“Het moet vanzelfsprekend zijn dat de buurt er ligt zoals hij er ligt”

“Het moet vanzelfsprekend zijn dat de buurt er ligt zoals hij er ligt” | Welgelegen, Ouddorp

Nieuwbouw tussenwoningen en twee onder één kap woningen | Welgelegen, Ouddorp

Alles behalve een standaard nieuwbouwwijk. Dat was het uitgangspunt voor de buurt Welgelegen in Ouddorp. Niet alleen wordt het populaire dorp Ouddorp daarmee te kort gedaan, maar het zou ook het uitzicht van architect Jan-Paul Bron zelf verpesten. Maar hoe creëer je nou een nieuwe wijk die eruitziet alsof hij er al jaren ligt?

Om dit te bepalen is architect Jan-Paul Bron van Zeelenberg Architectuur samen met zijn collega’s op onderzoek uitgegaan: “Hoe kunnen we het aantrekkelijk maken, ook voor iedereen die niet in die buurt woont, om gewoon door de buurt heen te wandelen. Door de gemiddelde nieuwbouwwijk wandel je niet op zondagmiddag, want zo’n wijk is nietszeggend.”

Historiserende architectuur

Bron licht toe hoe de plannen voor de buurt eruitzagen: “Ouddorp bestaat van origine uit alleen maar lintbebouwing, op het dichte centrum na. Het dorp bestaat dus niet uit woonbuurtjes zoals de meeste nieuwbouwwijken. We wilden als architectenbureau aantonen dat alles wat je nodig hebt in een nieuwe buurt, ook op een manier gerealiseerd kan worden die goed past bij Ouddorp.”

Bron ziet dat er veel animo is voor historiserende architectuur: “Ik denk dat het publiek buitengewoon gecharmeerd is van een authentiek plan met afwisselende bebouwing. Men herkent zich daar goed in. Daardoor heb je ook het gevoel dat je zelf een woning koopt en niet een van de vele. Je wilt dat je woning aanwijsbaar is in het project.”

De opbouw van de historie zie je voornamelijk in de woningvolumes. Bron licht dit verder toe: “Een boerderij in Ouddorp met daarin een grotere schuur en een kleiner voorhuis, hebben we in dit plan opgedeeld in twee starterswoningen in het voorhuis en twee eengezinswoningen in het gedeelte van de schuur. Met zijn vieren vormen deze woningen één volume. Dat geeft een heel rustig beeld.”

Er is een goede mix van traditionele en onderhoudsarme materialen toegepast in de buurt. Bron: “Er zijn een paar materialen die kenmerkend zijn voor de woningen die op dit moment al aan andere linten staan. Dat zijn onder andere gevelbakstenen en keramische dakpannen in allerlei scharkeringen in de tijd. We wilden een kwalitatief hoogwaardig plan realiseren. Dan moet je niet op materialen bezuinigen. Het moet er zo echt mogelijk uitzien.”

  • Ontwerp/architect: Zeelenberg Architectuur, Ouddorp
  • Opdrachtgever: Gemeente Goedereede
  • Aannemer: Boeter Bouwbedrijf, Sommelsdijk, Kroon + De Koning Zwijndrecht BV, Zwijndrecht
  • Woningbouwvereniging: Beter Wonen, Goedereede
  • Jaar van realisatie: 2015
  • Gevelstenen: Terca - Waalrood, Dommelrood, Marono, Blauwrood genuanceerd, Grijs, Etna, Euroa en Keimstenen
  • Dakpannen: Koramic - VHV blauw gesmoord, VHV natuurrood, Datura natuurrood en Datura lichtgrijs
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Novoton WS

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten