In oude glorie, maar helemaal van nu

In oude glorie, maar helemaal van nu

Renovatie Gasterij Nieuw Westert | Egmond Binnen

In januari 2019 verwoest een felle brand gasterij Nieuw Westert. Alleen de monumentale voorgevel blijft gespaard. Van de achtergelegen feestzaal staat alleen nog een geraamte. Maar met de juiste materialen - Wienerberger Maaseiker Bont gevelstenen en de Oude Holle 451 dakpannen - én de juiste vakmensen verrijst het rijksmonument in oude glorie.

De gasterij is een geliefde plek in het duinengebied van Egmond-binnen (gemeente Bergen). De stolpboerderij uit 1936 is een rijksmonument. “De grootste uitdagingen waren monumentzorg en vergunningen. Er gold een herbouwplicht”, vertelt Bastiaan Uhl van SEBHoreca. Als facilitair manager begeleidde hij het project van de herbouw. “De gemeente moest dus onder toeziend oog van monumentzorg alle vergunningen goedkeuren. Een langdurig proces. Maar het zorgde wel dat de uitstraling bleef behouden.”

Helemaal opnieuw opgebouwd

In april 2020 start de grootscheepse verbouwing en restauratie. De aannemer bood zichzelf aan - kom daar maar eens om in deze tijd: “Pronk Bouw uit Warmenhuizen, een lokale specialist in restauratie. Ze herbouwden onder meer de kerk in Limmen.” Het hoofdgebouw werd helemaal opnieuw opgebouwd. “Alleen de karakteristieke gevel bleef. De rest van de buitenmuren is nieuw. De oude muren voldeden bouwkundig niet meer en moesten worden gesaneerd in verband met asbest.” Het monumentale deel werd gerestaureerd en met een glazen entree losgekoppeld van het hoofdgebouw. Ook de feestzaal werd herbouwd in een traditionele stijl. Dit versterkt het karakter van het boerenerf.

Natura: keuze voor authentieke materialen

Uhl: “Aan de buitenzijde zie je de hand van de echte vakman. Er is bijvoorbeeld amper verschil tussen de originele gevel en de aansluitende, nieuwe gevels. Alle details in metselwerk en -verbanden kloppen.” Dat detailniveau volgt niet in laatste plaats uit de keuze voor gevelstenen de dakpannen. Architect Koert Argeloo werkte nauw samen met leverancier BMN Bouwmaterialen. Vincent van Duuren namens laatstgenoemde: “Voor de gevelstenen bemonsterden we de bestaande bouw en zochten daar de steen bij die het best paste. Dat bleek de Maaseiker Bont HV van Wienerberger Maaseik. Samen met de Oude Holle 451 dakpannen in vieilli rood zorgt dit voor exact het passende karakter.” Uhl beaamt dit: “De keramische pannen zijn in het originele patroon gelegd. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het de originele pannen zijn. Op het dak liggen overigens zo’n 8.400 dakpannen en 350 nokvorsten!” Niet voor niets categoriseert Wienerberger de Maaseiker Bont en de Oude Holle onder de architectuurstijl Natura: een landelijke woonstijl met eerlijke, keramische materialen. De bouw van Nieuw Westert is het levende bewijs.

Transformatie van binnen

Toch schuilt achter het authentieke uiterlijk een gebouw dat voldoet aan de jongste eisen. Uhl: “De transformatie zit van binnen. Vooral om te voldoen aan het hedendaagse Bouwbesluit. We verplaatsten enkele functies, er was meer aandacht voor lichtinval. En we besteedden veel aandacht aan duurzaamheid. De keuken is volledig elektrisch. Er is een gesloten warmtepompinstallatie voor vloerverwarming en -koeling. Dakpanelen en wanden van zo’n 35cm dikte zorgen voor isolatie. Samen met de WTW-installatie zorgt dit voor een optimale klimaatbeheersing.”

Een prachtige en fijne plek

Sinds 28 april is Nieuw Westert weer open. Bastiaan Uhl is trots. “Dankzij de goede samenwerking tussen leverancier, architect en aannemer staat er weer een prachtig pand in oude glorie. Maar aan de binnenzijde voldoet het volledig aan alle actuele eisen qua duurzaamheid, comfort en bereikbaarheid. Dat maakt het een prachtige en fijne plek voor onze gasten en voor onszelf.”

  • Opdrachtgever: Gasterij Nieuw Westert, Egmond - Binnen
  • Architect: Koert Argeloo
  • Aannemer: Pronk Bouw, Warmenhuizen
  • Dakdekker: Pieter Pan | Pieter van Huizen, Schagen
  • Dakpan: Oude Holle 451 vieilli rood
  • Gevelbaksteen: Maaseiker Bont HV WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten