Cinema le grand Palais. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". antonio virga architecte. South facade of the cinema
© Luc Boegly
Pirouette House. Brick Award 22 Category "Building outside the box". WALLMAKERS. outside view at night
© jino & midhu
Housing Koopvaardersplantsoen Amsterdam. Brick Award 22 Category "Feeling at home". Bureau SLA. Outside view
© Thijs Wolzak Amsterdam
PTT Binnenrotte. Brick Award 22 Category "Living together". Orange Architects. Outside view
© Ossip Duivenbode

Brick Award

In 2004 initieerde Wienerberger de Brick Award. Om te laten zien hoe verrassend, bijzonder en tijdloos keramische architectuur kan zijn. De tweejaarlijkse Wienerberger Brick Award is internationaal, het podium voor uitzonderlijke keramische architectuur en hun architecten. Het keramische spectrum strekt zich uit van bouwoplossingen met bakstenen en keramische dakpannen tot aan creatieve toepassingen met straatbakstenen en keramische gevelpanelen. Hoewel Wienerberger de gastheer is van deze award, betreft het een onafhankelijke prijs. De toepassing van Wienerberger producten is geen bepalende factor voor deelname.

Brick Award 22

Brick Book 22 Cover_Couple
Brick Award - the book 2022

Architecten van wereldklasse beoordelen als onafhankelijke jury de innovatieve vormgeving, bijzonder gebruik van keramiek, functionaliteit en duurzaamheid van projecten vanuit de hele wereld.

De prijs wordt in 5 categorieën uitgereikt: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces en: Building outside the box. De laatste categorie gaat over innovatieve concepten en manieren om baksteen te gebruiken, zoals nieuwe bouwtechnologieën of bijzondere keramische toepassingen in projecten.

Er zijn 789 projecten uit 53 landen ingediend waarvan 117 afkomstig uit Nederland. Uit alle ingediende projecten heeft een panel van experts de 50 genomineerde projecten gekozen en daaruit zijn 5 winnaars gekomen. 

In de jury zat in 2022 ook de Nederlandse Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects. Met trots stellen wij haar voor: maak kennis met Ingrid van der Heijden.

Jingdezhen Imperial Kiln Museum. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". Studio Zhu Pei. Outside view
© schranimage / Studio Zhu Pei
© schranimage / Studio Zhu Pei
Winnaars Brick Award 22

Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. 

Bekijk de winnaars van Brick Award 22.

Merckt. Brick Award 22 Category "Living together". Powerhouse Company. Outside view
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
De genomineerde projecten van Nederlandse architecten

Van de 50 genomineerde projecten voor de Brick Award 2022 zijn er 5 afkomstig van Nederlandse architecten. 

Bekijk alle genomineerde van de Brick Award 22.

Terugblik Brick Award 20

In 2020 dongen meer dan 600 projecten uit 50 landen mee. Onder de genomineerden voor deze internationale prijs voor keramische architectuurprojecten waren in drie van de vijf categorieën inzendingen van Nederlandse architecten. Maar liefst 5 Nederlandse architecten hadden zich genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Office Winhov & Gottlieb Paludan hebben de Brick Award 2020 in de categorie ‘Working Together’ gewonnen.

University of Silesia Faculty of Radio and Television; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci, Maleccy biuro, Photo:  Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
Alle Brick Award 20 winnaars

Uit de 50 genomineerde projecten voor de Brick Award 20, waarvan 5 afkomstig van Nederlandse architecten, zijn 6 prijswinnaars gekozen. De Grand Prize Winner laat zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. 

Bekijk alle winnaars van de Brick Award 20. 

 Jan Peter Wingender van Office Winhov
© 2013©
© 2013©
Interview Nederlandse prijswinnaar - Jan Peter Wingender

Het bouwmateriaal baksteen heeft weinig geheimen voor architect Jan Peter Wingender van Office Winhov. Naar aanleiding van de toekenning van de Brick Award vragen we hem naar zijn drijfveren en de liefde voor zijn vak.  En de liefde voor baksteen, natuurlijk. 

Lees meer over de visie van Jan Peter Wingender op baksteenarchitectuur. 

Brick Award 2020 Nominacja - Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego

Inschrijven voor de Brick Awards in 2024?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Brick Awards. 

Kijk voor alle informatie over de Brick Award op onze internationale Brick Award website.