Cradle to Cradle-gecertificeerde producten

Cradle to Cradle-gecertificeerde producten

Waarom Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) is een onderscheidende, ambitieuze route in duurzaam ontwikkelen en bouwen. Het betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Een principe waarbij wordt gekeken naar de afvalstromen en de waarde vanuit afvalstromen. Oftewel hoe creëer je een gesloten kringloop. Uiteindelijk wordt er gestreefd naar minder tot geen afval en recycling zonder kwaliteitsverlies.
 
Omdat wij graag onze verantwoordelijkheid nemen inzake noodzakelijke veranderingen, investeren we in hergebruik van grondstoffen en producten. Maar ook in de toepassing van gezonde, schone materialen en een langere levensduur van bouwmaterialen. Een gedeelte van onze producten heeft dan ook een Cradle to Cradle-certificaat.

Cradle to Cradle-principe

De drie basisregels

Cradle to Cradle gaat uit van 3 principes: afval is voedsel, zon is de energiebron en respect voor diversiteit. De eerste gaat ervan uit dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden hergebruikt in een ander product, zonder kwaliteitsverlies. Met een gesloten kringloop wordt ‘afval’ dan ‘voedsel’.

Zet hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, waterkracht slim in als onderdeel van je productieproces is het uitgangspunt van de tweede.

Het derde principe stelt dat je respect hebt voor diversiteit en deze optimaal benut, uitgaande van bio-, conceptuele en culturele diversiteit. Durf daarbij ook 'out-of-the-box' te denken en onderscheidend te zijn. 

“Bij gebruik van C2C producten weet je dat de fabrikant bezig is met de circulaire economie. Oftewel het product kan zelf worden hergebruikt of wordt gebruikt om een ander nieuw product te maken (in de toekomst). Het product is volgens C2C tevens gezond voor mens en milieu geproduceerd en bevat dus geen toxische stoffen.“

Bart van der Werf-Logtenberg – Bouwkunde docent Hogeschool Rotterdam

Cradle to Cradle-certificering

Continue vooruitgang

Het Cradle to Cradle-certificaat is een Internationaal keurmerk dat wordt afgegeven door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. De productcertificering is een doorlopend proces, er wordt continu bekeken hoe een product intelligenter en duurzamer geproduceerd kan worden.

Producten en hun achterliggende processen worden beoordeeld op de samenstelling en de mogelijkheden tot hergebruik van de materialen, het gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

Er zijn in vijf niveaus binnen elke categorie: Basis, Brons, Zilver, Goud en Platina. Het laagste niveau van een of meerdere categorieën bepaald het uiteindelijke certificeringsniveau van het product.

“Het kiezen van Cradle to Cradle gecertificeerde producten is een belangrijke vereiste voor Redevco’s streven te leiden in de transitie naar duurzame en leefbare steden. Het draagt bij aan de verlaging van de CO2 voetprint en de realisatie van een gezonde leefomgeving in Redevco’s assets.”

Martijn Horsman - Sustainable Development Manager Redevco B.V.

Cradle to Cradle-certificaten

Wienerberger bouwmaterialen

Een gedeelte van onze producten heeft een Cradle to Cradle-certificaat. Het ClickBrick Pure circulaire bouwsysteem heeft een zilveren certificering, net zoals de gevelbakstenen uit onze Thorn en Nuance fabrieken. Deze producten zijn geproduceerd volgens de eisen van de Cradle to Cradle-certificering. Bekijk hieronder de certificaten en voor welke producten ze precies van toepassing zijn. De certificaten zijn ook te vinden in het C2C Certified Registry: ClickBrick en Wienerberger Bricks

Daarnaast zijn wij partner van de C2C Bouwgroep. Een groep bestaande uit bouw-gerelateerde fabrikanten die de circulaire economie omarmen en beschikken over één of meerdere Cradle to Cradle-certificaten. Bekijk het kennisplatform waarop informatie en ervaringen worden uitgewisseld over de C2C-certificeringen. 

“We zijn veeleisend op het gebied van duurzaamheid. Continu kijken we waar we stap voor stap kunnen verbeteren binnen onze productieprocessen en hoe we materialen kunnen recyclen of hergebruiken. De Cradle to Cradle-certificering, welke elke 2 jaar plaats vindt, is een prachtig resultaat en houdt ons extra scherp!”

Dorien van der Weele, Sustainability Manager

 

Meer weten over onze Cradle to Cradle-certificeringen?

Leg je vragen voor aan een van onze adviseurs, wij helpen je graag.

Gerelateerde artikelen

ClickBrick Pure

Wienerberger ClickBrick Pure is een uniek, circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen. Een traditioneel gevelbeeld, maar toch revolutionair anders.

MKI nader bekeken

Lees alles over de milieukostenindicator (MKI), de levenscyclusanalyse (LCA) en MilieuPrestatie Gebouwen (MPG).

MKI Gevelbakstenen

Om de juiste materiaalkeuze te kunnen maken, hebben wij de milieu-impact van onze gevelbakstenen zoveel mogelijk inzichtelijk gemaakt via de MKI (Milieukostenindicator).