Grootschalige historiserende nieuwbouw

Grootschalige historiserende nieuwbouw | Deelplan Keetzijde, Edam

Nieuwbouw tussenwoningen | Deelplan Keetzijde, Edam

Comfortabel wonen in huizen die door hun historiserende bouwstijl doen terugdenken aan vroegere tijden. Nederlanders zijn er dol op en door het hele land verrijzen dan ook de mooiste nieuwbouwprojecten, die gestoeld zijn op deze gedachte. Een ervan is het deelplan Keetzijde, fase 5 van de nieuwbouwwijk de Broeckgouw in de gemeente Edam-Volendam, omringd door water en groen. Het deelplan Keetzijde heeft een eigen identiteit, die duidelijk is afgeleid van de oude kern Edam.

“De rijke uitstraling is geïnspireerd op de kenmerkende beeldstructuur in de oude kom van Edam”


Het deelplan Keetzijde is gelegen in het deel van de Broeckgouw dat behoort tot Edam. Zowel de 58 koopwoningen als de 24 huurwoningen zijn een ontwerp van de hand van KuiperCompagnons uit Rotterdam. Eerder tekende dit architectenbureau ook de woningen aan het Makkum in de Broeckgouw. Het ontwerp van de Keetzijde-woningen is sterk gericht op individuele herkenbaarheid. De rijke uitstraling is geïnspireerd op de kenmerkende beeldstructuur in de oude kom van Edam. Voor de nieuwbouwwoningen is dan ook gekozen voor keramische Tuile du Nord dakpannen in verschillende kleuren.

24 Huurwoningen

De 24 huurwoningen worden aan de noordzijde van het deelplan Keetzijde gebouwd. Deze woningen liggen in carré-vorm en worden omgeven door openbaar groen. Het bouwblok valt op door de gedraaide ligging ten opzichte van de andere bouwblokken. In tegenstelling tot de koopwoningen is bij de huurwoningen extra nadruk gelegd op eenheid en een consistente uitstraling van de huizen.

Grote dakoppervlaktes

In het bestek van de Rotterdamse architect stond aanvankelijk de enkele Tuile du Nord 44 van Wienerberger voorgeschreven. Architect Stijn van Tuijl: "Ik ontdekte echter dat er ook een dubbele Tuile du Nord dakpan - de Opalys - beschikbaar was. Door de grote dakoppervlaktes was deze dakpan voor dit project uitermate geschikt. De keuze was dan ook snel gemaakt."

“Door het grotere oppervlak ligt de Tuile du Nord Opalys dakpan stabieler en strakker op het dak”

Efficiency-overwegingen

Voor het project Keetzijde zijn in totaal bijna 23.000 stuks Tuile du Nord Opalys leikleur mat engobe gebruikt. Efficiency was de belangrijkste overweging bij de keuze voor de dubbele Tuile du Nord Opalys dakpannen. Stijn van Tuijl: “De dubbele Tuile du Nord Opalys is snel verwerkbaar, waardoor het dak sneller waterdicht is. Door het grotere oppervlak ligt deze dakpan bovendien stabieler en strakker op het dak. Dit terwijl de uiterlijke kenmerken hetzelfde zijn als een enkele Tuile du Nord. Door vroegtijdig in het ontwerp te kiezen voor de dubbele Tuile du Nord en de maatvoering van het dak en de dakkapellen hierop af te stemmen, kan het snijverlies verminderd worden waardoor de efficiëntie toeneemt.”

Naast de Tuile du Nord Opalys gebruikt voor de huurwoningen zijn er voor de koopwoningen Tuile du Nord 44 dakpannen gebruikt in de kleuren Oud Koper, Amarant en blauw gesmoord.

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten