Grootschalige renovatie 'Tuindorp'

Grootschalige renovatie Tuindorp | Van der Pekbuurt, Amsterdam

Renovatie 'Tuindorp' | Van der Pekbuurt, Amsterdam

De Van der Pekbuurt in het noordelijke deel van Amsterdam dateert uit 1926. Ongeveer 1500 woningen worden in fases gerenoveerd. Zo'n 40% daarvan zal worden verkocht om het project te financieren. De overige woningen blijven sociale huurwoningen. Met deze doelstelling is de buurt van oorsprong ook opgezet.

Van der Pekbuurt

De Van der Pekbuurt is een van de eerste ‘tuindorpen’ in Amsterdam. De buurt is opgezet als reactie op de verpauperde arbeidersbuurten in het centrum van de stad. Op deze manier konden arbeiders dicht bij industrieën en de scheepvaartsector wonen en hoefde er geen dure oeververbinding te worden aangelegd tussen het stadscentrum en Amsterdam-Noord.

Stedelijke trekjes

De Amsterdamse architect Jan Ernst van der Pek heeft bijna alle woningen ontworpen. Zijn doel was een buurt met echte stedelijke trekjes. De panden raakten zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden 14 beschadigde panden herbouwd. De panden die niet meer te redden waren, werden gesloopt en vervangen door rijtjeshuizen om het enorme woningtekort te kunnen opvangen.

Verloop van de bouw

Het renovatieproject is begonnen in 2015 en loopt tot 2019. Dan zullen alle woningen weer zo goed als nieuw zijn en kunnen ze nog eens 50 jaar mee. Ook zullen alle woningen dan energielabel A hebben, het hoogst haalbare in Nederland. Eric Schaaphok, projectontwikkelaar bij woningcorporatie Ymere: “Het oorspronkelijke plan was om alle woningen te slopen en opnieuw op te bouwen in retrostijl. Toen de huurdersvereniging in opstand kwam, besloten we de hele buurt te behouden. Samen met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit begonnen we met een voorzichtige renovatie: van fundering tot geraamte en van indeling tot comfort.”

Prachtige keramische daken

De oude betonnen dakpannen zijn vervangen door keramische pannen. Eric Schaaphok: “Als je veel tijd en geld stopt in het renoveren van een monument, ga je voor een blikvanger op het dak: prachtige dakpannen.” Het metselwerk, dat te ingewikkeld was om aan te passen, is gelaten zoals het was. Een grondige reiniging was voldoende. Waar mogelijk zijn de originele oude gele banden in het metselwerk gerestaureerd, net als de boogramen van de winkels. Door deze traditionele en nauwkeurige renovatie biedt de Van der Pekbuurt opnieuw kwaliteit van leven aan de bewoners en het winkelend publiek. 

  • Ontwerp/architect: Architectenbureau Hoogeveen B.V. en Ibelings van Tilburg architecten
  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Ymere
  • Constructeur: Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra, Eindhoven
  • Jaar van realisatie: 2015 - 2019
  • Dakpannen: Koramic - Tuile du Nord 44 natuurrood

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten