Oudhollands sfeerbeeld

De voordelen van keramiek

Keramiek leeft: niet alleen in onze harten, maar in de harten van heel Nederland. Op pittoreske dorpspleintjes en in gevels van de grachtengordel. Op hellende daken van jarendertigwoningen en in modernistische architectuur. Het is overal om ons heen.

Keramiek geeft karakter aan een gebouw. Het is gezichtsbepalend voor onze omgeving. Nu én in de toekomst. En het is betrouwbaar als bouwmiddel en duurzaam in gebruik: het gaat namelijk eeuwen mee. Dát is de kracht van keramiek. Stuk voor stuk bijzondere eigenschappen die Wienerberger als geen ander onderkent. Daarom bieden wij een compleet assortiment dat je de mogelijkheid biedt om te werken met keramiek voor zowel binnenmuur en gevel, als dak en bestrating.

Keramiek varieert

Keramische bouwmaterialen zijn zeer veelzijdig. Ze worden voor enorm veel verschillende toepassingen gebruikt. Voor muren, gevels en daken. Voor terrassen en openbare ruimtes. Keramische dakpannen en bakstenen passen in elke architectuurstijl en toepassing.
 

Keramiek beschermt

Is klei eenmaal verwerkt tot keramiek, dan is het vrijwel onverwoestbaar. Niet voor niets werden er vroeger hele vestingen en kastelen mee gebouwd. Keramiek beschermt ons Nederlanders met bestendige bouwwerken en biedt ons een warm thuis. Al generaties lang.

Datura Leikleur Mat Engobe 703 | Nieuwbouw 2-onder-1-kapwoningen Project Buurtstede | Koetserstraat - Klemstraat, Buurtstede, Veenendaal | Architect: Han van Zwieten, Amersfoort | Contractor: UBU, Doetinchem | Completion Date: 2011-01-01

Keramiek inspireert

Oude gebouwen zijn nu misschien wel mooier dan ooit te voren. En ook in nieuwe ontwerpen kiezen architecten niet voor niets massaal voor keramische bouwproducten. De lange levensduur, het kleurvaste en het onderhoudsarme karakter zijn daarin bepalende factoren. De rijkheid aan keuzemogelijkheden in kleur en vorm van keramiek zorgt voor een ongekende individuele ontwerpvrijheid.
 

Keramiek levert

Een solide keramische bouwschil is snel en flexibel gebouwd. Dat scheelt tijd en geld. Weer en wind, warmte en kou krijgen bovendien geen kans bij keramische gebouwen. Daardoor blijven onderhoudskosten laag. En met zijn isolerende werking en warmteopslagcapaciteit helpt keramiek mee om het energieverbruik van gebouwen te verminderen.

Architects in their office

Keramiek blijft

De basis voor keramiek is klei, een natuurlijke grondstof met een bijzondere kwaliteit. De voorraad Nederlandse klei die we lokaal winnen uit de uiterwaarden van onze rivieren is nagenoeg onuitputtelijk. Steeds weer zetten nieuwe deeltjes klei zich af tegen deze oevers. Dat zorgt ervoor dat onze grondstof ruimschoots aanwezig is. We verbruiken namelijk minder klei dan wordt afgezet. Bovendien kent kleiwinning een aantrekkelijke bijkomstigheid. Het verdiept onze rivieren, waardoor het waterpeil lager wordt. Een prettige gedachte in ons overstromingsgevoelige land. Ook ontstaan er door kleiwinning nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Sinds 1992 hebben we al 5.000 hectare nieuwe natuur overgedragen aan terreinbeherende instanties zoals Stichting Ark.

Photography of ripening clay on the clay mound

Keramiek rendeert

Keramiek is waardevast. Jarenlang behouden keramische gebouwen en bestrating hun waarde – of vermeerdert die zelfs. Dankzij de duurzame, stabiele eigenschappen blijft het prettig verblijven in keramische leefomgevingen. Bovendien zijn bakstenen en keramische dakpannen nagenoeg onderhoudsvrij.

Meer weten over de kracht van keramiek?

Hoe wordt klei keramiek?

Lees meer over het productieproces van onze keramische producten.