Tools & services

Project managers at office desk working with BIM

Textuur- en BIM-generator

Met de online BIM-generator speelt Wienerberger in op concrete vragen uit de markt. Deze slimme tool biedt Autodesk Revit gebruikers de mogelijkheid om gevelbakstenen en dakpannen met alle bijbehorende technische informatie aan het BIM-model toe te voegen. Dit in combinatie met een op maat gegenereerde textuur van de gekozen gevelbaksteensortering of van het dakpanmodel. Het is ook mogelijk om alleen een textuur te genereren. 

Altijd de juiste informatie beschikbaar

BIM (Bouw Informatie Modellering) maakt het mogelijk dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie, die continu beschikbaar en altijd actueel is.

Wienerberger neemt jou veel werk uit handen door texturen op de website aan te bieden. Het gaat om levensechte visualisaties van jouw projecten met Terca gevelbakstenen en Koramic dakpannen.

Terca gevelstenen

Online BIM-generator

De gevelbaksteen gerelateerde informatie staat voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. Om het Revit-bestand niet onnodig groot te maken is er ook een URL-link naar de betreffende gevelbaksteensortering op de Wienerberger website. Hier is alle aanvullende informatie van de gevelbaksteen te vinden.

Op de productpagina's kun je de bestanden downloaden.

Ga naar de productzoeker gevelstenen

Koramic dakpannen

Online BIM-generator

Ook de dakpan-gerelateerde informatie en parameters staan voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. De aanvullende gegevens zijn te vinden middels de URL-link die in dezelfde ‘Material Browser’ te vinden is. Om dit Revit-bestand niet onnodig groot te maken, is ervoor gekozen om de geometrie van de Revit-familie zo eenvoudig mogelijk te houden.

Naast de Revit-familie van het dak, respectievelijk de dakpan, zijn er ook een aantal veel gebruikte hulpstukken aan de BIM-tool toegevoegd, zoals de linker en rechter gevelpan, de hoekige en halfronde vorst, hoekkeper, vorstenhoed en de ventilatiepan.

Er worden zowel geometrieën als de zogenoemde 2D detailcomponenten voor Revit aangeboden voor het maken van 2D doorsneden en details.

Op de productpagina's kun je de bestanden downloaden.

Ga naar de productzoeker dakpannen

Productzoeksysteem

De BIM-generator is in de productzoeker gevelbakstenen en de productzoeker dakpannen op onze website geïntegreerd, en te vinden onder de geselecteerde baksteen of model dakpan achter het tabblad Textuur/BIM generator.

Praktijkervaring BIM

BAM Woningbouw past de BIM-tool gevel toe bij twaalf projecten in de modellerende fase. “Het grootste voordeel is dat we kunnen modelleren met de gevelbakstenen die in het project worden gebruikt”, aldus Patrick van der Vliet, BIM Programmamanager Woningbouw. “Met daarbij direct de juiste informatie over de stenen, zowel technisch als visueel. We hoeven geen eigenschappen en regels meer aan het product toe te kennen, dat heeft Wienerberger al gedaan.”

Een ander pluspunt is de beschikbaarheid van uittrekstaten per toegepast type gevelbaksteen. Waar het metselwerk van een project doorgaans vijf keer apart werd uitgerekend – door calculator, werkvoorbereider, leverancier, onderaannemer en uitvoerder – genereren partijen uit de uittrekstaten nu de voor hen relevante aantallen.

Lees hier het hele artikel over de samenwerking met BAM: efficiënt modelleren met gevelbakstenen.

Wienerberger is aangesloten bij BuildingSMART Chapter Benelux.

Wienerberger is aangesloten bij BuildingSMART Chapter Benelux.

Instructievideo dak

Instructievideo gevel

Bijzonder metselwerk, Kasteel Getsewoud

Nog vragen als bouwprofessional?

Neem dan gerust contact op met de afdeling Technische Ondersteuning van Wienerberger.

Ben je particulier, dan verwijzen wij je graag door naar de bouwmaterialenhandelaar.