Zonne-energie met behoud van karakter

De eigenaar koos met Wevolt Zonnedakpannen bewust voor zonne-energie met behoud van karakter

Vrijstaande villa in Duiven met Wevolt Zonnedakpannen

Op het prachtig gelegen landgoed Welleveld in Duiven wordt hard gebouwd aan 15 vrijstaande villa’s. Op kavel 1 staat duurzaamheid daarbij centraal. De eigenaar koos met Wevolt Zonnedakpannen bewust voor zonne-energie met behoud van karakter. Inmiddels liggen de pannen op woning. Tijd voor een korte terugblik op de installatie!

Technisch advies aan relaties en verwerkers

Om een goed beeld te krijgen van de installatie van de Wevolt Zonnedakpannen in Duiven, gingen we te rade bij werkvoorbereider Henk Fransen van Dakdekkersbedrijf Dapan en Technisch Specialist Zonne-Energie bij Wienerberger Ron Tiedink. Als zonne-energie specialist geeft Ron technisch advies aan relaties en verwerkers van de zonne-energie oplossingen van Wienerberger. Ook verzorgt hij onder meer projectbegeleiding, interne en externe trainingen en presentaties over de toepassingsmogelijkheden.

Het juiste aantal zonnedakpannen

Ron: “Voor dit project heb ik het technisch advies verzorgd voor de klant, de dakdekker en de PV-installateur. Ook maak ik opbrengstberekeningen en configuraties. Een specifieke uitdaging hierbij was het juiste aantal zonnedakpannen te bepalen in combinatie met het beschikbare dakoppervlak en de omvormer. De gekozen omvormercombinatie, Solar edge optimizer S440 en inverter SE 6K, had na controle eenzelfde spanningsvenster als de micro-omvormer van Enphase, IQ7+, die door Wienerberger was geadviseerd. De zonnedakpan past dan ook op elke omvormer, zo lang de configuratie goed bepaald is.”

Duurzaam en esthetisch

Het leggen van de 622 zonnedakpannen en het plaatsen van de optimisers is verzorgd door Dapan uit Malden. Het plaatsen van de omvormers is gedaan door de gecertificeerde PV-installateur Hans Hoogveld Elektra uit Gendt. Werkvoorbereider Henk Fransen: “Wij zijn erg enthousiast over de duurzame en esthetische Wevolt Zonnedakpan. Het is een mooi product dat zich goed laat verwerken, zeker als er prima voorbereidend werk is gedaan. Een werktekening maakt duidelijk of de pannen zoals bedoeld in het dakvlak passen. Ook de stringbekabeling moet nauwkeurig worden uitgewerkt. Hierin hebben we goed samengewerkt.”

Even wennen en puzzelen

Henk: “Ook onze voorman/pannendekker is enthousiast. Hij geeft aan dat het wel even wennen en puzzelen is in het begin met de volgorde van verwerking van de zonnedakpannen en met het ‘doorstekkeren’. Normaliter leggen ze de pannen van onder naar boven en van rechts naar links. Hier was dat niet altijd het geval We hebben nog wel een aantal suggesties die de verwerking kunnen vereenvoudigen. Die hebben we inmiddels voorgelegd aan Wienerberger en deze worden intern besproken. We zijn net als onze opdrachtgever in ieder geval heel tevreden over het eindresultaat!”

  • Architect: Ronald Milder Bouwkunde & Architectuur, Pannerden
  • Installateur: Hans Hoogveld Elektra, Gendt
  • Dakdekker: Dapan, Malden

Meer referentieprojecten

Wevolt X-Roof renovatie appartementsgebouw | The Connection Rotterdam

‘Het volledige dak op het zuiden is één vlak, als een geïntegreerd zonnepaneel’, vertelt Jeroen Schipper, architect en oprichter van Orange Architects.

Nieuwbouwwoningen De Duivenvoordecorridor | Roosenhorst, Voorschoten

Aan de rand van het Groene Hart in Voorschoten ligt het historisch cultuurlandschap ‘De Duivenvoordecorridor’.
 

Dakvlak met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Aan de slag met Wevolt Zonnedakpannen?

 Wij helpen je graag met je project!