Woonservice Drenthe renoveerde sinds 2009 zo’n 2.000 woningen uit de tijdspanne 1935-1982. Zeker 90% kreeg nieuwe dakisolatie.
Woonservice Drenthe renoveerde sinds 2009 zo’n 2.000 woningen uit de tijdspanne 1935-1982. Zeker 90% kreeg nieuwe dakisolatie.
Hendrik Timmer, werkvoorbereider/opzichter bij Woonservice: “In 2009 maakten we met de provincie en onze gemeenten afspraken om onze woningen vóór 2015 minimaal op energielabel C te brengen. De crux zat ‘m in de dakisolatie. We hebben meteen naar de integrale onderhoudstoestand gekeken. Dit kwam er meestal op neer dat we alles hebben vervangen: dakpannen, dakgoten en tuimeldakramen.”
Van Dijk: 'Maar de klant was pas echt "om" toen ik vertelde dat we geen steenstrips gebruiken, maar hele bakstenen - full bricks.'
Woningcorporaties verduurzamen hun bezit, juist nu. Het bezit van Woonservice, in totaal zo’n 5.000 stuks, staat verspreid over 35 dorpen in Drenthe. Lastig qua logistiek en planning. Timmer bezocht met eigen vaklieden de woningen en bracht de dakopbouw en detaillering in kaart. Tekeningen, maatvoeringen, foto’s en notities completeerden de dossiers. De werkomschrijvingen en bestekken maken, bleek een continu proces van alweer vijf jaar. De begroting kwam Timmer uit op gemiddeld € 7.000,- per woning. De directie reserveerde budget om de investering niet door te hoeven berekenen. Want: de corporatie wordt er zelf ook beter van, door lagere onderhoudskosten.
Op het gros van de daken lag verouderd beton. Deze pannen werden vervangen door keramiek, vanwege de langere levensduur en de mogelijkheid van een ‘matglanzende pan’ die schoon is en dat blijft. Timmer koos voor Koramic Modula. Dit model is standaard 30 centimeter breed zodat de pan op elke stramienmaat past. Timmer: “De pan is van goede kwaliteit, heeft een mooie uitstraling en dezelfde maatvoering als de sneldekpan die er eerst op lag. Toen de kosten ook nog eens bleken mee te vallen, waren we om.” In Drenthe werden zo een slordige anderhalf miljoen dakpannen vervangen. En ze liggen er nog, ook na de razende storm annex vuurdoop van 28 oktober 2014. Aardig gebaar: op 25% van de dakvoetlengtes zijn vogelvides geplaatst, oftewel 25.000 nestgelegenheden voor de huismus.
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.