X-Roof zonnepanelen met maximaal vermogen én een strakke uitstraling

Architect: Paul Tesser, Bilthoven. Installateur: Hoogendoorn Elektrotechniek, Hazerswoude. Periode: 2021. Product: Wevolt X-Roof. Aantal: 320. Nieuwbouw vrijstaande woning met Wevolt X-Roof | Zevenhuizen

Nieuwbouw vrijstaande woning | Zevenhuizen

Voor projectontwikkelaars en particuliere opdrachtgevers realiseert Knaap Maatwoningen uit Rotterdam nieuwbouwprojecten voor verschillende doelgroepen. Voor kopers, huurders, starters, senioren, gezinnen en zorgbehoevenden bouwt Knaap vrijstaande-, rijwoningen en appartementen afgestemd op de persoonlijke wensen van de opdrachtgever.

Die wensen gaan steeds vaker over duurzaamheid en zonnepanelen. Zo ook bij de nieuw gebouwde vrijstaande Energie Plus-woning van Leo van der Knaap, mede-eigenaar van Knaap Maatwoningen. Om te voorzien in de fikse stroombehoefte koos hij voor X-Roof zonnepanelen met een maximaal rendement.

Energie Plus-woning

De woning van Leo en zijn vrouw is schitterend gelegen aan de rand van Zevenhuizen, pal aan een vaarwater naar de Rottemeren. Samen met architect Paul Tesser uit Bilthoven werden allerlei keuzes gemaakt om tot een Energie Plus-woning te komen. Leo: “Denk aan een aard-waterwarmtepomp met vloerverwarming, gebalanceerde ventilatie, zonnepanelen, triple beglazing, hoge isolatie voor vloer, gevel en dak, een luchtdichtheid van < 0,2, automatische zonwering en ledverlichting. Omdat we voor wonen, verwarming en het opladen van de elektrische auto een elektriciteitsverbruik verwachten van ca. 10.000 kWh per jaar, moest er een solide zonne-energieoplossing komen: Wevolt X-Roof!

Duurzaam én mooi

Naast duurzaam moest de woning van Leo en zijn vrouw vooral ook mooi zijn. Leo: “We hebben gekozen voor een moderne strakke woning met een natuurlijke uitstraling. Het niet symmetrische dak met oost- en westoriëntatie wilden we optimaal benutten voor zonne-energie. Omdat het oog ook wat wil, werden dit onzichtbaar bevestigde Wevolt X-Roof panelen met schuine paspanelen van Alucobond bij de dakranden en de nok. Ook het zetwerk is uitgevoerd in vrijwel dezelfde kleur als de X-Roof panelen. Zo oogt het dak echt als één geheel. Met de 320 X-Roof panelen wekken we het dubbele op van het verwachte verbruik. Dat bespaart ons circa 250 euro per maand!”

Waterdichte dakafwerking

Leo: “Het mooie van Wevolt X-Roof is de zeer strakke uitstraling en dat de panelen functioneren als waterdichte dakafwerking. De panelen zijn bewust in halfsteens verband gelegd zodat de uitstraling vergelijkbaar is met een grotere leidakbedekking. Omdat de modules blind worden bevestigd en van gestructureerd glas gemaakt zijn, hebben ze de een mooie matte uitstraling. De installatie is verzorgd door onze vaste installateur Hoogendoorn Elektrotechniek uit Hazerswoude. We hebben zelf de paspanelen en nok van Alucobond op maat gemaakt en gemonteerd. Na een goede voorbereiding en een gezamenlijk startgesprek is de montage probleemloos en snel verlopen.”

Vlakke uitstraling

Door de bijzondere vorm van de prefab dakconstructie waren er enkele hoogteverschillen in de sporen van het dakvlak. Door wat meer tijd te nemen voor de montage en de aluminiumprofielen van de onderconstructie uit te vullen, is het toch gelukt om het dak een vlakke uitstraling te geven. Leo: “Alleen bij een lage inval van de zon op de achterzijde van het dakvlak kun je soms wat verschil in kleur zien tussen de X-Roof en paspanelen. Maar dat is totaal niet storend. Wij zijn super blij met het eindresultaat!”

  • Architect: Paul Tesser, Bilthoven
  • Installateur: Hoogendoorn Elektrotechniek, Hazerswoude

Meer referentieprojecten

Wevolt X-Roof renovatie appartementsgebouw | The Connection Rotterdam

‘Het volledige dak op het zuiden is één vlak, als een geïntegreerd zonnepaneel’, vertelt Jeroen Schipper, architect en oprichter van Orange Architects.

Nieuwbouwwoningen De Duivenvoordecorridor | Roosenhorst, Voorschoten

Aan de rand van het Groene Hart in Voorschoten ligt het historisch cultuurlandschap ‘De Duivenvoordecorridor’.
 

Dakvlak met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Aan de slag met Wevolt X-Roof?

 Wij helpen je graag met je project!