Chuon Chuon Kindergarten; Brick Award 2020 Nominee Category "Sharing Public Spaces"; Architects: Kientruc O; Photo:  Oki Hiroyuki
Storey Field Center and Eddington Nursery; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: MUMA, Photo:  Alan Williams
Experimental Brick Pavillion; Brick Award 2020 Nominee Category "Building Outside the Box"; Architect: Estudio Botteri-Connell; Photo:  Gustavo Sosa Pinilla
Kindergarten of Xinchang Village; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: Atelier Deshaus, Photo:  Su Shengliang

Brick Award

In 2004 initieerde Wienerberger de Brick Award. Om te laten zien hoe verrassend, bijzonder en tijdloos keramische architectuur kan zijn. De tweejaarlijkse Wienerberger Brick Award is het podium voor uitzonderlijke keramische architectuur en hun architecten. Het keramische spectrum strekt zich uit van bouwoplossingen met bakstenen en keramische dakpannen tot aan creatieve toepassingen met straatbakstenen en keramische gevelpanelen. Hoewel Wienerberger de gastheer is van deze award, betreft het een onafhankelijke prijs. De toepassing van Wienerberger producten is geen bepalende factor voor deelname.

Brick Award 20

Voor de 9e keer reikt Wienerberger in 2020 de tweejaarlijkse Brick Award uit. Architecten van wereldklasse beoordelen als onafhankelijke jury de innovatieve vormgeving, bijzonder gebruik van keramiek, functionaliteit en duurzaamheid van projecten over de hele wereld. In 2018 dongen meer dan 600 projecten uit 50 landen mee.

Een panel van architectuurjournalisten en -critici doet de eerste selectie van 50 projecten. Deze worden gepubliceerd in het boek Brick20 dat in het najaar van 2020 verschijnt. Een onafhankelijke jury kiest de winnaars, die de prijzen in het najaar van 2020 uitgereikt krijgen. 

Projecten voor de Brick Award 2020 zijn door architecten, architectuurcritici en architectuurjournalisten ingediend. Er zijn dit jaar maar liefst 5 Nederlandse architecten genomineerd. De prijs wordt in 5 categorieën uitgereikt: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces en: Building outside the box. De laatste categorie gaat over innovatieve concepten en manieren om baksteen te gebruiken, zoals nieuwe bouwtechnologieën of bijzondere keramische toepassingen in projecten. Projecten hoeven niet met materialen van Wienerberger te zijn gerealiseerd. In totaal worden 6 prijzen uitgereikt: naast de categorieprijzen is er ook een overall prijs. 

Kijk voor alle informatie over de Brick Award op onze internationale Brick Award website.

 

Overzicht projecten Brick Award 20 van Nederlandse architecten

Overzicht alle projecten Brick Award 20

0Resultaten

Overzicht projecten Brick Award 18

Een van de meest opvallende blikvangers in de chique PC Hooftstraat in Amsterdam is ongetwijfeld het project ‘Crystal Houses’. Het gaat hier om een flagship store met appartementen op de bovenverdiepingen. Nederlands erfgoed smelt hier samen met eigentijdse architectuur.

De oude kerk van Vilanova werd in de jaren '30 van de vorige eeuw tijdens de Spaanse burgeroorlog deels vernietigd. Slechts enkele delen, waaronder de westelijke voorgevel, kwam ongeschonden uit de strijd. In 2009 werd begonnen met de restauratie. 

Het huis bestaat uit vier woonlagen met op elke verdieping één kamer en een smalle gang die toegang biedt tot de tuin. Achter deze eenvoudige doch elegante woning schuilt een interessant verhaal. Omdat de bouwsector 40% van al het afval in Nederland produceert, kozen de architecten voor bakstenen vervaardigd uit bouwafval.