Woningen voorzien van ClickBrick Pure en Wevolt X-Roof

Nieuwbouw woningen | Tuinhof, Ameide

Nieuwbouw duurzame woningen | Ameide

Ameide (gem. Vijfheerenlanden) is een rustig stadje langs de meanderende Lek, niet ver van Schoonhoven, Vianen en Utrecht. Op een levendige plek aan een groen hof verrijst hier Tuinhof Ameide, bestaande uit 22 nul-op-de-meter woningen. De gevels zijn gebouwd met ClickBrick Pure HV Marziale gevelbakstenen en de daken zijn gemaakt met Wevolt X-Roof zonnepanelen.

Duurzamer dan de BENG-normen

Wonen en ontmoeten staan centraal in Tuinhof Ameide. Je spreekt er met de buren af voor een feestje rondom het centrale tuinhof of je geniet lekker buiten onder de veranda. De 22 duurzame nul-op-de-meter woningen zijn gebouwd voor gezinnen en natuurliefhebbers. De energiemeter komt er over een jaar gemeten op nul uit bij een gemiddeld verbruik. Daarmee zijn de woningen duurzamer dan de jongste BENG-normen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) voorschrijven. De beneden- en bovenwoningen, hoek- en tussenwoningen, vrijstaande woning en levensloopbestendige woningen zijn gasloos, goed geïsoleerd, voorzien van triple glas en uitgerust met een warmtepomp, warmte-terugwininstallatie en geïntegreerde Wienerberger Wevolt X-Roof zonnepanelen.

ClickBrick HV Marziale gevelbakstenen

Voor Tuinhof Ameide is gekozen voor een natuurlijk kleurenpalet, met een zandkleur als fraaie basis. De warme en lichte basiskleuren zijn gecombineerd met natuurlijke materialen als hout en groene beplanting. Oer-Hollands en fijn gedetailleerd metselwerk vormt de basis van de nieuwe wijk. Toch zijn de gevelbakstenen niet zo traditioneel als ze eruit zien. Gekozen is namelijk voor het ClickBrick-systeem, waarbij de stenen zijn droog gestapeld in plaats van gemetseld. Projectleider Peter Holl van Reuvers Ontwikkeling & Bouw: “Het droogstapelsysteem van Wienerberger was ons niet vreemd. Destijds is ons eigen kantoorpand ook naar volle tevredenheid uitgevoerd met ClickBrick. Er zijn altijd opstart-issues en elk project vergt veel voorbereidingswerk, maar uiteindelijk zijn we samen tot een goed werkbaar en uitvoerbaar plan gekomen. De toepassing van ClickBrick Pure én de Wevolt X-Roof zonnepanelen paste perfect om dit duurzame project uit te voeren.”

"Er zijn altijd opstart-issues en elk project vergt veel voorbereidingswerk, maar uiteindelijk zijn we samen tot een goed werkbaar en uitvoerbaar plan gekomen. De toepassing van ClickBrick Pure én de Wevolt X-Roof zonnepanelen paste perfect om dit duurzame project uit te voeren.”

- Peter Holl, Projectleider, Reuvers Ontwikkeling & Bouw

 

Circulaire opgave

Ook KRKTR Projectontwikkeling onderschrijft de keuzes voor ClickBrick Pure en Wevolt X-Roof, vertelt eigenaar Taco Meerpoel. “Zowel in energieverbruik als materiaalgebruik (en verbruik) proberen wij als KRKTR altijd voorop te lopen. In dit project hebben we binnen de kaders, ook financieel, gezocht naar een optimale balans tussen efficiënt bouwen en zichtbare duurzame elementen. Voor ons weer een stap vooruit. ClickBrick is met name gekozen voor de circulaire opgave binnen dit project. We hebben gekeken naar de traditioneel gebouwde woningen, en waar wij iets extra’s konden doen ten opzichte van onze concurrenten. Dat geldt ook voor de Wevolt X-Roof zonnepanelen. Dit is het derde project dat we doen met deze geïntegreerde panelen en we zijn erg tevreden over de uitstraling en bruikbaarheid. We vinden het bij onze nul-op-de-meter-woningen daarnaast zonde om én een dakbedekking, dakpannen bijvoorbeeld, én zonnepanelen te maken. De Wevolt X-Roof zonnepanelen zijn beide in één en zeer fraai vormgegeven.”

Schone en robuuste gevels

Peter: “Het grote voordeel van de ClickBrick Pure vind ik dat we schone robuuste gevels kunnen creëren. Door de schijnvoegen in de gevelstenen lijken deze gevels sprekend op gevels waar traditioneel metselwerk is toegepast. Wienerberger heeft gezorgd voor een goede training en begeleiding voor en tijdens de bouw van zowel de ClickBrick Pure gevels als de Wevolt X-Roof daken. Vanuit Reuvers is onder andere een goede werkvoorbereiding nodig geweest. We liepen bij de gevels wel tegen een uitdaging aan om ze goed op hoogte te houden omdat de hoekstenen wat dikker gezaagd zijn. Maar ook hier zijn we uitgekomen.”

“Zowel in energieverbruik als materiaalgebruik (en verbruik) proberen wij als KRKTR altijd voorop te lopen. In dit project hebben we binnen de kaders, ook financieel, gezocht naar een optimale balans tussen efficiënt bouwen en zichtbare duurzame elementen. Voor ons weer een stap vooruit.

- Taco Meerpoel, Eigenaar, KRKTR Projectontwikkeling

 

Wevolt X-Roof zonnepanelen

Het duurzame karakter van Tuinhof Ameide is ook terug te zien in het duurzame, dakvervangende systeem Wevolt X-Roof. Dit systeem is waterdicht, vuur- en windbestendig en biedt naast een eigentijds uitstraling ook een maximaal rendement. Peter: “Een mooie oplossing, ook in de verwerking. Als het project goed en doordacht is uitgewerkt, hoeft het niet veel meer tijd te kosten dan bij een traditioneel uitgevoerd project. Dat geldt zowel voor de gevelopbouw als voor het dak. Bij het dak was een goede voorbereiding het halve werk. De legpannen met de kabeltjes waren goed ingetekend en de kabels op lengte met de stekkertjes eraan is ook erg prettig werken. Ook de klimaatinstallaties zijn mee-ontworpen en op een nette manier in het dak toegevoegd.”

Voorschot op veranderende wetgeving

Peter: “Met de toepassing van ClickBrick Pure en Wevolt X-Roof hebben wij een begin gemaakt met een duurzamere uitvoering van dit project. Hiermee nemen we ook alvast een voorschot op de veranderende wetgeving voor de komende jaren. Ik zou zeggen: ga er zelf maar eens naar kijken! Het zijn mooie, duurzame woningen met innovatieve materialen.”

  • Architect: Hans Been Architecten BNA
  • Projectontwikkeling: KRKTR
  • Opdrachtgever: Gemeente Vijfheerenlanden
  • Realisatie: Reuvers Ontwikkeling & Bouw

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten

ClickBrick nieuwbouw bedrijfsverzamelgebouw | Schoonhoven

“Wij wilden een even mooi als duurzaam kantoor realiseren binnen één bedrijfsverzamelgebouw' aldus Arjan Verstoep. 

Nieuwbouwwoningen De Duivenvoordecorridor | Voorschoten

Aan de rand van het Groene Hart in Voorschoten ligt het historisch cultuurlandschap ‘De Duivenvoordecorridor’.
 

Dakvlak met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Meer informatie over de toegepaste producten?

Bekijk meer informatie over het Wevolt Energiedak en ClickBrick Pure.