Samen circulair bouwen

New Horizon CicloBrick Stad Sfeerbeeld

Samenwerking Wienerberger en New Horizon leidt tot circulaire CicloBrick gevelbaksteen

Nieuw: de baksteen met een verleden. Met dit motto introduceert Wienerberger in intensieve samenwerking met New Horizon de circulaire gevelbaksteen CicloBrick. De productie is duurzaam omdat de baksteen voor 20 procent uit keramisch restmateriaal bestaat dat door New Horizon ‘geoogst’ wordt uit te slopen donorgebouwen. De CicloBrick draagt bij aan het verkleinen van keramisch sloopafval en voorkomt verspilling. Hij is er in 3 kleuren waalformaat: rood, oranje en brons.

Hoewel een traditioneel te verwerken standaard baksteen, is de CicloBrick in meerdere opzichten heel duurzaam en circulair. Als basisgrondstof wordt Nederlandse rivierklei gebruikt; duurzaam, want oneindig en lokaal beschikbaar. Daarnaast wordt 20 procent keramisch restmateriaal toegevoegd als grondstof aan de CicloBrick. Met behoud van alle functionele en esthetische eigenschappen als gevelbaksteen, is dat garantie voor een lange levensduur. Het restmateriaal wordt ‘geoogst’ en duurzaam gebroken door Urban Mining specialist New Horizon. Aan het einde van de levensduur kan de CicloBrick op dezelfde wijze selectief gesloopt, verwerkt en als materiaal hergebruikt worden. Dat maakt de circulaire cyclus weer rond.

Urban Mining Collective

Met de gezamenlijke ontwikkeling en introductie van de CicloBrick treedt Wienerberger ook toe als partner van het Urban Mining Collective van New Horizon. Partners van dit collectief hebben een gezamenlijke circulaire missie, waarin de stad als bron wordt gebruikt en grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt worden gemaakt voor hoogwaardig hergebruik.

Inmiddels is er een ruim assortiment circulaire bouwmaterialen beschikbaar, waaronder de nieuwe CicloBrick. Met het oog op Nederland Circulair in 2050 zetten Wienerberger en New Horizon fors in op duurzaamheid en circulariteit. De CicloBrick zet beider ambities ondubbelzinnig kracht bij.

Over New Horizon

New Horizon gelooft in een circulaire economie als het nieuwe economisch model. Met ‘urban mining’ realiseert New Horizon hoogwaardig hergebruik en up-cycling van producten en grondstoffen, die uit gebouwen vrijkomen bij renovatie, transformatie en sloop.

Door een gecontroleerde ontmanteling van materialen en grondstoffen wordt zoveel mogelijk waarde behouden (oogsten) en een zo goed mogelijk uitgangspositie gekregen om er weer nieuwe producten van te maken (hergebruik of up-cycling).

New Horizon CicloBrick Tjokvol Circulair
Sfeerbeeld van de CicloBrick

CicloBrick voor je toekomstige project?