Een dakdekker vertelt:

Ikbendakdekker: Frank Meulendijks werkt graag met vaste partners

Ikbendakdekker: Frank Meulendijks werkt graag met vaste partners

Frank Meulendijks van Meulendijks Dakwerken BV werkt het liefst met vaste partners. In 2012 begon hij met meerdere partijen samen te werken aan gezamenlijke projecten. Deze werkwijze wordt ook wel ketenintegratie genoemd en kent volgens Frank verschillende voordelen.

Samenwerken naar één doel

‘Een paar jaar geleden startte ik met één aannemer volgens het ketenintegratieprincipe. Inmiddels werk ik zo met een aantal vaste partijen en dat bevalt mij supergoed. Je weet waar je aan toe bent qua werkvoorraad en kunt ook gewoon fatsoenlijke prijzen met elkaar afspreken.’ Bij ongeveer de helft van zijn klussen werkt Frank nu op deze manier. ‘Dat is wel prettig en dat geeft mij ook veel rust,’ zo geeft hij aan. ‘Los daarvan werkt het gewoon fijn. Op een gegeven moment ken je elkaar namelijk echt goed. Dan is het logisch dat je elkaar helpt en doe je dat ook veel sneller. We hebben tenslotte samen hetzelfde doel.’ Die behulpzaamheid uit zich al in kleine dingen, vertelt Frank. ‘Een simpel voorbeeld. Als ik in een pand naar boven moet en er is een tegelzetter bezig, dan neem ik net zo graag een doosje tegels voor hem mee.’ Een klein gebaar, dat goed aangeeft hoe de mentaliteit is binnen de keten. Of zoals Frank het zelf zegt: ‘De samenwerking gaat van een leien dakje!’

Leren van historisch vakmanschap

Gevelbaksteen: Rood Kolengestookt VB WF, | Dakpannen: Tuile du Nord 44 Natuurrood 600 en Blauw Gesmoord 706 | Grootschalige Renovatie Philipsdorp | Vooroorlogse Woonwijk, Eindhoven | Architect: Architectenbureau BouwhulpGroep, Eindhoven | Completion Date: 2017-01-01
Grootschalige Renovatie Philipsdorp | Vooroorlogse Woonwijk, Eindhoven

Door slim in de keten samen te werken, houd je bovendien meer tijd over om je te richten op je vakmanschap. Volgens Frank is het in het dakdekkersvak enorm belangrijk om bij te blijven met de nieuwste technieken en producten. Frank doet dat op verschillende manieren. ‘Ik zit overal bovenop en wil alles weten. Ik vind het dan ook fijn dat ik goed op de hoogte word gehouden door fabrikanten zoals Wienerberger.’ Iets minder voor de hand liggend is het vernieuwen van je werkwijze door oude technieken toe te passen. Frank vertelt hoe dat precies zit: ‘Bij renovatieprojecten kom je natuurlijk best wel wat oud vakmanschap tegen. Vaak moet je dan zelf ook die werkwijze hanteren, zeker bij monumentale panden. Maar soms kun je diezelfde methodes ook als inspiratie gebruiken bij nieuwe projecten. Zo leer je dus eigenlijk van historisch werk.’   

Gerelateerde artikelen

Roy Schaefer droomde van kinds af aan al van een eigen bedrijf. Op zijn 25e startte hij Wiro Dakwerken. Roy begon zijn carrière in loondienst in de transport en logistiek. 

"Geen BMW als de klant een Dacia wil." Sinds 2000 runt Dave van de Loo met veel enthousiasme zijn dakdekkersbedrijf Vernooy Dakwerken.

Bedrijfseconoom op het dak. Van een studie bedrijfseconomie via een vakantiebaantje als dakdekker, naar een snelgroeiend bedrijf.

10 jaar geleden startte Piet Hezemans als dakdekker. Na een paar jaar als zzp’er, begon hij zijn eigen dakdekkersbedrijf: Hezemans Dakwerken.

Investeren in menselijk kapitaal. Dick Dunnewind (57 jaar) is eigenaar van Dunnewind–De Lange BV. Per toeval rolde hij het dakdekkersvak in.

Dit jaar viert hofleverancier Gebr. Janssen zijn 130e verjaardag. Wat in 1886 onder leiding van Johannes Janssen begon als eenmans dakdekkerszaak.

Hard werken, niet zeuren en de lijntjes kort houden. Die filosofie heeft AA-Dak BV uit Den Dungen geen windeieren gelegd.