Tuintrends

Tuinbranche trends 2023
Björn Meulenberg Tuinontwerp & Advies

Tuinbranche Trends 2024 | How not to waste a good crisis

Je hoeft de tv maar aan te zetten, de krant te lezen of online te gaan en je ziet één woord veel langskomen: crisis. Op allerlei gebieden; wonen, energie, inflatie, immigratie, oorlog… Geen rooskleurig beeld kortom. Iedereen gaat er op z’n eigen manier mee om.
 
“De crisis komt voor iedereen dichtbij omdat er zo veel verschillende vormen van zijn”, vertelt trendwatcher Aafje Nijman van Bureau Nijman + van Haaster. “Maar je kunt er zeker ook kracht uit putten. De chaos die het met zich meebrengt, moeten we omarmen. Chaos is het begin van verandering en brengt uiteindelijk tal van nieuwe mogelijkheden. Daarom typeren we de tijdgeest van 2024 met How not to waste a good crisis". De stijltrends die hieruit voortkomen zijn:

Meaningful Earth

Een wat ruwe en ruige omgeving, met bruintinten in de hoofdrol

Bezorgdheid om sociale en milieudisbalans staat centraal, waarbij de klimaatcrisis belangrijk blijft. Steeds meer beseffen we dat biodiversiteit en circulariteit onmisbaar zijn.

Materialen zijn natuurlijk met verschillende kleuren zand, mineralen, stenen maar ook historische objecten, zoals kruiken of beelden.

Vormen zijn ongecultiveerd ruw en grillig of afgebrokkeld. Buiten zien we ook boomstammen en grove blokken steen, vuurplekken en zitkuilen. Het zorgt voor een stoere, oerachtige tuin.

Borders lijken natuurlijk en willekeurig te zijn ontstaan en grote graspollen tussen de andere planten en bloemen versterken dit karakter.

Gentle Paradox

Vormen zijn rond en bol en lijken zacht, maar zijn het niet altijd

Prestatiedruk én crises kan je machteloos maken, bevriezen zelfs. Maar er zijn ook volop kansen op de arbeidsmarkt. Die tegenstelling zie je terug in deze stijltrend. 

Ronde vormen in tuinmeubelen en bij de aanleg van terras en border. Cirkelvormen, niervormen en ovale vormen veroveren de tuin. Contrasten zijn er in afgeronde vormen met harde materialen.

In de beplanting herhaalt zich dit; compacte hardere beplanting versus zachte wuivende grassen en wolkige beplanting. Het zorgt voor een tuin om in te ontspannen en je op te laden.

Zonder dat het saai of steriel wordt.

Viva La Vida

Decoratieve elementen, zoals dessins, smeedijzer, mozaïek, gekleurde tegels, kwastjes, franches en ruches

Als je steeds geconfronteerd wordt met crisisnieuws, wil je af en toe het leven vieren. Je even afsluiten voor alle ellende. Daar gaat deze stijltrend over. 

Een vrolijk, uitbundig gevoel vol passie, expressiviteit en kleur. Een warme zomerse sfeer die doet denken aan Zuid-Europa of Midden-Amerika

Vrolijke kleuren zorgen voor een subtiele tropische sfeer. Dit kan je tuin ook een romantische uitstraling geven door decoratieve elementen, kleine hoekjes, frivole bestrating en weelderig bloeiende klimplanten.

Kortom een tuin vol passie en romantiek, maar ook een tuin om in te feesten!

Over de tuintrends

Branchevereniging VHG en Tuinbranche Nederland doen jaarlijks onderzoek naar de tijdgeest, de tuinbeleving van de tuinbezitter en de uitgaven die tuinbezitters doen. Op basis van deze onderzoeken worden nieuwe tuintrends geformuleerd. Wienerberger is partner van Tuinbranche Nederland en draagt jaarlijks met bestrating en expertise bij aan de modeltuinen waarin de nieuwe trends verwerkt worden.

 

Gerelateerde artikelen

Tuinstijl Natura

Natuurlijk en authentiek. De natuur is bezig aan een comeback en dat willen we zien, voelen en ruiken.

Tuinstijl Designa

Modern en strak. De designtuin is overzichtelijk en heeft een strakke vormgeving met een aantal opvallende elementen.

Tuinstijl Classica

Klasse en stijl. Tijdloze elementen, warme kleuren en kleurrijke, veelal bloeiende planten geven de klassieke tuin een rustiek en harmonieus karakter.

Tuinstijl Vida

Gezellig met karakter. De tuin is een gezellige buitenkamer, waar alles kan en mag. Een spontane en nonchalante ruimte voor het hele gezin.