Fraaie Wevolt X-Roof zonnepanelen in een historisch cultuurlandschap

Product: Wevolt X-Roof zwart. Opdrachtgever: Vink Bouw. Architect: Atelier Pro. Installateur: De Duurzame Mannen en Solar & Led. Periode: 2020-2021. Woningen: 27. Zonnepanelen: 3.300. Nieuwbouw 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen met Wevolt X-Roof | Roosenhorst, Voorschoten

Nieuwbouwwoningen De Duivenvoordecorridor | Roosenhorst, Voorschoten

Aan de rand van het Groene Hart in Voorschoten ligt het historisch cultuurlandschap ‘De Duivenvoordecorridor’. Hier verrees onder de naam Roosenhorst een bijzondere woonwijk, bestaande uit 43 woningen, verdeeld over vier woonmilieus met elk een eigen woningtypologie en buiteninrichting.

Het gezamenlijke gedachtengoed van Roosenhorst is zelfvoorzienend zijn, gemeenschappelijk gebruik van de buitenruimte en collectief beheer. Om bij te dragen aan de realisatie van de nul-op-de-meter woningen, is gebruik gemaakt van esthetische Wevolt X-Roof zonnepanelen met een maximaal rendement.

De kleinschalige woonwijk bevindt zich op een strandwal met aan de zeezijde het duinlandschap en aan de andere kant de typisch Hollandse veenweiden. Het half open landschap met statige bomenlanen en monumentale boerderijen, buitenplaatsen en villa’s doet heel prettig aan, mede dankzij de toegepaste schaalverkleining.

Nul-op-de-meter

Projectleider Marco van de Rotten van Vink Bouw: “De duurzame woningen in Roosenhorst hebben geen gasaansluiting en zijn ontwikkeld volgens het nul-op-de-meter principe. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp, vloerverwarming- en koeling en een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De energievraag wordt zoveel mogelijk opgevangen door het gebruik van hoogwaardige isolatie en triple glas. Om de energieprestatie van het project te optimaliseren én om een esthetisch beeld te creëren, hebben we gebruik gemaakt van Wevolt X-Roof.

Tussen het riet

Het eerste deel van de wijk, de Boomgaard, bestaat uit 19 woningen met rieten kap. De Duurzame Mannen installeerden hier Wevolt X-Roof glas-glas panelen tussen de rieten kap in opdracht van het Haagse architectenbureau Atelier Pro. Projectarchiect Dorte Kristensen: “Onze opdracht voor Roosenhorst was om een ecologisch en klimaatneutraal project te ontwerpen met gasloze, nul-op-meter woningen. Zonne-energie is daarbij een logische keuze. Met Wevolt X-Roof hadden we de beschikking over een systeem dat zowel duurzaam als esthetisch is. We hebben voor Roosenhorst ook gebruik gemaakt van zandkleurige bakstenen (Marziale) van Wienerberger.”

Schaduweffecten

De installatie van de Wevolt X-Roof glas-glas panelen tussen het riet was een primeur. Daarbij is aan de onderzijde extra ruimte voor ventilatie in acht genomen en aan de zijkanten een zone van paspanelen om afstand tot het riet te bewaren om de schaduweffecten te minimaliseren. Marco van de Rotten: “De detailleringen van de panelen in de rietenkappen, de aansluitingen dus, zijn ter plaatse met elkaar bedacht.”

Complexe dakvlakken

Het tweede deel van de wijk is Het Lint en bestaat uit acht woningen: twee twee-onder-één-kap woningen, één drie-onder-één-kap woningen en één vrijstaande woning. Het Lint is omringd door water en groen en bestaat uit twee eilanden met op ieder eiland woningen. De daken van deze woningen bestaan uit complexe dakvlakken, volledig gemaakt met Wevolt X-Roof en geïnstalleerd door Solar & Led.

  • Architect: Atelier Pro
  • Installateur: 1e fase: De Duurzame Mannen, 2e fase: Solar & Led

Meer referentieprojecten

Wevolt X-Roof renovatie appartementsgebouw | The Connection Rotterdam

‘Het volledige dak op het zuiden is één vlak, als een geïntegreerd zonnepaneel’, vertelt Jeroen Schipper, architect en oprichter van Orange Architects.

Nieuwbouw vrijstaande woning | Zevenhuizen

Om te voorzien in de fikse stroombehoefte koos Leo voor X-Roof zonnepanelen met een maximaal rendement.


Dakvlak met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Aan de slag met Wevolt X-Roof?

 Wij helpen je graag met je project!