Referenties

Bekijk inspirerende projectreferenties van zowel nieuwbouw-, renovatie-, utiliteitsbouw-, openbare ruimte als tuinprojecten.

Nieuwbouw

Langs de oever van de rivier De Leij pronkt het woonlandschap De Leyhoeve statig in een groene omgeving. De vriendelijke, warmrode bakstenen gevels laten zien dat dit grote gebouw is gemaakt om te wonen en te ontmoeten. 

‘Dit wordt een heel bijzonder gebouw.’ Paul Spaargaren van BAM Wonen heeft het over The George, het gebouw dat in aanbouw is aan de Boelegracht in Amsterdam. Nu is het nog een diepe bouwput; vroeg in 2019 kunnen de metselaars aan de slag met een bijzonder patroon met geglazuurde bakstenen. 

Vijf ouders namen het heft in handen en namen het initiatief om woningen te laten bouwen voor zestien studenten. Achter de prachtige bakstenen gevel schuilen woningen waar de studenten een gemeenschappelijke woonkamer en keuken delen.

Renovatie

De Beurs van Berlage in het hartje van Amsterdam is een architectonisch kunstwerk, opgetrokken uit fraai metselwerk. Ook de gemetselde binnenwanden met glazuurbaksteen in uiteenlopende kleuren vertellen verhalen. 

Utiliteitsbouw

In het ontwerp van het nieuwe Stadhuiskwartier in Deventer was het belangrijk om rekening te houden met de historische omgeving. “De bestaande stedenbouwkundige structuur bestaat uit binnenpleinen, grote straten en kleine steegjes en doorgangen richting de IJssel.

Openbare Ruimte

Een plein met 15.000 bezoekers per dag. ‘Maar waar zijn de zebrapaden?’ Het is de meest gestelde vraag over het nieuwe plein voor het nieuwe Erasmus Medisch Centrum. Maar die zebrapaden komen er juist niet.

“Breda toont zich eigengereid in een periode dat er voor ruimtelijke ontwerpexpertise en vakmanschap in de uitvoering in veel gemeentelijke organisaties geen plaats meer is.”

De Breestraat had ooit een zekere grandeur en was dé winkelstraat van ‘Wijk’. Verworden tot een betonnen winkelstraat in verval, formuleerde de gemeente drie pijlers onder een ingrijpend herstelplan.

Tuin

Sint-Martens-Latem is een residentieel dorp aan de rand van Gent. Privacy, rust en levenskwaliteit staan er centraal. Statige woningen kijken er uit op de Leie of op het golfterrein. 

In het Belgische Seilles, provincie Namen, wenste een particuliere opdrachtgever een bijzondere tuintrap van straatbakstenen. De zandgele waalformaat bakstenen passen qua kleur perfect bij de woning.

Het ontwerpen en aanleggen van een tuin zou men kunnen beschouwen als een kunstmatige en verstorende ingreep in de natuur. Het resultaat moet er echter steeds op gericht zijn om zo snel mogelijk de link met de omringende natuur te herstellen en zo mogelijk nog te versterken.