Techniek en verwerking

Bijzonder metselwerk, Golfclub Naarderbos in Naarden

Bijzonder metselwerk

Bijzondere verbanden in metselwerk worden veelal uit esthetisch oogpunt toegepast. De variatie met verschillende formaten of andere stapeltechnieken kan ervoor zorgen dat een gevel een bijzondere lijnwerking of stapeling krijgt. We hebben brede  ervaring met bijzondere verbanden en metselwerk. We denken dan ook graag mee met de architect en aannemer om een bijzonder stuk metselwerk te realiseren. Ons brede assortiment gevelbakstenen, zowel in kleur als in formaat, biedt brede toepassingsmogelijkheden.

Wat is metselwerk op klamp?

Bakstenen op de kant verwerken

Een bijzondere esthetische keuze kan zijn om in het metselwerk de bakstenen op de kant te verwerken. Dit wordt klamp metselwerk genoemd, waarbij in de gevel zichtvlakken ontstaan van circa 210 x 100 mm. Voor het klamp verwerken is niet elke baksteen, vanwege de optredende windbelasting, geschikt. Hiervoor is draagvlak noodzakelijk van tenminste 65 mm, dus minimaal een waaldikformaat.

Een klamp gemetseld buitenblad is smaller dan gebruikelijk (bij toepassing van waaldikformaat slechts 65 mm). Hierdoor is de buigsterkte van het gemetselde buitenblad geringer. Om er voor te zorgen dat de windbelastingen kunnen worden opgenomen, dient het binnenspouwblad voldoende sterk te zijn. Een gemetseld binnenspouwblad met een minimale dikte van 150 mm voldoet aan deze eis.

Voor het afdragen van de (wind)belastingen naar het binnenspouwblad zijn minimaal 6 stuks RVS-spouwankers per m2 noodzakelijk. Geef voldoende aandacht aan de juiste lengte van de spouwankers en de keuze van de metselmortel (bij voorkeur een doorstrijkmortel).

Een andere mogelijkheid is het buitenblad klamp te verlijmen. Onderzoek toont dat klamp verlijmd metselwerk, bij een dikte van 65 mm, een identieke sterkte heeft als een 100 mm dik gemetseld blad. Voor verlijmen maak je gebruik van speciale spouwankers. Deze zijn dunner door de beperkte dikte van de lijmvoeg.

Wat is polymetrisch metselwerk?

Stapelen op willekeurige wijze

Polymetrisch metselwerk betreft het stapelen van verschillende rechthoekige formaten op min of meer willekeurige wijze. Dit type metselwerk vindt zijn oorsprong in natuursteen; je kunt op diverse wijzen dit natuurstenen beeld in metselwerk benaderen.

De keuze van baksteenformaten gekoppeld aan de lengte/breedte-verhouding van de bakstenen is belangrijk. Bij een baksteen is de strek gelijk aan twee koppen plus een voeg. Voor sterk metselwerk zijn zogenoemde ‘staande tanden’ in het metselverband minder gewenst.

Met meerdere baksteen formaten wordt het polymetrisch metselwerk opgebouwd. Dit met een willekeurig patroon, echter wel met een bepaalde logica waardoor het te vermetselen blijft. Door het afwisselend werken met formaten als WF, DF, VF en NF kan er een patroon gemaakt worden.

Houd daarbij wel rekening met de sterkte van het te metselen oppervlak. Stem de metselmortel dan ook af op de baksteen, maar ook op de wijze van vermetselen. Denk hierbij aan het klamp vermetselen van formaten. Hiervoor is minimaal 65mm oplegvlak van de baksteen noodzakelijk.

* Voor een verdere toelichting uit welke formaten polymetrisch metselwerk opgebouwd kan worden, verwijzen we je graag naar onze afdeling Pre & After Sales.  (tel: +31 (0)88 11 85 111). Daarbij kunnen we je ook adviseren over de beschikbaarheid en kleuren die mogelijk zijn binnen ons assortiment.

Wat is Braziliaans verband?

Vele openingen in het metselwerk

Braziliaans verband kenmerkt zich door de vele openingen in het metselwerk. Een strek rust aan beide kanten slechts ter breedte van een klezoor op de onderliggende laag. De ruimte die ontstaat blijft vrij en geeft het metselwerk een transparant karakter. De openingen en het geringe contactoppervlak hebben gevolgen voor de sterkte van dit type metselwerk.

Het aanbrengen van metselwerkwapening op de contactvlakken in het Braziliaans verband is niet mogelijk om de gewenste stabiliteit te vergroten. Bij grotere geveldelen in Braziliaans verband zijn aanvullende (constructieve) maatregelen noodzakelijk. Denk aan een extra versteviging achter het metselwerk of een gesloten verticale laag in het Braziliaans verband, eventueel in een andere kleur baksteen. Deze gesloten verticale laag laat de toepassing van lintvoegwapening toe, ter verhoging van de stabiliteit. 

Overige metselverbanden

De keuze uit metselverbanden is zeer divers.
Naast de gangbare verbanden is er ook bijzonder metselwerk lees meer hierover in onderstaand artikelen.

Baksteen als bouwmateriaal biedt architecten een grote ontwerpvrijheid. Er zijn diverse studieboeken geschreven over de toepassing van baksteen als bekledingsmateriaal en het gebruik van metselwerkverbanden. 

Bakstenen worden in een metselverband zoals halfsteensverband of wildverband verwerkt. Dit geeft het metselwerk sterkte en stabiliteit. Door het metselverband kan de windbelasting die optreedt worden opgenomen.