Brick Award 24 Premier Office, Category Working together, Architect: Tropical Space
© Trieu Chien

Brick Award

In 2004 initieerde Wienerberger de Brick Award. Om te laten zien hoe verrassend, bijzonder en tijdloos keramische architectuur kan zijn. De tweejaarlijkse Wienerberger Brick Award is internationaal, het podium voor uitzonderlijke keramische architectuur en hun architecten. Het keramische spectrum strekt zich uit van bouwoplossingen met bakstenen en keramische dakpannen tot aan creatieve toepassingen met straatbakstenen en keramische gevelpanelen. Hoewel Wienerberger de gastheer is van deze award, betreft het een onafhankelijke prijs. De toepassing van Wienerberger producten is geen bepalende factor voor deelname.

Brick Award 24

Brick Award 24 Nominee Fillome Building, Category Living together, Architect: SOSU Architects
Grand Prize Winner 2022
© Roh Gyeong

Architecten van wereldklasse beoordelen als onafhankelijke jury de innovatieve vormgeving, bijzonder gebruik van keramiek, functionaliteit en duurzaamheid van projecten vanuit de hele wereld.

De prijs wordt in 5 categorieën uitgereikt: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces en: Building outside the box. De laatste categorie gaat over innovatieve concepten en manieren om baksteen te gebruiken, zoals nieuwe bouwtechnologieën of bijzondere keramische toepassingen in projecten.

Er wordt met bijzondere aandacht gekeken naar projecten waarbij duurzaam en toekomstgericht ontwerpen met het oog op klimaatbestedigheid en energie-efficiëntie een hoofdrol spelen. 

De genomineerde zijn bekend gemaakt. Er zijn 5 Nederlandse projecten genomineerd voor de Brick Award 2024. In het voorjaar van 2024 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de BrickAward 24 in Wenen. Lees meer over de procedure op BrickAward.com.

Genomineerde Nederlandse projecten

Terugblik Brick Award 22

In 2022 dongen bijna 800 projecten uit meer dan 50 landen mee. 50 Inzendingen waren vooraf geselecteerd en genomineerd, daaruit zijn de winnaars verkozen. Een van de juryleden was Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects. Onder de genomineerden waren er 5 afkomstig van Nederlandse architecten. 

Jingdezhen Imperial Kiln Museum. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". Studio Zhu Pei. Outside view
© schranimage / Studio Zhu Pei
© schranimage / Studio Zhu Pei
Winnaars Brick Award 22

Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. 

Bekijk de winnaars van Brick Award 22.

Merckt. Brick Award 22 Category "Living together". Powerhouse Company. Outside view
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
De genomineerde projecten van Nederlandse architecten

Van de 50 genomineerde projecten voor de Brick Award 2022 zijn er 5 afkomstig van Nederlandse architecten. 

Bekijk alle genomineerde van de Brick Award 22.

Kijk voor alle informatie over de Brick Award op onze internationale Brick Award website.