Elegant ontwerp met wit geglazuurde bakstenen

Elegant ontwerp met wit geglazuurde bakstenen | Milieupark Porte de Pantin, Parijs

Renovatie | Milieupark CVAE Porte de Pantin, Parijs

Onder de Boulevard Périphérique, de ringweg rond Parijs, is het afvalinzamel- en recyclepunt CVAE Porte de Pantin gerealiseerd. Het milieupark is gelegen aan één van de belangrijkste knooppunten voor auto’s aan de buitenrand van Parijs. Op een steenworp afstand ligt het levendige Parc de Villette, met daarin de nieuwe en iconische concertzaal Philharmonie. Rondom het milieupark moest een vrij lange omheining komen, zonder dat het de indruk zou wekken een hermetisch afgesloten barricade te zijn. Aan de ene kant moest deze de locatie beveiliging bieden, aan de andere kant was de esthetiek van het ontwerp zeer belangrijk.

 

Porte de Pantin

De bouw van CVAE Porte de Pantin is onderdeel van de herontwikkeling van de verwaarloosde buitenwijken van Parijs. In 2013 schreef het stadsbestuur van Parijs een competitie uit voor het ontwerp van een omheining rondom het milieupark. DATA Architects won in hetzelfde jaar de prijsvraag. “Met het ontwerp van Porte de Pantin wilden we de nieuwsgierigheid prikkelen. Daarbij wilden we op deze belangrijke kruising tussen het centrum van Parijs en het voorstedelijk gebied iets unieks creëren”, vertelt Laure Veyre de Soras van DATA Architects.

Geglazuurde koppen en strekken

Eén van de vereisten aan het ontwerp was dat de omheining 3,4 meter hoog moest zijn. Veyre de Soras: “We werden gevraagd om geen volledig transparante muur te maken. Het is aan het publiek om te raden welke industriële bedrijvigheid zich afspeelt op het achtergelegen terrein. Daarom hebben we gewerkt aan een ontwerp waarin glazen stenen en witte bakstenen gecombineerd worden. We kozen ervoor om wit geglazuurde bakstenen te gebruiken. Bij sommige stenen zijn de koppen geglazuurd, bij andere de strekken.”

Samenspel van licht en schaduw

Het materiaal dat is gebruikt en de manier waarop het is geassembleerd zouden zoveel mogelijk moeten beschermen tegen graffiti en posters. “Daarom hebben we besloten om de kopse kant van de bakstenen op bepaalde delen van de gevels te laten uitsteken. De uitstekende koppen zijn ook drie centimeter rondom wit geglazuurd. Door het plaatsen van een reeks lampjes op de bovenste delen van de muur wordt het ontwerp aangelicht. Het esthetisch resultaat is zeer grafisch: het is een samenspel van licht en schaduw, gecreëerd met natuurlijke en kunstmatige verlichting”, aldus Veyre de Soras.

Verfijnde uitstraling

Dankzij de keuze voor het bijzondere materiaal heeft CVAE Porte de Pantin een zeer elegante en verfijnde uitstraling. Volgens Veyre de Soras is DATA Architects dan ook erg blij met het eindresultaat: “Het is onverwacht, maar toch zeer trouw aan onze studiemodellen. Hiermee hebben we echt een object met meerwaarde voor het verkeersknooppunt kunnen creëren. De reacties van voorbijgangers zijn erg positief, zij zijn vaak geïntrigeerd door het witte ontwerp. De muur heeft ook al verschillende keren gediend als decor voor een fotoshoot.”

  • Ontwerp/architect: DATA Architects, Parijs
  • Opdrachtgever: Ville de Paris, DPE - DPA
  • Jaar van realisatie: 2016
  • Gevelbakstenen: Terca - Wit geglazuurde gevelbakstenen SP

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten