Wet kwaliteitsborging - Wkb

Verwerking van Marziale HV ClickBrick Pure gevelstenen in project Tuinhof in Ameide

De Wet kwaliteitsborging: bouwen met vertrouwen

Om toekomstgericht te blijven bouwen is het cruciaal voor bouwbedrijven om bij te blijven met veranderingen in de regelgeving. Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging (Wkb) in werking getreden en deze wet brengt een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee die de bouwsector zullen beïnvloeden. Doel van de wet is een verbetering in de bouwkwaliteit en het toezicht hierop. Daarnaast veranderen de contractuele verhoudingen tussen opdrachtgevers en aannemers. Hieronder hebben we de effecten van de Wkb op een rij gezet. 

De wet bestaat uit een publiekrechtelijk en privaatrechtelijk deel en voor beiden moet een melding bouwactiviteit worden gedaan bij de gemeente. De eerste geldt alleen voor gevolgklasse I zoals woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen. Het privaatrechtelijk deel geldt vooral voor de aanneemcontracten en geldt voor alle bouwwerken, dus gevolgklasse I, II en III. Onder gevolgklasse II vallen bijvoorbeeld gemeentehuizen, onderwijsgebouwen en woongebouwen tot 70 meter hoogte. Gevolgklasse III zijn bouwwerken binnen de hogere risicoklasse zoals voetbalstadions, ziekenhuizen en gebouwen hoger dan 70 meter. 

Binnen het publiekrechtelijk deel schakelt de opdrachtgever een kwaliteitsborger in om het bouwwerk te controleren op de bouwtechnische regels. Een borgingsplan en risicobeoordeling zijn onderdeel van het proces. De aannemer heeft geen formele rol in dit proces, maar de kwaliteitsborger kan regelmatig informatie opvragen.

Binnen het privaatrechtelijk deel zorgt de Wkb voor 5 wijzigingen in de contractuele verhoudingen tussen de aannemer en opdrachtgever.

Verwerking van Marziale HV ClickBrick Pure gevelstenen in project Tuinhof in Ameide

Vijf wijzigingen contractuele verhoudingen

Aannemer en opdrachtgever

1. Aannemer waarschuwt consumenten altijd schriftelijk met mogelijke gevolgen als deze niet wordt opgevolgd. 

2. Aannemer levert een opleverdossier aan bij oplevering waarin transparantie in nakoming van de overeenkomst plaats vindt. 

3. Aannemer is aansprakelijk voor gebreken na oplevering. 

4. Aannemer heeft bij woningbouw een informatieplicht over manier van verzekeren tegen faillissement en kwaliteitsgebreken.

5. Consument heeft het recht om laatste 5% van de aanneemsom in depot te storten en kan tot 3 maanden na oplevering klachten melden. 

Wkb gaat stapsgewijs vanaf 2024

De veranderingen gelden (naar verwachting) tot en met 2028 alleen voor nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Daarna volgen de andere bouwwerken. Dat begint met verbouw van eenvoudige bouwwerken vanaf 1 januari 2025. Kijk voor meer informatie bij de Rijksoverheid

Transparantie in het bouwproces

Een fundamentele verandering binnen de Wkb is de verhoogde transparantie in het bouwproces. Opdrachtgevers krijgen een duidelijker inzicht in de voortgang, kwaliteit en kosten van het project. De aannemer is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Dit bevordert niet alleen een gezonde samenwerking, maar zorgt er ook voor dat bouwbedrijven worden gestimuleerd om hoogwaardige resultaten te leveren. De manier waarop wordt omgegaan met materialen komt dus ook meer centraal te staan. Architecten zullen nog bewustere materiaalkeuzes gaan maken in het ontwerpproces. Bouwbedrijven die proactief investeren in hoogwaardige materialen en vakmanschap zullen niet alleen voldoen aan de wet, maar ook een concurrentievoordeel bereiken. Het vastleggen en toetsen van de kwaliteit van materialen speelt ook een belangrijke rol. 

"Door het invoeren van de nieuwe omgevingswet per 1 januari 2024, waarmee de wet op kwaliteitsborging van kracht is, gaan we toe naar een kwalitatief nog beter gebouwd object. Het vastleggen en toetsen van de kwaliteit van onder andere bouwmaterialen, speelt hierin een belangrijke rol. Voor een aannemer kan dit als kans gezien worden omdat er getoetst wordt door een kwaliteitsborger waarmee bouwfouten en dus financiële gevolgen worden voorkomen."

Mark van Mil, Hoofd afdeling Bouwtechniek & Services Wienerberger

Hoe kunnen we je helpen?

Wij ondersteunen graag bij het aantonen van de kwaliteit en de juiste toepassing van onze bouwmaterialen. Daarom hebben wij voor onze producten een Wkb checklist ontwikkeld. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt hoe de producten in de voorbereidings- en de uitvoeringsfase worden toegepast. Zo wordt duidelijk welke acties nog moeten plaats vinden om de bouw zo soepel mogelijk te laten verlopen en om aan de kwaliteitsnorm te kunnen voldoen.

De digitale checklist kan je hieronder direct downloaden. Voor extra advies op maat kan je terecht bij onze technische adviseurs .

Kantoor van Wienerberger Nederland

Voorbereiding is de sleutel tot succes

Hoewel de WKB enkele uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor groei en professionalisering in de bouwsector. Voor aannemers gaat er veel veranderen, maar bedrijven die zich tijdig voorbereiden en investeren in deskundig advies, technologische oplossingen en personeelstraining, zullen niet alleen aan de wet voldoen, maar ook groeien in een markt die steeds veeleisender wordt.

De infographic kwaliteit en veiligheid van gebouwen verbeterd vanuit de Rijksoverheid geeft een goed overzicht van de kwaliteitscontrole en oplevering richting de gemeente. De stappen die de verschillende partijen bij bouwen onder de Omgevingswet en Kwaliteitsborging moeten doorlopen staan helder weergegeven in het schema bouwen onder de omgevingswet en kwaliteitsborging

Woonwijk Virieupark Zaltbommel

Extra advies op maat nodig? 

We helpen je graag.