Nederlandse Ingrid van der Heijden één van de juryleden

Meeting of the Jury members to select the winners out of 50 nominated projects 2022. Jury members: Brigitte Shim. Shim Sutcliffe Architects (CA). Tina Gregoric. Dekleva Gregoric Architects (SI). Ingrid van der Heijden. CIVIC Architects (NL). Jesper Gottlieb. Gottlieb Paludan Architects (DK). Wilfried Kuehn. Kuehn Malvezzi Architects (DE)

De jury Brick Award 2022 is bekend!

Het was een flinke klus; het beoordelen van een recordaantal van maar liefst 789 ingezonden projecten uit 53 landen. Allemaal dingen ze mee naar de titel Brick Award 22! Een pre-jury heeft hiervoor 50 projecten genomineerd, verdeeld over vijf categorieën. Vervolgens kiest een vijfkoppige jury de uiteindelijke prijswinnaars. In de jury zit dit jaar ook de Nederlandse Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects. Met trots stellen wij haar voor.

Ingrid van der Heijden - Brick Award 22 Jury Member
Ingrid van der Heijden, Nederland, Civic Architects

Maak kennis met Ingrid van der Heijden

Een panel van architecten van wereldklasse beoordeelt voor de Brick Award 22 unieke projecten uit de hele wereld. Aandachtspunten hierbij zijn aspecten als innovatie, bijzonder gebruik van keramiek, functionaliteit en duurzaamheid. Een overzicht van alle juryleden vind je op brickaward.com. Ook de Nederlandse Ingrid van der Heijden kijkt en beoordeelt. Ingrid is medeoprichter van Civic Architects, een internationaal bureau gevestigd in Amsterdam, dat ontwerpen maakt voor onder meer bibliotheken, culturele gebouwen en gemeentehuizen.

Architectuur is voor Civic geen autonome discipline, maar een publieke taak. Met hun ontwerpen anticipeert Civic op de ruimtelijke, maar ook sociale, culturele, economische en ecologische context. Het bureau besteedt veel aandacht aan de sfeer van architectuur en aan de ontwikkeling van materialen en hun verouderingsproces.

Civic is opgericht in 2015 door vier studenten en inmiddels uitgegroeid tot een bureau met tien architecten. Voor de ontwerpen werken ze samen met gespecialiseerde bouwers, denkers en praktijkexperts. Onderzoek speelt een cruciale rol in het ontwerpproces. Nieuwe ideeën en bewezen oplossingen versterken elkaar. Experimentele technieken worden in hun werkplaats vertaald in modellen en uitvoerig getest.

Van meubelmaker naar architect

Ingrid van der Heijden (1968) volgde na haar carrière in de marketing - bij onder meer bij Transavia en SNS Bank - een professionele opleiding als meubelmaker. Daar ontdekte ze haar passie voor ruimtelijk inzicht en vond er de drive en het uithoudingsvermogen om haar weg te vinden in de architectuur. Haar werk richt zich op architecturale vorm, sensorische kwaliteiten van materialen en productieprocessen. Ze bestudeert de evolutie van gebouwtypes, materialen en hun context. Ook experimenteert ze graag met de mogelijkheden.

Voor de Brick Award 2022 is Ingrid op zoek naar duurzame architectuur, die over 50 jaar net zo interessant is als nu: poëtisch pragmatisch, tijdloos en baanbrekend. Als hoofdarchitect was Ingrid betrokken bij het herontwerp van de ‘nieuwe huiskamer van de stad Tilburg’, de LocHal. Een gebouw dat plaats biedt aan onder andere de openbare bibliotheek, conferentiezalen en een grote stadshal voor publieke evenementen en exposities.

Aandacht voor de veelzijdigheid van keramiek

Met de Brick Award vestigt Wienerberger de aandacht op de veelzijdigheid in toepassing van keramische bouwmaterialen. In totaal worden 6 prijzen uitgereikt: naast de categorieprijzen is er ook een Grand Prize Winner en een Special Prize Winner. Alle 50 genomineerde projecten worden opgenomen in het bekende Brick boek. 

Meer informatie over de Brick Award

Jingdezhen Imperial Kiln Museum. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". Studio Zhu Pei. Outside view
© schranimage / Studio Zhu Pei
© schranimage / Studio Zhu Pei
Winnaars Brick Award 22

Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. 

Bekijk de winnaars van Brick Award 22.

© Michael Lyrenmann
Brick Award 2022 genomineerden

De genomineerden voor de Brick Award 2022 zijn bekend! Ervaar de veelzijdigheid in toepassing van keramische bouwmaterialen én de 5 Nederlandse projecten die genomineerd zijn.  

© Adrià Goula
Brick Award

In 2004 initieerde Wienerberger de Brick Award. Om te laten zien hoe verrassend, bijzonder en tijdloos keramische architectuur kan zijn. De tweejaarlijkse Wienerberger Brick Award is internationaal, het podium voor uitzonderlijke keramische architectuur en hun architecten. 

© Stefan Müller
Interview Nederlandse prijswinnaar 2020 - Jan Peter Wingender

Het bouwmateriaal baksteen heeft weinig geheimen voor architect Jan Peter Wingender van Office Winhov. Naar aanleiding van de toekenning van de Brick Award vragen we hem naar zijn drijfveren en de liefde voor zijn vak. En de liefde voor baksteen, natuurlijk.