Kennis & advies | Gevel

Vragen over metselwerk? Wil je antwoorden op bouwtechnische vragen of mogelijkheden ontdekken van de ontwerpmogelijkheden in metselwerk? Je vindt de antwoorden hier. We zetten onze jarenlange kennis en ervaring graag in om je te helpen met jouw vraag. 
 
Ontdek bijvoorbeeld de ontwerpmogelijkheden door diverse verbanden in metselwerk of lees meer over dilataties en ondersteuning in metselwerk. Laat je adviseren over hoe je het mooiste metselwerk maakt en mooi houdt. 

Voorbereiding

In de voorbereidende fase kunnen onze tools en services helpen bij het maken van een gevelontwerp. Wij bieden je bijvoorbeeld diverse texturen, bestekteksten en BIM-gerelateerde informatie in bruikbare bestandsformaten. Ook kun je monsters bestellen. Heb je gekozen voor een product buiten ons standaard assortiment, dan zorgen we voor een advies op maat passend bij het gekozen producttype of gevelsysteem

MKI-waarde gevelbakstenen

Maak de juiste keuze wat betreft de milieu-impact van onze gevelbakstenen op basis van de MKI-waarden.

Bijzonder metselwerk

Bijzondere verbanden in metselwerk worden veelal uit esthetisch oogpunt toegepast.

Dilataties metselwerk

Door tijdens de ontwerp- en voorbereidingsfase rekening te houden met dilataties kan je eventuele schade voorkomen.

Ontkoppelen van metselwerk

Door toepassing van verschillende materialen in een gevel kan het nodig zijn om de onderlinge materialen van elkaar te scheiden.

Maatvoering metselwerk

Eén van de onderdelen van een goede werkvoorbereiding is de maatvoering van het metselwerk.

Verbanden in metselwerk

Bakstenen worden in een metselverband zoals halfsteensverband of wildverband verwerkt. Dit geeft het metselwerk sterkte en stabiliteit.

Baksteenformaten

Baksteenformaten zijn veelal vanuit praktische overwegingen ontstaan. Zo speelde de verwerkbaarheid van leem en klei, het vormen, drogen en bakken een belangrijke rol.

Detaillering en fundering

Een gebouw wordt vanuit de fundering opgebouwd. Van essentieel belang is de detaillering van het aansluitend metselwerk op deze fundering.

Uitvoering

De verwerking van bepaalde producten vragen om een specifiek verwerkingsadvies. Als er afwijkende verwerkingsadviezen gelden, dan kun je deze altijd terugvinden via de productzoeker bij het specifieke product. Deze verwerkingsadviezen vind je bij de downloads. Heb je gekozen voor een product buiten ons standaard assortiment, dan zorgen we voor een advies op maat passend bij het gekozen producttype of gevelsysteem. Wil je persoonlijk advies? Neem contact op met onze technische adviseurs

Veiligheidstips voor de verpakking van gevelbakstenen

Wij leveren bijna alle gevelbakstenen op pallets, verpakt in krimpfolie en mogelijk gebonden met een bindsnoer en/of staalbandjes.

Algemene verwerkingsrichtlijnen

Bij het vermetselen van bakstenen zijn een aantal punten die de aandacht verdienen om tot kwalitatief hoogwaardig metselwerk te komen.

Metselen tijdens vorstperiode

Bevriezen van "vers" metselwerk kan tot schade leiden.

Horizontale en verticale dilataties

Metselwerk gevels zijn onderhevig aan vervormingen in zowel horizontale als verticale richting.

Uitslagvormen op metselwerk

De zogenaamde “vroege witte uitslag” wordt veroorzaakt door in water oplosbare zouten.

Opperen

Het zogenaamd opperen van de bakstenen op de bouwplaats gebeurt veelal mechanisch.

Regenwater

Een zeer belangrijke functie van de buitenmuur is te zorgen dat regenwater niet naar binnen dringt.

Spouwmuur

De Nederlandse bouwtraditie kent het gebruik van de spouwmuurconstructie,  samengesteld uit een binnenmuur, isolatie, luchtspouw en buitenmuur.

Nazorg

Tips voor blijvend schone baksteengevels

Baksteengevels zijn zowel tijdens de uitvoering maar ook zeker na verloop van jaren onderhevig aan vervuiling/verwering.

Nabehandeling

Baksteen metselwerk heeft geen nabehandeling nodig. Baksteen is zeer duurzaam, onderhoudsarm en een bouwmateriaal in kenmerkende kleuren.

Verbreding & verdieping

De baksteen nader onderzocht

De variëteit aan kleuren, texturen, vormen en formaten waarin baksteen beschikbaar is in combinatie met verschillende metselwerkverbanden, biedt tal van mogelijkheden.

Gevelrenovatie: oplossingen op maat

Duurzame waardecreatie is een bewuste keuze voor keramische kwaliteit.

Keimen

Het keimen van gevelbakstenen in metselwerk is een toepassing die niet meer is weg te denken in de moderne architectuur.

Kwaliteit

Certificaten Terca gevelbakstenen

Gevelbakstenen voldoen aan de eisen die de geharmoniseerde Europese productnorm NEN-EN 771-1 stelt. Daarnaast hebben onze gevelstenen een KOMO-productcertificaat en een aantal dragen het C2C certificaat. 

Declaration of Performance

De prestatieverklaring vormt het bewijs dat een keramisch bouwmateriaal voldoet aan de prestaties die in de Europese productnorm zijn opgenomen. 

Wienerberger Corporate Visuals

Waarmee kunnen we je verder helpen?

Mis je informatie op onze website of kun je het niet vinden, maar je wilt wel graag geholpen worden?