Een dakdekker vertelt:

Ikbendakdekker: Het teamgevoel van Zwitserloot Dak

Ikbendakdekker: Het teamgevoel van Zwitserloot Dak

Hoewel er alleen ‘Zwitserloot Dak’ op de gevel van het kantoor in Groesbeek staat, spreekt het dakdekkersbedrijf zelf liever over team Zwitserloot Dak. Want met samenwerken kom je het verst. Daar staat de hellende-daken-specialist voor. En met die instelling bouwt en renoveert het bedrijf al meer dan 40 jaar daken door heel Nederland én leidt het, als erkend leerbedrijf, nieuw dakdekkerstalent op.

Zelfvertrouwen

‘Zelfvertrouwen kweken. Dát vinden wij het belangrijkst bij de opleiding tot dakdekker’, vertelt Mark Zwitserloot, calculator en werkvoorbereider bij het bedrijf. ‘Sommige jongens die bij ons het vak willen leren, hebben nog geen enkele ervaring. Het is onze taak ze op te leiden tot bekwame vakmannen die met zelfvertrouwen het dak opgaan.’ Met ruim 25 jaar werkervaring weet hij als geen ander hoe je dat aanpakt. ‘Goede begeleiding is belangrijk, maar we laten onze jongens in opleiding ook snel veel zelf doen. Fouten maken hoort erbij. En deze worden door onze leermeesters altijd vakkundig hersteld. Alleen dan krijg je het in de vingers.’

Motivatie door samenwerking

Aan het einde van de rit blijft het nieuwe talent vaak in dienst bij Zwitserloot. Dat zorgt voor een club jonge mensen, die met passie de daken opgaat. Voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Mark: ‘Niks is te veel en niks is te weinig. We gaan met evenveel energie op pad voor het maken van een schuurdakje, als voor een project met 100 woningen.’ Het toverwoord in de werkwijze van het Groesbeekse bedrijf? Samenwerking. ‘De projecten die we afronden zijn altijd een teamprestatie. Iedereen heeft zijn eigen aandeel, maar uiteindelijk doen we het samen. Dat werkt enorm motiverend’, zegt Mark.

‘Nu bellen, ’s middags ophalen’

Mark Zwitserloot aan de telefoon - Zwitserloot Roofing
Mark Zwitserloot - Zwitserloot Dak

Een goede samenwerking beperkt zich niet alleen tot het team. De dakdekker werkt ook nauw samen met Wienerberger. Naar volle tevredenheid, vertelt Mark. ‘Bij Wienerberger is het letterlijk: nu bellen, ’s middags ophalen. Dat werkt perfect. Wij willen namelijk zelf liever geen grote voorraad. Dan is het fijn dat we alleen even een belletje hoeven te plegen en de gewenste zaken – van dakpan tot panhaak – vrijwel altijd beschikbaar zijn. Ook handig wanneer er een klusje tussendoor komt.’

Zwitserloot Dak Run

Een ander ‘klusje’, dat ieder jaar tussendoor komt, is van een heel andere orde: de Zwitserloot Dak Run. Deze hardloopwedstrijd met verschillende afstanden wordt in het voorjaar in de omgeving van Nijmegen en Arnhem gehouden. De dakdekker organiseert het evenement, waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan, al ruim 10 jaar. ‘Dat is mooi om te doen. Ook daar zorgt een samenwerking tussen alle betrokken partijen voor een prachtig resultaat. Ieder jaar weer.’

Gerelateerde artikelen

Roy Schaefer droomde van kinds af aan al van een eigen bedrijf. Op zijn 25e startte hij Wiro Dakwerken. Roy begon zijn carrière in loondienst in de transport en logistiek. 

"Geen BMW als de klant een Dacia wil." Sinds 2000 runt Dave van de Loo met veel enthousiasme zijn dakdekkersbedrijf Vernooy Dakwerken.

Bedrijfseconoom op het dak. Van een studie bedrijfseconomie via een vakantiebaantje als dakdekker, naar een snelgroeiend bedrijf.

10 jaar geleden startte Piet Hezemans als dakdekker. Na een paar jaar als zzp’er, begon hij zijn eigen dakdekkersbedrijf: Hezemans Dakwerken.

Investeren in menselijk kapitaal. Dick Dunnewind (57 jaar) is eigenaar van Dunnewind–De Lange BV. Per toeval rolde hij het dakdekkersvak in.

Dit jaar viert hofleverancier Gebr. Janssen zijn 130e verjaardag. Wat in 1886 onder leiding van Johannes Janssen begon als eenmans dakdekkerszaak.

Hard werken, niet zeuren en de lijntjes kort houden. Die filosofie heeft AA-Dak BV uit Den Dungen geen windeieren gelegd.