Woontoren Colonnade in schaal van de omgeving

Woontoren Colonnade in schaal van de omgeving | Colonnade, Assen

Nieuwbouw appartementen en winkels De Citadel | Colonnade, Assen

In de binnenring van Assen is een grootschalige woon- en winkelcomplex verrezen. De naam, De Citadel, verwijst naar de verhoogde ligging van de woningen boven de winkels. Het niveauverschil met de binnenstad geeft een rustiek beeld, maar ook een architectonische uitdaging. Ritzen Architecten loste deze schaalsprong op met woontoren de Colonnade.

“De uitbreiding van het winkelarsenaal was de belangrijkste reden van de herontwikkeling in het centrum van Assen”, vertelt Stefan Ritzen. “Onder de nieuwe bebouwing is een paar duizend vierkante meter winkelgebied gerealiseerd en een grote parkeergarage.” De verhoogde ligging van de woningen gaf het plan de naam de Citadel. Vroeger leefden de burgerij en adel in dergelijke verhoogde vestingen met een prachtig uitzicht over de stad.

Schaalsprong

“De Citadel is een omvangrijk project”, gaat Ritzen verder. “Het grote verschil met de schaal van de binnenstad vroeg dan ook om een nauwkeurige inpassing van niveaus. We hebben eerst gezocht naar een stedenbouwkundige korrelgrootte die past bij het centrum van Assen. Dat zijn grondgebonden woningen geworden. ”
Hiermee zijn straatjes en pleintjes ontworpen op het bovendek van de parkeergarage. “Het straatniveau loopt vanaf de binnenstad op, maar niet voldoende om het totale hoogteverschil te overbruggen. Een woontoren, de Colonnade, dient daarom als schaalsprong naar het hogere gedeelte.”

Markante colonnades

Als hoogteaccent moest de Colonnade een sterke uitstraling krijgen. Daarom is gekozen voor een markante colonnadegevel. “Met zuilen is een herkenbare voorgevel gemaakt, die toch transparant is. De zijkant, daarentegen, is bekleed met keramische dakpannen om het huiselijke aspect zichtbaar te maken.”

Keramische dakpannen op de gevel

Ook sommige grondgebonden woningen hebben dakpannen op de gevel. “Voor een afwisselend straatbeeld zijn er twee woningtypes. Maar we wilden ook niet te veel materialen gebruiken. Er gebeurt immers al vrij veel om dit wijkje soepel te laten overgaan in de complexe omgeving van de binnenstad. In sommige gevallen zijn de keramische pannen van het dak dus doorgetrokken op de gevel.”

“Dit is een vrij klassiek project”, sluit Ritzen af. “Het voegt zich naar de schaal en de materialen van de omgeving, maar heeft ook een eigen, moderne uitstraling en detaillering. Daar passen keramische dakpannen goed bij.”

  • Ontwerp/architect: Ritzen Architecten, Maastricht
  • Opdrachtgever: Gemeente Assen
  • Aannemer: BAM Woningbouw, Drachten
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Dakpannen: Koramic - Datura leizwart verglaasd

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten