Brick Award 2020

University of Silesia Faculty of Radio and Television; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci, Maleccy biuro, Photo:  Adrià Goula
Maya Somaiya Library; Brick Award 2020 Category "Building Outside The Box"; Architects: Sameep Padora & Associates, Photo:  Edmund Sumner
City Archive Delft; Brick Award 2020 Category Winner Category "Working Together"; Architects: Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects, Photo:  Stefan Müller
Can Jaime i n Isabelle; Brick Award 2020 Special Prize Winner; Category "Feeling at Home"; Architects: TedA Arquitectes; Photo:  TedA Arquitectes

Winnaars

Uit 50 genomineerde projecten zijn totaal 6 prijzen uitgereikt. Naast de categorieprijzen - Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces en Building outside the box - is er ook een Grand Prize Winner en een Special Prize Winner uitgereikt.

Brick20 Grand Prize Winner

Silesia University's Radio and TV Department Polen

BAAS Arquitectura, Grupa 5 artchitekci and Maleccy biuro projektowe

De architecten laten zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. Dit is een beklijvend ontwerp en een perfecte setting voor filmstudenten.

Winnaar in de categorie Sharing public spaces.

Categorieprijzen

Onder de prijswinnaars bevindt zich een project van een Nederlandse architect. Dit jaar werd het project Stadsarchief Delft door Office Winhov in samenwerking met Gottlieb Paludan Architects bekroond met de prijs in de categorie Working together.

Working together | City Archive Delft, Nederland

'Het nieuwe Stadsarchief Delft verwijst naar de traditie van baksteenarchitectuur in het historische centrum, waardoor dit belangrijke stadspand een tijdloos en robuust karakter krijgt.'

Office Winhov & Gottlieb Paludan Architects

Baksteen blijft boeien | Een interview met prijswinnaar Jan Peter Wingender

‘Je zult je als architect moeten verdiepen in nieuwe techniek en de eigenschappen van materialen, om die optimaal in te kunnen zetten voor je ontwerpen’

Lees hier het interview met Jan Peter Wingender van Office Winhov waar hij zijn visie op baksteenarchitectuur met ons deelt.

Feeling at home | Iturbide Studio, Mexico

Taller | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo

Living together | Prototype Villa House (The Umusambi House) USA

Rafi Segal, MIT Rwanda Workshop Team

Building outside the box | Maya Somaiya Library India

Sameep Padora & Associates

Brick20

In Brick 20 vind je alle 50 genomineerde projecten voor de Brick Award 20. Samen met Park Books presenteren we uitstekende baksteenarchitectuur over de hele wereld. Het boek is nu beschikbaar. 

Special Prize Winner

Can Jaime i n'Isabelle

Ted'A arquitectes

Deze eengezinswoning, gelegen op een zacht glooiende heuvel, interpreteert het klassieke type hofwoning op een eigentijdse manier."

Winnaar in de categorie Feeling at home.

De genomineerde projecten van Nederlandse architecten

Van de 50 genomineerden projecten voor de Brick Award 20 waren er 5 afkomstig van Nederlandse architecten. 

Overzicht van alle genomineerde projecten

0Resultaten
City Archive Delft; Brick Award 2020 Category Winner Category "Working Together"; Architects: Office Winhov, Gottlieb Paludan Architects, Photo:  Stefan Müller

Interview met de prijswinnaar

Lees hier het interview met Jan Peter Wingender van Office Winhov waar hij zijn visie op baksteenarchitectuur met ons deelt.

Overzicht projecten Brick Award 18

Crystal Houses - Amsterdam | Renovatie Crystal Houses

Een van de meest opvallende blikvangers in de chique PC Hooftstraat in Amsterdam is ongetwijfeld het project ‘Crystal Houses’. Het gaat hier om een flagship store met appartementen op de bovenverdiepingen. Nederlands erfgoed smelt hier samen met eigentijdse architectuur.

Nieuwbouw Tugelablokken - Amsterdam | Stadsvernieuwing met respect voor historie

In de Amsterdamse Transvaalbuurt zijn twee van de vijf - in 1915 voor Joodse ambachtslieden gebouwde - huizenblokken afgebroken vanwege de slechte staat. Ervoor in de plaats kwamen moderne appartementen voor mensen met verschillende levensstijlen, inkomens en leeftijden.

Transformatie Westkaai Tower 5 & 6 - Antwerpen België | Een nieuwe horizon

In de haven van Antwerpen, België, werd een aantal oude pakhuizen omgetoverd tot zes woontorens die het gezicht van de nieuwe horizon vertegenwoordigen. De gebouwen zijn verdeeld in drie paren, en ieder paar is door een andere architect ontworpen.

Nieuwbouw San Bernardo Chapel - La Playosa Argentinië | Een natuurlijke verbeelding

In het binnenland van Argentinië staat de Kapel van San Bernardo, een gebouw vol betekenis en culturele verwijzingen. Het brengt deze speciale plek bijeen, de uitgangspunten van een kerkgebouw en een opvallende vormgeving, en minimaliseert vervolgens alles.

Kunstmuseum Basel Extension - Zwitserland | Een imposante verschijning in verfijnde uitvoering

Het Kunstmuseum in Bazel is in 2016 met ca. 8.000 m2 uitgebreid om meer van zijn aanzienlijke collectie schilderijen te kunnen tonen. Voor deze uitbreiding ontwierpen de architecten een grijs bijgebouw dat via een ondergrondse gang verbonden is met het hoofdgebouw.

Openbaar Vervoer Terminal - Breda | Groots, multifunctioneel bakstenen gebouw

OV-stations scheiden een stad vaak in twee delen. Om dit in Breda te voorkomen, ontwierp de architect een groots multifunctioneel bakstenen gebouw. Hierin huist het trein- en busstation, maar ook 147 appartementen, kantoren, winkels, parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

Nieuwbouw Atlas Huis - Eindhoven | Rode bakstenen en groene kozijnen

Aan de rand van Eindhoven staat in een nieuwe woonwijk een bijzondere eengezinswoning, die in eerste instantie op lijkt te gaan in de omgeving. De woning is gebouwd conform de lokale bouweisen; witte kubushuizen, gebouwd langs bestaande bomen.

Restaurant Nieuwe Markt Zuidzijde - Groningen | 17e-eeuwse Maniëristische bakstenen gevels

Het Groningse restaurant aan de Nieuwe Markt Zuidzijde is een tweelaagse L-vormige nieuwbouw. De expressieve architectuur van de decoratieve bakstenen gevels is geïnspireerd op het zeventiende-eeuwse Maniërisme en staat symbool voor de ijdelheid in de Poelestraat.

’t Melkhuisje - Haarlem | Transformatorhuisje in baksteen gemetseld

In het historische centrum van Haarlem staat ’t Melkhuisje; een nieuw brugwachters- en transformatorhuisje bij de Melkbrug. Omdat brugwachtershuisjes doorgaans klein en alzijdig zijn, vormen het bijzondere en uitdagende objecten om te ontwerpen voor architecten.

Renovatie oude kerk - Lleida, Spanje | Vilanova de la Barça

De oude kerk van Vilanova werd in de jaren '30 van de vorige eeuw tijdens de Spaanse burgeroorlog deels vernietigd. Slechts enkele delen, waaronder de westelijke voorgevel, kwam ongeschonden uit de strijd. In 2009 werd begonnen met de restauratie. 

De Gouverneur - Rotterdam | Bakstenen van bouwafval

Het huis bestaat uit vier woonlagen met op elke verdieping één kamer en een smalle gang die toegang biedt tot de tuin. Achter deze eenvoudige doch elegante woning schuilt een interessant verhaal. Omdat de bouwsector 40% van al het afval in Nederland produceert, kozen de architecten voor bakstenen vervaardigd uit bouwafval.

Huizen met twee deuren - Rotterdam | Historiserende gevels van grijze en rode baksteen

Ooit reed er door de lommerrijke Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid een tram. Een groot deel van het stadse karakter ging echter verloren en oude gebouwen maakten plaats voor woningen. Het historische verleden verdween, net als de architectonische verfijningen van de gebouwen.

Värtan Bioenergie CHP-fabriek - Stockholm, Zweden | Aangepast aan de omgeving

De Värtan Bioenergie CHP-fabriek is uniek als het gaat om milieuambities en architectonische vormgeving. De fabriek bevindt zich dichtbij de haven van Stockholm, is de grootste stedelijke bioenergie CHP-fabriek ter wereld, en wordt omgeven door wegen, huizen, kantoren, en andere industrieën.

Spoorpassage - Tilburg | Aangepast metselwerk met glazen bakstenen

Het Tilburgse project ‘Aangepast metselwerk’ implementeert een klassiek Nederlandse gevelarchitectuur op een tijdloze manier. Voor de inwoners is het een boeiende stedelijke ruimte geworden, mede door het gebruik van ronde glazen bakstenen.

Terra Cotta Studio - Vietnam | Metselwerk als natuurlijke airconditioning

“Terra Cotta Studio” is een werk- en expositieruimte voor kunstenaars en bevindt zich naast de rivier Thu Bon in Vietnam. Het leeuwendeel van de bewoners komt uit traditionele ambachtsdorpen en produceert terracotta. 

Ontvangstpaviljoen Steenfabriek – Vogelensangh | Robuuste uitstraling in eenvoudig wildverband

Aan de entreezijde van de historische fabriek ontwierpen de architecten een nieuw kantoor- en ontvangstpaviljoen. Om de verbinding te leggen met de rationele stapeling van de steen tijdens het productieproces, werden de bakstenen in een eenvoudig wildverband verwerkt.