Hergebruik met maximaal behoud van waarde

Wienerberger zet bewust in op de ontwikkeling, productie en toepassing van duurzame en circulaire producten en processen. Remontabel bouwen en hergebruik van producten en materialen - met behoud van hun waarde - staan hierbij centraal. Maar ook als aan het einde van de gebruiksfase volledig waardebehoud niet mogelijk blijkt, is er nog veel mogelijk met keramiek.

Wienerberger Hergebruik

Circulair en duurzaam bouwen

Met keramiek is er steeds meer mogelijk op het gebied van hergebruik. Een aansprekend voorbeeld is ClickBrick, een innovatief circulair bouwsysteem voor remontabel bouwen met restwaarde. 

Daarnaast worden keramische dakpannen steeds vaker hergebruikt. Ook als verticale gevelbekleding. Om hergebruik van metselwerk mogelijk te maken, kan speciale kalkmortel worden gebruikt. Deze is achteraf goed te scheiden van de bakstenen. Wienerberger wil actief samenwerken met partijen in de bouw om hergebruik te stimuleren.

Levenslang hergebruik straatbakstenen

Als het om hergebruik gaat, zijn straatbakstenen echte uitblinkers! Onafhankelijk onderzoek in opdracht van branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) wijst dit uit. Zo ligt het hergebruik bij gemeenten, de grootste afnemers van straatbakstenen, op ruim 80%. Als particulier gebruik wordt meegerekend, stijgt dit percentage naar zo’n 90%. Dat zorgt voor een gemiddelde levensduur van straatbakstenen van rond de 135 jaar!

Hergebruik van restmateriaal

Duurzaam produceren betekent voor Wienerberger ook het toepassen van restmateriaal. Om waardeverlies te voorkomen, kan deze reststroom worden gebruikt bij de productie van nieuwe keramische producten. Ook keramisch afval van externe leveranciers gebruiken we als grondstof in onze productieprocessen. Restmateriaal dat niet met behoud van waarde hergebruikt wordt, vindt z’n weg naar andere toepassingen, zoals schanskorven, granulaat en wegverharding.

Bekijk onze referenties over hergebruik met maximaal behoud van waarde

Vervangende nieuwbouw | Stadstuin Overtoom, Amsterdam

"We moeten niet standaard uitgaan van nieuwe bouwmaterialen, maar juist het oude materiaal zijn waarde teruggeven." Lees hier meer over dit project

Circulariteit bij Vakschool Het Diekman | Enschede

Hergebruik van de afgestapelde ClickBrick stenen, opnieuw tot een gevel gemaakt door de leerlingen zelf. Lees hier meer over dit project.

Restauratie | Grote en Kleine Brink, Zuidlaren

Bewuste duurzame keuze voor keramische bestrating, inclusief hergebruik bestaande bestrating. Lees hier meer over dit project

Herontwikkeling | De Brink, Dwingeloo

Er is uitsluitend gekozen voor duurzaam. De nieuwe gebakken bestrating werd tegen de oude klinkers aangelegd. Lees hier meer over dit project