Tuintrends

Tuinbranche trends 2023
Tuintrends 2023 - Sfeer tuinen

Tuinbranche Trends 2023 | On good soil

Op goede grond | We leven in een bijzondere tijd waarin we worden geconfronteerd met belangrijke thema’s die zorgen voor onzekerheid: de klimaattransitie, woningnood, de grondstoffencrisis, gezondheidszorg, de transitie in arbeid en de situatie in het onderwijs. Daar komt de oorlog in Oekraïne nog bij.
 
Volgens trendwatcher Aafje Nijman is onze samenleving zo uit balans, dat niets meer vanzelfsprekend is. “Ideeën voor de toekomst vallen niet meer vanzelfsprekend in goede aarde." Daarom klinkt in de tijdgeest van 2023: On good soil. In samenwerking met Tuinbranche Nederland ontwikkelde Aafje Nijman de Tuinbranche Trends voor 2023.

Ode to nature

Vrij spel voor de natuur met wilde borders

Ruimte geven aan de natuur betekent een grillig bloemen- en plantengebruik en een natuurlijke vormgeving. Wild uitziende borders en verschillende planten in verschillende potten.

Kronkelende paden tussen verschillende grassoorten door met klein formaat bestrating, gecombineerd met halfverharding. Dode en levende materialen samen zorgen voor een organische symbiose. Biodiversiteit krijgt alle ruimte.

De samenhang tussen verschillende elementen uit de natuur benadrukt hoe alles met elkaar verbonden is en dat we onderdeel zijn van de natuur.

Layered spaces

Coulisse-achtige effecten: ruimte en transparantie

Urbanisatie zorgt voor steeds kleinere woonoppervlaktes. Daarmee groeit de behoefte aan ruimtelijkheid, ook op het balkon en in de tuin. Net als in de metaverse komen steeds meer functies samen. Grenzen vervagen, ook tussen binnen en buiten.

Een sterk beplante binnenruimte zorgt ook voor tuingevoel. En als de ruimte beperkt is, ga je de hoogte in. Met beplanting, maar ook door te stapelen met bestrating.

Coulisse-achtige effecten zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Hier lenen transparante beplanting en kleurcontrasten zich bij uitstek voor.

Collecting memories

Producten die troost en herinneringen bieden

In een tijd waarin er zoveel verandert, willen we ons omringen met producten die een troostend gevoel geven. Waar we mooie herinneringen aan bewaren. Een stoofpan, fluitketel of theepot bijvoorbeeld. In de tuin vertaalt dit zich naar harmonie en poëzie.

Elegant slingerende paden geflankeerd door transparante borders. Kleine terrasjes verscholen in het groen, voor één of twee stoeltjes. Tuinmeubelen met nostalgisch vlechtwerk en kleurrijke bistrostoeltjes.

En beplanting met fijne bladeren en elegante bloemetjes. Met zachtgroen en lila voor een melancholische uitstraling.

Over de tuintrends

Branchevereniging VHG en Tuinbranche Nederland doen jaarlijks onderzoek naar de tijdgeest, de tuinbeleving van de tuinbezitter en de uitgaven die tuinbezitters doen. Op basis van deze onderzoeken worden nieuwe tuintrends geformuleerd. Wienerberger is partner van Tuinbranche Nederland en draagt jaarlijks met bestrating en expertise bij aan de modeltuinen waarin de nieuwe trends verwerkt worden.

 

Gerelateerde artikelen

Tuinstijl Natura

Natuurlijk en authentiek. De natuur is bezig aan een comeback en dat willen we zien, voelen en ruiken.

Tuinstijl Designa

Modern en strak. De designtuin is overzichtelijk en heeft een strakke vormgeving met een aantal opvallende elementen.

Tuinstijl Classica

Klasse en stijl. Tijdloze elementen, warme kleuren en kleurrijke, veelal bloeiende planten geven de klassieke tuin een rustiek en harmonieus karakter.

Tuinstijl Vida

Gezellig met karakter. De tuin is een gezellige buitenkamer, waar alles kan en mag. Een spontane en nonchalante ruimte voor het hele gezin.