Hollands Glorie

Hollands Glorie | Nautisch Kwartier, Huizen

Nieuwbouwwoningen | Nautisch Kwartier, Huizen

Twee ontwikkelaars met een wild plan en buitenaards doorzettingsvermogen transformeerden een braakliggend terrein in de haven van Huizen tot een vernieuwend horecaconcept. Het Nautisch Kwartier kreeg een authentiek Hollandse uitstraling. Een zorgvuldig gedetailleerd Zuiderzeedorp met de bouwmaterialen van nu en de karakteristieken en ornamenten van weleer. Nieuwe pannen op nieuwe daken, met een vette knipoog naar de geschiedenis.

“Niets is aan het toeval overgelaten”, zegt architect Gerard Wijbenga. “Alle beslissingen zijn afgestemd met de opdrachtgever, ieder detail. Hans van Eijk en Jan Geesink waren intens betrokken.” Met de opening van een ambitieus en complex bouwproject – gerealiseerd ten tijde van de bankencrisis - is respect op zijn plaats. Wijbenga: “Collega-architect Jan van Tellingen maakte destijds de eerste schetsen, wij deden de uitwerking. In 2007 nam ons kantoor bureau Tigchelaar over en kwam de hele opdracht bij ons. Met de opdrachtgevers is een duidelijke lijn uitgezet, maar de uitbaters van de gebouwen hadden zeker een stem in de architectuur.”

Diversiteit

Een driedimensionale, handmatige schets maakte al duidelijk dat diversiteit en afwisseling in kleur belangrijke instrumenten zouden worden. Wijbenga: “Elk pand is uniek. Alle gebouwen zijn één-op-één bemonsterd en besproken. Het ene gebouw is robuuster gedetailleerd, het andere wat fijner. Om de suggestie te wekken van een langdurige, gefaseerde opbouw zijn er verschillende stijlen gebruikt en uitbouwtjes geplaatst. Alsof er jaren over is gedaan om dit dorpje te bouwen.” De basis van de gebouwen is van nu, met betonnen casco’s en vloeren en dubbele beglazing. De meeste daken zijn schuin en bekleed met de authentiek ogende Oude Holle dakpannen. “Zonder duidelijk dakenpalet vooraf. Net als de uitvoering is ook de materialisering gefaseerd gedaan. Zelfs over een dakrand kon discussie ontstaan.” 

Perfect vakmanschap

“Of ik een favoriet heb? Tja, het zijn allemaal unieke projecten. We hebben een reeks boothuizen gebouwd, waar we nu aardig wat vervolgrespons op krijgen … Ja, Blok 10, da’s de mooiste. Een klokgevel en een geval van oude IJsselsteentjes uit de Achterhoek en natuurstenen elementen. De baksteentjes van Blok 10 en de met houten rabatdelen beklede buurpanden. Perfect vakmanschap.”

  • Ontwerp/architect: Wijbenga Architecten en Adviseurs, Sneek
  • Dakpannen: Koramic - Oude Holle 451 vieilli blauw en vieilli rood

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten