Samen werken aan een duurzame leefomgeving

Samen werken aan een duurzame leefomgeving

Wienerberger zet biodiversiteit hoog op de agenda

De wereld verandert en het klimaat verandert mee. Hierdoor komt de natuur steeds vaker in het gedrang. Gelukkig is hier wereldwijd steeds meer aandacht voor. Ook bij Wienerberger staat biodiversiteit hoog op de agenda. “Dat is een belangrijk thema,” zegt Duurzaamheidsmanager Dorien van der Weele. “In de natuur hangen alle processen met elkaar samen en daar zijn we als mens grotendeels afhankelijk van, vaak zonder dat we het beseffen. Elke verstoring van de ecologische processen veroorzaakt nieuwe verstoringen. Door de biodiversiteit te beschermen, kunnen we dit verminderen.”

Optimaal samenleven

Rena de Mey is een van de projectleiders die zich binnen Wienerberger bezighoudt met biodiversiteit. Zij beschrijft biodiversiteit als de natuur in al zijn levensvormen: “Van kleine zwammetjes tot grote bomen en natuurlijk ook de mens. In de huidige wereld is het een uitdaging om mens en natuur optimaal te laten samenleven. Als Wienerberger willen we dit bevorderen.”

Vergroenen van onze productielocaties

Binnen Wienerberger focust een speciaal team zich op de biodiversiteit op onze bedrijventerreinen in Europa. “Op basis van observaties is een catalogus ontwikkeld met 31 vergroeningsmaatregelen; wetenschappelijk onderbouwd en onderverdeeld in verschillende categorieën,” vertelt Rena. “Naast kwaliteitsverbetering willen we meer groene oppervlaktes creëren, samen met andere geschikte elementen voor wilde plant- en diersoorten. We verbeteren waterbergingssystemen voor o.a. amfibieën en waterinsecten. Ook creëren of verbreden we groene zones voor grotere zoogdieren. Voor de toekomst staan ook groene daken op de agenda,” aldus de projectleider.

Nulmeting

Om het vergroeningsproces goed te kunnen monitoren, is inmiddels een uitvoerige nulmeting gedaan. Het doel is om in 2023 voor alle Wienerberger-locaties een biodiversiteitsplan te hebben, dat op de meeste en grootste locaties dan ook al is geïmplementeerd. Rena: “We willen de wereld verbeteren, dus beginnen we bij onszelf!”

De Groene Afspraak

Ook lokale initiatieven worden omarmd, zoals met de recent getekende Groene Afspraak in Nederland. Met een coalitie van natuur- en milieuorganisaties en de keramische industrie werken we samen verder aan een duurzame leefomgeving. Als Wienerberger conformeren we ons aan een inspanningsverlichting om vanuit onze rol een significante bijdrage te leveren aan een groene leefomgeving.

De Groene Afspraak richt zich op Integraal Rivier Management, de Kaderrichtlijn Water en de Programmatische Aanpak Grote Wateren. De vrijkomende klei gebruiken we als grondstof voor onze keramische bouwmaterialen, die bijdragen aan de realisatie van de Nationale Woon- en Bouwagenda, klimaatdoelen en de doelen van de circulaire bouweconomie, zoals het beschermen van grondstoffenvoorraden. Op de kleiwinningslocaties is het vervolgens aantrekkelijk voor verschillende flora en fauna, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Speciale nestpannen

Ook bij de ontwikkeling van ons productportfolio hebben we oog voor het bevorderen van de biodiversiteit. Zwaluwen en huismussen bijvoorbeeld, nestelen graag in woonhuizen en grotere panden, zoals flatgebouwen en appartementencomplexen. Huismussen doen dit ook wel in dichte hagen, maar ze maken hun nest het liefst onder de eerste rij dakpannen van woningen. Met onze nestpannen voor mussen en zwaluwen help je ze een handje. Nestpannen zijn leverbaar voor de volgende dakpanmodellen: Alegra 10Alegra 12DaturaMaduraModulaOude Holle SinusOVH KlassiekOVH VarioVHV Klassiek en VHV Vario.

Lees meer artikelen over duurzaamheid

Samen bouwen aan duurzaamheid & circulariteit

Wienerberger heeft een lange historie in duurzaam ondernemen én grote ambities om te bouwen aan een duurzame, circulaire toekomst. 

De productie van keramiek

De belangrijkste grondstof voor onze keramische producten is Nederlandse uiterwaardenklei, een zichzelf vernieuwende grondstof. Door de mens wordt minder klei verbruikt dan er door de rivieren wordt afgezet.

De voordelen van keramiek

Keramiek leeft: niet alleen in onze harten, maar in de harten van heel Nederland. Op pittoreske dorpspleintjes en in gevels van de grachtengordel.