Klassiek jaren 30 renovatieproject

Klassiek jaren 30 renovatieproject twee-onder-een-kapwoning Hilversum

Renovatie twee onder één kapwoning | Javalaan, Hilversum

In de typisch oud-Hilversumse Javalaan, in de gewilde Indische buurt, staan verschillende prachtige jaren 30 twee-onder-een-kapwoningen. Het dak van één ervan werd volledig gerenoveerd door het gespecialiseerde bedrijf AJ Dakwerken. De oude dakpannen werden verwijderd en vervangen door Tuile du Nord 44 dakpannen in de kleur natuurrood. De vooral bij gezinnen zeer populaire woningen zijn vaak uitgebouwd en beschikken over diepe privacy biedende achtertuinen van wel 25 meter diep. Zowel de binnen- als buitenzijde van de meeste woningen vallen op door het zorgvuldige behoud van stijlkenmerken. De daken zijn hier veelal voorzien van karakteristieke Tuile du Nord dakpannen.

Renoveren vraagt om ander soort expertise

De interieurs van de meeste woningen in deze buurt beschikken over kamers en suite, hoge plafonds met sierlijsten en houtgestookte haarden. Ook aan de buitenkant valt er veel te genieten voor wie van historische bouw houdt. Zowel de bouwstijl als de materiaalkeuzes en rijke detailleringen geven de Javalaan de grandeur van weleer. Het is dan ook niet meer dan logisch, dat de bewoners hier zuinig zijn op hun huizen en renovaties met de nodige zorg en aandacht laten uitvoeren. Zo ook de bewoners van de schitterende twee-onder-een-kapwoningen, nabij de hoek van de Delilaan. Zij lieten hun daken renoveren door het gespecialiseerde Hilversumse dakdekkersbedrijf AJ Dakwerken.

“Daken van dit soort klassieke panden moet je zorgvuldig en met oog voor detail renoveren”

Schilfers en barstjes

Projectmanager Ronald Caverle: “Wij vinden het best wel een eer om de daken van zulke fraaie woningen in hun oude glorie te mogen herstellen. De bewoners de linker woning hadden ons gevraagd het dak te renoveren. Na ruim 80 jaar was dat hard nodig; de meeste dakpannen schilferden en sommige vertoonden barstjes. Ook waren er kleine lekkages. Samen met de huiseigenaren hebben we de keuze gemaakt voor Tuile du Nord keramische dakpannen in de kleur natuurrood. Vanwege de prijs/kwaliteitverhouding hebben we gekozen voor Wienerberger.”

Extra bijzonder

Nadat alle oude pannen zijn verwijderd en het dak tot op het dakbeschot leeg is gemaakt, bracht AJ Dakwerken nieuwe dampfolie en panlatten aan als basis voor de nieuwe dakpannen. Ronald: “Bij dit renovatieproject hadden we te maken met zo’n beetje alle denkbare facetten, zoals dakramen, dakkapellen, schoorstenen, kilgoten en hoekkepers. Het is geweldig om in een week een huis van een volledig nieuw en stijlvol dak te voorzien. Dat is toch een heel ander soort werk dan nieuwbouw en het vraagt ook om een ander soort expertise. Wij hebben al meer woningen in deze buurt mogen doen en dat maakt het voor ons extra bijzonder.”

“Renoveren is heel ander werk dan grootschalige nieuwbouw en vraagt om ander soort expertise.”

Het klassieke Hollandse dak

Niet alleen de bewoners van de linker woning waren enthousiast over het resultaat. Kort nadat de andere helft van de woning werd verkocht, kreeg AJ Dakwerken de opdracht om ook hier het dak te renoveren. Ronald: “Nu beide daken zijn gedaan, ziet het er fantastisch uit. Ik ben een liefhebber van zowel het klassieke Hollandse dak als de Tuile du Nord dakpan en draag dat graag uit. Wij hebben een belangrijke rol bij de keuze van de dakpan. Omdat wij de experts zijn, wordt er door opdrachtgevers goed geluisterd naar ons advies. Uiteraard speelt prijs ook een rol, maar ik vind het belangrijk om daken van dit soort klassieke panden zorgvuldig en met oog voor detail te renoveren. Daar moet je niet te veel op bezuinigen. Bovendien is een investering in een dakrenovatie geen weggegooid geld. Het maakt je huis waardevoller bij een toekomstige verkoop.”

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten