Een dakdekker vertelt:

Ikbendakdekker: Verkoelendak “Brede dienstverlening in duurzaam dakvak”

Ikbendakdekker: Verkoelendak “Brede dienstverlening in duurzaam dakvak”

Verkoelendak Nederland behoort tot de top vijf van Nederlandse dakdekkers. Verkoelen is sinds mensenheugenis verbonden met dakbedekkingen: eigenaar Jos Verkoelen is de vijfde generatie actief in het dakvak.

Dakvak

Het woord ‘dakvak’ gebruiken we hier niet voor niets. Het ís een vak. Jos Verkoelen leerde veel van zijn vader, volgde de vakopleiding tot dakdekker, deed ervaring op als koperslager en leidekker en werkte een jaar in Duitsland met koper en zink. Sinds 2000 is hij de baas van Verkoelen Beegden, naar de vestigingslocatie bij Roermond genoemd. In 2005 doopt Jos het bedrijf om in Verkoelendak Nederland. Mede ingegeven door het feit dat de klanten ook van verder komen dan Limburg.

Duurzame partner

Anno 2017 staan op de referentielijst de Designer Outlet in Roermond (50 nieuwe daken, circa 11.500 m2) en de renovatie van de prestigieuze Internationale School in Eindhoven (3.000 m2pannendaken en 3.500 m2 bitumineus). Maar ook een ‘gewoon’ vrijstaand woonhuis in Horn. De belofte van Verkoelendak luidt “een duurzame partner in renoveren en transformeren”. Jos Verkoelen: “Een totaalconcept, we doen alle mogelijke vormen van dakbedekking en gevelbekleding, isolatie, na-isolatie en zonnedaken.”

Wat geen holle frase is, want onder de Verkoelen-vlag opereren ook Green Power (isolatie en zonnepanelen) en Inderhees (kozijnen en zonwering). Opdrachtgevers hebben zo één adres en aanspreekpunt voor een breed scala van oude en nieuwe technieken. Verkoelen: “Onze professie is totale dakzorg. Een brede dienstverlening in duurzame dakbedekkingen en gevelbekleding. Van het voortraject tot de uitvoering en verder.”

Dubbelrol ventilatiepan

Koramic ventilatiepannen VHV. Ventilatiepannen: VHV ventilatiepan.
Koramic ventilatiepannen VHV

De kennis van keramiek en zonnepanelen resulteerde in 2016 tot een interessante vraag aan bouwpartner Wienerberger, dat op dat moment juist bezig was met de ontwikkeling van een Koramic VHV ventilatiepan. De oude pan had een welving met vijf uitsparingen en een, volgens de markt, lelijke hobbel. Die hobbel werd vervangen door een horizontale sleuf die vanaf de straat niet te zien is. Met voor de sleuf een rooster tegen ongedierte. Verkoelen vond het allemaal prachtig, maar daagde Wienerberger uit om en passant óók na te denken over een ventilatiepan met een bevestiging voor zonnepanelen.

Kort door de bocht: Verkoelen vroeg of het mogelijk zou zijn de sleuf van de ventilatiepan zo te maken, dat de beugel van een zonnepaneel er precies in zou klemmen. Dat bleek te kunnen en de rest is geschiedenis. Deze  oplossing - een subtiele opening voor ventilatie die ook kan dienen voor de montage van bevestigingsbeugels voor zonnepanelen – krijgt een doorvertaling naar andere Koramic dakpanmodellen, zoals de OVH Klassiek en OVH Vario. De meest recente aanpassing was bij de Tuile du Nord 44 en meerdere zullen volgen.

Verkoelen, over het waarom van zijn vraag: “De zonnepanelenmarkt is een groeimarkt, maar ik ben kritisch op details en waterdichting bij de montage. Een lekkage door een gebroken pan onder de panelen kan grote gevolgen hebben. Vervanging van kapotte pannen onder een zonnepaneel is kostbaar. Met deze ventilatiepan zijn die problemen verleden tijd. Als ik architect was, zou ik Wienerberger-dakpannen adviseren. Omdat je dan, met de nieuwe ventilatiepan, later altijd kunt opschalen naar zonnepanelen.”

Gerelateerde artikelen

Roy Schaefer droomde van kinds af aan al van een eigen bedrijf. Op zijn 25e startte hij Wiro Dakwerken. Roy begon zijn carrière in loondienst in de transport en logistiek. 

"Geen BMW als de klant een Dacia wil." Sinds 2000 runt Dave van de Loo met veel enthousiasme zijn dakdekkersbedrijf Vernooy Dakwerken.

Bedrijfseconoom op het dak. Van een studie bedrijfseconomie via een vakantiebaantje als dakdekker, naar een snelgroeiend bedrijf.

10 jaar geleden startte Piet Hezemans als dakdekker. Na een paar jaar als zzp’er, begon hij zijn eigen dakdekkersbedrijf: Hezemans Dakwerken.

Investeren in menselijk kapitaal. Dick Dunnewind (57 jaar) is eigenaar van Dunnewind–De Lange BV. Per toeval rolde hij het dakdekkersvak in.

Dit jaar viert hofleverancier Gebr. Janssen zijn 130e verjaardag. Wat in 1886 onder leiding van Johannes Janssen begon als eenmans dakdekkerszaak.

Hard werken, niet zeuren en de lijntjes kort houden. Die filosofie heeft AA-Dak BV uit Den Dungen geen windeieren gelegd.