Techniek en verwerking

Dakpannen verankeren voorkomt schade

Dakpannen verankeren voorkomt schade en ongelukken

Wienerberger heeft voor ieder panmodel een passende panhaak, die ervoor zorgt dat je dakpannen blijven liggen. Veranker dakpannen in het juiste patroon en met de juiste panhaak. Als dakpannen niet goed verankerd zijn, is dit niet alleen heel vervelend voor huiseigenaren, maar ook gevaarlijk voor voorbijgangers.

Dakpan afgewaaid

Slecht verankerde dakpannen zijn een groot probleem in Nederland. Het stormachtige weer in ons land zorgt elk jaar weer voor duizenden euro’s aan schade door afgewaaide dakpannen. Als dakpannen niet goed verankerd zijn, is dit niet alleen heel vervelend voor huiseigenaren, maar ook gevaarlijk voor voorbijgangers. Daarom is het belangrijk om dakpannen in het juiste patroon én met de juiste panhaak te verankeren.

Dakpannen verankeren wettelijk verplicht

Storm damage wrong achoring roof tiles. Anchoring right patron and right roof tile hook Koramic roof tiles.
Stormschade door geen verankering

In Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren, om zo schade en ongelukken bij windvlagen te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit. Als dakdekker ben je daarom verplicht om je wegwijs te maken in verankeringspatronen en verankeringsmethoden.

Verankeringsadvies op maat

Wienerberger heeft een speciale verankeringstool ontworpen. Deze vind je binnen onze Koramic Dakplanner die te vinden is onder alle keramische dakpanmodellen in de productzoeker. Met deze tool bereken je snel en makkelijk de windbelasting van een dak, en krijg je binnen 3 eenvoudige stappen een verankeringsadvies.

De juiste panhaak kiezen

Toepassing detail panhaak. Koramic dakpannen verankeren. Roestvast staal.
Toepassing detail panhaak

Het heeft de voorkeur dat in ons land dakpannen worden verankerd met panhaken en bij voorkeur van roestvast staal (rvs).

Overigens zijn alle dakpanmodellen van Koramic in de kopsluiting voorzien van een voorgestanst gat, waardoor ze ook met rvs-schroeven met EPDM volgring kunnen worden vastgezet.

Elke dakpan heeft zijn eigen specifieke haak. Panhaken met een dubbele vleugel voor dakpannen zonder overlappende zijsluiting (OVH Klassiek, Oude Holle Sinus, Tuile du Nord 44, Tuile du Nord Opalys, Tuile du Nord 993 en Oude Holle 451) én panhaken met een enkele vleugel voor dakpannen met een overlappende zijsluiting (alle overige modellen).

Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel. Wij hebben voor alle dakpannen de perfecte verankering.

Instructievideo's dakpannen verankeren

Enkele tikpanhaak

De tikpanhaak wordt in de panlat getikt en valt in de zijsluiting van de dakpan. Tikpanhaken kunnen worden toegepast onafhankelijk van de panlatafmeting.

Tikpanhaken zijn geschikt voor de volgende dakpanmodellen met overlappende zijsluiting: Actua 10 LT, Alegra 10, Alegra 12, Datura, Jura Nova, Madura, Modula, OVH Vario, Standard Mulden, Tuile du Nord Opalys (alleen bij halfsteens verband), Vauban, VHV Klassiek en VHV Vario.

TwinTikker

De TwinTikker kan alleen worden toegepast voor dakpanmodellen zonder overlappende zijsluiting. De TwinTikker wordt zodanig in de panlat getikt dat de bovenliggende ‘vleugels’ zowel in de zijsluiting als de kopsluiting van twee diagonaal aangrenzende pannen klemmen. Veel handiger én sneller in gebruik dankzij de speciale ‘spijkerkop’. 

De TwinTikker is toe te passen op: OVH Klassiek, Oude Holle Sinus, Oude Holle 451, Tuile du Nord 44, Tuile du Nord Opalys en Tuile du Nord 993.

Klikpanhaak

De klikhaak trek je om de panlat, en klik je vervolgens in de zijsluiting van de dakpan. Deze haken kun je al om de panlatten leggen voordat je de dakpannen legt. Dit maakt dakpanverankering volgens een dambordpatroon stukken eenvoudiger. De Klikpanhaak is toe te passen op: VHV Klassiek en VHV Vario.

Dubbele tikpanhaak

De panhaak OVH is van eenzelfde type als de Twintikker OVH; met dien verstande dat de haak is vervaardigd uit rvs-bandstaal in plaats van rvs-draad. Dit heeft als voordeel dat de panhaak OVH "beter" in de hand ligt en wat sneller in verwerking is. Groot voordeel voor de dakdekker is het grotere slagvak, waardoor misslagen worden voorkomen. De Dubbele tikpanhaak is toe te passen op: OVH Klassiek en VHV Klassiek.

Gerelateerde artikelen

Productzoeker daktoebehoren

Hier vind je alle daktoebehoren. Gebruik de filters om jouw selectie te verfijnen.

Bevestigingsmiddelen verplicht in Nederland

Het is in ons land verplicht dat dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal (rvs). Voor de dakpanmodellen die op de hoeken van de kopsluitingen (bijv. VHV) over elkaar liggen wordt met een enkele panhaak gewerkt.

Aansluitingen dakpannen

Waar twee dakvlakken elkaar raken of bij dakdoorbrekingen (bijvoorbeeld bij een dakkapel) wil je optimale waterafvoer. Wienerberger ontwikkelde een aantal profielen dat zorgt voor de juiste afvoer.