Architectuurstijl Vida

Architectuurstijl Vida

Verspringende bakstenen gevels en dakvormen zijn bepalend in de Vida architectuurstijl

Gezellig met karakter. Karakterpanden. Degelijk, robuust en sfeervol. Geënt op dé Nederlandse bouwstijl van de 20e eeuw. Jarendertigwoningen zijn bijna a way of living: ze zijn nostalgisch en knus, met toch voldoende volume voor de hele familie.

Jarendertig nieuwbouw

Het is een dilemma: origineel jarendertig of nieuwbouw? Het is als moeten kiezen tussen een Citroën DS en een Audi A4. Ja, er zijn mensen die voor het werk Audi rijden en in het weekend de DS. Voor jouw huis kun je de twee werelden verbinden. Sowieso met de juiste keramische bouwmaterialen.

Zorgvuldige nieuwbouw heeft twee majeure voordelen. Waar het exterieur vaak nagenoeg gelijk is aan het origineel, kun je de inrichting personaliseren: de keuken op een meer prominente plek, grotere kamers en lagere plafonds. Tweede voordeel: nieuwbouw biedt minder onderhoud en meer zekerheid. Bovenop het comfort.

Sfeervol en karakteristiek

Een jarendertigwoning is kwaliteit. Voor de oorlog werd gebouwd met goede, sterke materialen. Keramische dakpannen waren vanzelfsprekend. Tachtig jaar later liggen ze er nog, en met een mooi patina. De huizen zijn wel onderhoudsgevoeliger en vaak matig geïsoleerd. Nieuwbouw beoogt dezelfde sfeer, maar met de luxe van nu.

Rijke details

De oorsprong van het jarendertighuis is te herleiden tot de hogere middenklasse die het zich kon permitteren buiten de stad te gaan wonen. De architectuur en het woonmilieu spreken nog altijd veel mensen aan. De kenmerkende horizontale belijning kan versterkt worden door toepassing van langere baksteenformaten, teruggevoegd en eventueel stootvoegloos metselwerk.

Voor de materialisering kies je ofwel grillige handvorm bakstenen ofwel pure vormbak bakstenen. De kleuren neigen naar warm en rijk, de tinten rood en oranje. Het hoge dak komt prominent in beeld. Er geldt een grote diversiteit in kapvormen. Wat zij gemeen hebben, zijn de grote overstekken. Voor ieder daktype zijn passende dakpannen en hulpstukken. Op iedere creatieve vraag is er een antwoord.

Gerelateerde artikelen

Architectuurstijl Classica

Ingetogen en verfijnd. Statuur door eenvoud.

Architectuurstijl Designa

Eenvoud en eigenheid. Van functionele basisvormen tot een gedurfd statement.

Architectuurstijl Natura

Een landelijke woonstijl is ook met nieuwbouw te realiseren.

0Resultaten