X-Roof zonnepanelen met een architectonische uitstraling

nstallateur: Volt4U / Energieopwekken.nu. Periode 2023. Product Wevolt X-Roof. Aantal 300. Renovatie villa met Wevolt X-Roof | Bilthoven

Renovatie villa | Bilthoven

Na een werkzaam leven genieten Otto en zijn vrouw Linda van hun welverdiende pensioen. Dat doen ze vanuit hun villa in een bosrijke omgeving in Bilthoven, die elf jaar geleden onder architectuur werd gebouwd. Om hun steentje bij te dragen aan energiebesparing, kozen ze recent voor Wevolt X-Roof zonnepanelen.

Veel mooier, meer rendement

Om de fraaie uitstraling van hun villa te behouden, wilde Otto geen gewone zonnepanelen laten plaatsen. Otto: “Die vonden we niet mooi staan op ons huis en vanwege de puntdaken konden er ook maar een beperkt aantal worden geplaatst. We zijn online gaan zoeken naar een andere oplossing en zo hebben we de Wevolt X-Roof zonnepanelen van Wienerberger ontdekt. Die vonden we veel mooier en beter passen bij ons huis. Bovendien leveren ze meer rendement; de verwachte jaarlijkse opbrengst van ons Wevolt-systeem is 12 à 16 MWh. Naast het plaatsen van zonnepanelen hebben we ook alle verlichting in ons huis laten vervangen door ledverlichting.”

Halfsteens verband

Via het dealeroverzicht op Wienerberger.nl kwam Otto in contact met premium-installateur Volt4U, dat de opdracht aannam. Ook bezocht het echtpaar de fabriek in Den Haag, waar de X-Roof panelen worden gemaakt. Vanwege capaciteitsgebrek schakelde Volt4U collega-installateur Matthias Veltkamp van Energieopwekken.nu in. Matthias: “De villa in Bilthoven heeft een combinatie van een schilddak en tentdak met een vrij flauwe hellingshoek en in totaal zes dakvlakken. De dakranden steken ver over en het ontwerp is strak met een klassieke uitstraling. Het dak is circa 170 m2 groot. Aanvankelijk was het systeem alleen ingetekend op de oost-, zuid- en west-dakvlakken, maar uit esthetische overwegingen én vanwege de energieopbrengst hebben we de klant geadviseerd om ook het noord-dak te voorzien van X-Roof panelen. Vanwege de vorm van het dak hebben we gekozen om de panelen in een halfsteens verband te leggen. Dat is mooier én zo konden we meer panelen kwijt.”

"Aanvankelijk was het systeem alleen ingetekend op de oost-, zuid- en west-dakvlakken, maar uit esthetische overwegingen én vanwege de energieopbrengst hebben we de klant geadviseerd om ook het noord-dak te voorzien van X-Roof panelen."

Matthias Veltkamp, Energieopwekken.nu

 

Dubbele bekabeling

Otto omarmde het advies, waardoor er uiteindelijk in totaal zo’n 300 X-Roof zonnepanelen zijn geplaatst door Matthias en zijn compagnon. Otto: “Wij zijn erg blij met de wijze waarop het project is uitgevoerd. Matthias en zijn collega Jiwan werken nauwkeurig, netjes en ze denken echt mee. Zo hebben ze de bekabeling van de panelen dubbel uitgevoerd en bij de vervanging van de nokpannen hebben ze zwarte schroeven toegepast in plaats van metaalkleurige, omdat dit mooier stond. Ook lieten ze de waterkerende laag onder de panelen niet vóór, maar in de dakgoot eindigen zodat er nooit regenwater in de spouwmuur kan lopen. Heel fijn als de installateur zoveel oog voor detail heeft. Ik zou een project als dit nooit door zomaar iemand laten uitvoeren. Daar heb je echt vakmensen voor nodig.”

Zuinig omgaan met materiaal

Matthias: “Voor ons was het een mooi en leerzaam project om uit te voeren. Wij willen klanten zoveel mogelijk ontzorgen en een compromisloos eindresultaat leveren. Voor dit project was het systeem natuurlijk al deels voorbereid door Volt4U, maar door omstandigheden bij hen en het vertrouwen in ons hebben wij de uitvoering volledig zelfstandig gedaan. De paspanelen hebben we overal omgevouwen voor een optimale waterkering en de kilgoot hebben we netjes breed afgewerkt. Ook de aansluiting van het systeem is door ons gedaan. Tot slot hebben we de dakgoten en de dakgootbescherming nagelopen in samenwerking met de huis-loodgieter en alles netjes en schoon opgeleverd. Daarmee zijn ook de laatste puntjes op de i gezet en is het project naar volle tevredenheid van de klant opgeleverd.” Otto: “Absoluut! En wat ik prijzenswaardig vind: ondanks dat er een vaste prijs was afgesproken, is de eindfactuur op basis van nacalculatie toch aanzienlijk lager uitgevallen. Dit had vooral te maken met het zuinig omgaan met het materiaal.”

"Wienerberger heeft ons adequaat begeleid en de klant goed geadviseerd, onder andere over de vervanging van de nokpannen en vorstenhoeden. De initiële uitleg over de installatie van het systeem was prima, zodat we direct aan de slag konden. Tijdens het project was er eveneens veel interesse vanuit Wienerberger en hielden ze continu een vinger aan de pols om het project tot een succes te maken."

- Matthias Veltkamp, Energieopwekken.nu

 

Premium-installateur

De samenwerking met Wienerberger heeft Matthias als zeer positief ervaren: “Wienerberger heeft ons adequaat begeleid en de klant goed geadviseerd, onder andere over de vervanging van de nokpannen en vorstenhoeden. De initiële uitleg over de installatie van het systeem was prima, zodat we direct aan de slag konden. Tijdens het project was er eveneens veel interesse vanuit Wienerberger en hielden ze continu een vinger aan de pols om het project tot een succes te maken. Ook bij de inkoop van de extra onderdelen voor de uitbreiding van het systeem op het noord-dak zijn we uitstekend begeleid. Zowel de mensen van het technische team als medewerkers van de verkoopafdeling zijn meerdere keren het dak op geweest om te zien hoe wij met de verschillende uitdagingen omgingen. Ons werk heeft ertoe geleid dat we inmiddels ook premium-installateur van Wienerberger zijn. En daar zijn we trots op!”

  • Installateur: Energieopwekken.nu
  • Installateur: Volt4U, Wijk bij Duurstede

Meer referentieprojecten

Wevolt X-Roof renovatie appartementsgebouw | The Connection Rotterdam

‘Het volledige dak op het zuiden is één vlak, als een geïntegreerd zonnepaneel’, vertelt Jeroen Schipper, architect en oprichter van Orange Architects.

Nieuwbouwwoningen De Duivenvoordecorridor | Roosenhorst, Voorschoten

Aan de rand van het Groene Hart in Voorschoten ligt het historisch cultuurlandschap ‘De Duivenvoordecorridor’.
 

Dakvlak met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Aan de slag met Wevolt X-Roof?

 Wij helpen je graag met je project!