Brick Award 22

View to the foyer of auditorium at Jingdezhen Imperial Kiln Museum
The House that Habitates. Brick Award 22 Category "Feeling at home". Natura Futura. Inside view
Terca Monde Avenier Cornejo architectes Christelle Cornejo Emergie et Semip Agora gris titane gris anthracite et rouge blauwrood
2226 Emmenweid. Brick Award 22 Category "Working together". Baumschlager Eberle Architekten. Close-up at facade

Winnaars Brick Award 22 maken indruk met toekomstgericht bouwen

Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Het bedrijf wil zowel architecten als liefhebbers van buiten het vak inspireren om nieuwe bouwvormen te verkennen. Op 9 juni jl. vond de 10e editie plaats.
 
Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. Nederlandse bureaus vielen dit keer niet in de prijzen.

Met 789 inzendingen uit 53 landen heeft de tiende Brick Award opnieuw zijn internationale relevantie aangetoond als een onafhankelijk platform voor innovatieve en hedendaagse baksteenarchitectuur, met focus op energie-efficiënt en duurzaam bouwen. 50 inzendingen waren vooraf geselecteerd en genomineerd, daaruit zijn de winnaars verkozen. Een van de juryleden was Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects.

De jury selecteerde in totaal vijf winnaars in de categorieën Feeling at Home, Living Together, Working Together, Sharing Public Spaces en Building Outside the Box. Die laatste categorie staat voor vernieuwende concepten en toepassingen van baksteen, nieuwe bouwtechnieken, baksteen op maat en nieuwe vormen van decoratie.

Jingdezhen Imperial Kiln Museum. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". Studio Zhu Pei. Inside view
© schranimage / Studio Zhu Pei

Imperial Kiln Museum – Jingdezhen (China)

Winnaar Categorie Sharing Public Spaces én de Grand Prize.

Het Imperial Kiln Museum in Jingdezhen won in de Categorie Sharing Public Spaces én won de overkoepelende Grand Prize. Pal naast de ruïnes van de keizerlijke oven van de Ming-dynastie vormen acht parabolische bakstenen gewelven het museumcomplex, waaronder twee gelijkvloerse en vijf ondergrondse tentoonstellingszalen.

De sigaarvormige gewelven verschillen alle iets in hoogte, lengte en kromming, en zijn gemodelleerd naar de vormen van traditionele ovens. De constructie van het museum verwijst ook naar het porselein-erfgoed van de stad. Ontworpen door Studio Zhu Pei.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

The House that Inhabits - Babahoyo (Ecuador)

In Ecuador wordt baksteen vaak gebruikt door armere bevolkingsgroepen en verborgen, gepleisterd en overgeschilderd. Dit multifunctionele gebouw van het architectuurcollectief Natura Futura (30x12 m) verzet zich tegen de commerciële stad en accentueert de symboliek en materiaalfunctie van baksteen.

De begane grond is een commerciële ruimte en op de verdieping een appartement en vijf kamers. De scope van dit project reikt veel verder dan de gebouwschil alleen. Het vestigt de aandacht op kleine initiatieven en levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het leven in een moderne stad. 

Winnaar Categorie Feeling at Home

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

88 woningen Rue Danton - Pantin (Frankrijk)

In de Parijse voorstad Pantin heeft Avenier Cornejo Architectes drie gebouwen opgetrokken met 88 appartementen in een halve cirkel gerangschikt. Handvormstenen zijn in strekverband gelegd met holle voegen. De raampartijen zijn in contrasterend Vlaams verband geplaatst, waarbij de kopstenen enigszins verzonken zijn voor een ​​reliëfeffect.

De drie baksteenkleuren zijn een modern antwoord op het lichtgeel van de oude Grands Moulins de Pantin. Het metaal van de kozijnen en balustrades is op elk blok een andere kleur. Een geslaagde synthese van eenheid en diversiteit. 

Winnaar Categorie Living Together

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

2226 Emmenweid – Emmenbrücke (Zwitserland)

Het kantoorgebouw 2226 Emmenweid, ontworpen door Baumschlager Eberle Architekten in Emmenbrücke, valt op door zijn lichte kalkpleister en regelmatige royale ramen diep in de muren. De plattegrond is eenvoudig en ontworpen voor een breed scala aan toepassingen.

De ongevulde grote binnenmuurstenen zorgen voor een efficiënte dampdiffusie en hebben een hoge thermische massa die bijdraagt ​​aan een stabiele binnentemperatuur het hele jaar door.

2226 Emmenweid laat zien dat er een nieuwe manier van denken mogelijk is voor kantoorgebouwen. 

Winnaar Categorie Working Together.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

Tsingpu Yangzhou Retreat – Yangzhou (China)

Op de plek van dit luxe hotel stonden vroeger een magazijn en huisjes van vissers en boeren. Deze structuren beïnvloeden nu de identiteit van dit gebouw. Over het hele terrein werd een raster gelegd op basis van traditionele Chinese huizen, bijna alle gebouwen zijn gelijkvloers.

De bakstenen muren omhullen alle functionele ruimtes, inclusief de vier tuinen. Het metselwerk is deels gesloten en deels open. Openingen in de muur bieden een aaneenschakeling van doorkijkjes. Dit winnende project in de categorie Building Outside the Box verwijst naar de traditionele architectuur van de regio. Het toont ook een sterke focus op duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu door recycling en hergebruik van bakstenen. Ontworpen door Neri&Hu Design and Research Office. 

Winnaar Categorie Building Outside the Box.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

Kijk voor alle informatie over de Brick Award op onze internationale Brick Award website.

 

Overzicht van alle genomineerde projecten

0Resultaten