Originele dakpantype
Zoals Simons al aangaf is onderzocht wat oorspronkelijk de belangrijkste architectonische punten van de woningen in Philipsdorp waren. “We hebben daarbij niet gezegd: zoals het vroeger was, moet het weer worden. Wel hebben we rekening gehouden met de eisen van nu,” vertelt Simons. “Zo waren de oude dakpannen zo slecht dat deze allemaal zijn vervangen. Om het oorspronkelijke beeld zoveel mogelijk terug te brengen, is voor het originele dakpantype gekozen. Dit was in de meeste gevallen de Tuile du Nord 44, blauw gesmoord en natuurrood.”
Veelkleurige baksteensortering
Voor het repareren van de gevels is samen met de architect heel goed gekeken naar welke baksteen het beste paste. Dit bleek voor ieder blok anders te zijn, dus is een zeer veelkleurige baksteensortering van Wienerberger toegepast, waaruit de metselaar kon kiezen op basis van zijn ervaring en vakmanschap.
Onder de huurtoeslaggrens
Inmiddels zijn alle 771 gerenoveerde woningen opgeleverd. “In december 2017 zijn de laatste woningen gereedgekomen. Ook voor de bewoners was het een heel intensief traject. Zij moesten drie maanden naar een wisselwoning en konden daarna terug naar hun eigen woning, die in de tussentijd helemaal verbouwd was.
Van Waas: “Achteraf horen we gelukkig dat ze bijzonder tevreden zijn met het resultaat. De keuze voor renovatie in plaats van nieuwbouw heeft ten slotte nog een positief effect; bijna alle woningen konden ruim onder de huurtoeslaggrens worden verhuurd. Doordat de kosten voor nieuwbouw over het algemeen hoger liggen, stijgen de huurprijzen van nieuwe woningen vaak ook. Met deze renovatie hebben we dat kunnen voorkomen. Alle oorspronkelijke bewoners zijn dan ook teruggekeerd!”.