De productie van keramiek

In het algemeen is het productieproces van bakstenen, keramische dakpannen en keramische elementen vrij gelijkwaardig.

De belangrijkste grondstof voor onze keramische producten is Nederlandse uiterwaardenklei, een zichzelf vernieuwende grondstof. Door de mens wordt minder klei verbruikt dan er door de rivieren wordt afgezet. Door de constante aanvoer blijft de klei oneindig beschikbaar. Maar hoe wordt klei eigenlijk keramiek? Volg het productieproces stap voor stap. 

  • Het productieproces
  • 1. Grondstoffen beheer
  • 2. Voorbereiding
  • 3. Vormgeven
  • 4. Drogen en eventuele oppervlakte behandeling
  • 5. Het bakproces
  • 6. Verpakking en levering

1. Grondstoffen beheer

Klei wordt gewonnen

Klei wordt gewonnen uit een kleiput met behulp van moderne apparatuur en vervolgens naar de fabriek vervoerd voor de kleivoorbereiding. De kleiputten bevinden zich meestal in de buurt van onze productiefaciliteiten, hierdoor zijn de transportroutes kort.

2. Voorbereiding

Klei wordt bereid

Na extractie wordt de klei bereid in een slijp- en freesproces en vreemde materialen zoals stenen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat de juiste consistentie en homogeniteit van de klei die nodig is voor productie. Water en zand worden toegevoegd en voor sommige producten ook nog poriënvormende middelen.

3. Vormgeven

Klei wordt vormgegeven

Nu is de klei klaar voor het vormgeven. De klei wordt vormgegeven in mallen of met behulp van geautomatiseerde persen.

4. Drogen en voorbehandelen

Klei wordt gedroogd en behandeld indien nodig

De producten worden vervolgens in speciale ruimtes gedroogd; afhankelijk van het type product is de droogtijd 4 tot 45 uur. Gedurende deze tijd daalt het vochtgehalte tot onder de 2%.

Na het droogproces kunnen dakpannen voorzien worden van een oppervlaktebehandeling. Geëngobeerde dakpannen hebben mat, mat glanzende of glanzende oppervlakken. Geglazuurde dakpannen zijn bedekt met een harde laag die alle poriën sluit en de pannen waterbestendig maakt.

Voor glazuurbakstenen wordt eveneens een harde laag aangebracht die de bakstenen een bijzonder uiterlijk geeft. De glazuurlaag op de dakpannen en gevelbakstenen zorgt voor een bijzonder glanzend uiterlijk.

5. Het bakproces

Klei wordt gebakken

Na het drogen worden de producten overgebracht naar een oven, waar ze worden gebakken gedurende een periode van 6 tot 36 uur. Daarna zijn de producten sterk en hard en zijn ze permanent onbrandbaar en brandwerend.

6. Verpakking en levering

Producten worden verpakt

Als de gebakken producten zijn afgekoeld, krijgen ze een kwaliteitscontrole in onze laboratoria. Transportroutes naar onze klanten zijn kort als gevolg van onze regionale, gecentraliseerde netwerk van fabrieken. Dit vermindert ook de impact van onze bedrijfsvoering op het milieu.

Meer weten over de kracht van keramiek?

Wat zijn de voordelen van keramiek?

Lees meer over de kwaliteiten van keramiek en wat je er allemaal mee kunt.