Ultramodern ontspannen

Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen | Omgeving Kortrijk, België

Tuin | Kortrijk, België

Tuin- en landschapsarchitect Filip van Damme heeft een puike eigen stijl. In Marke, een deelgemeente van Kortrijk, zien we zijn visie in het echt. “Met behulp van duurzame materialen creëer ik tijdloze tuinen. Mijn ontwerpen stralen rust uit. Of het nu gaat om een stads- of landschappelijke tuin, het is steeds een boeiende uitdaging om een evenwichtig resultaat na te streven.”

Van Damme is gefascineerd door het tijdloze aspect van landschappelijk denkende opdrachtgevers. Zijn voorkeur: ongecompliceerd en zonder strakke regels. Daarover: “In de natuur ontstaat niets zonder reden. Elk element in een tuin moet zinvol zijn.” Om de tijdloosheid van zijn ontwerpen te benadrukken, gebruikt Van Damme vooral duurzame materialen. “Het leven wordt gekenmerkt door een hectisch tempo. Veel mensen willen in hun vrije tijd ontspannen. In een tuin die veel onderhoud vraagt, is dit moeilijk. Vandaar mijn voorkeur voor makkelijke en onderhoudsarme tuinen, waar men kan ontspannen en even weg is uit het dagelijkse leven.”

Zwarte Ares tegelformaat

In Kortrijk zien we heldere lijnen met een afwisseling van planten en verharde delen. Voor deze moderne woning was het zoeken naar een straatbaksteen die de stijl van het woonhuis moest versterken. De zwarte Ares (voorheen Caron, in tegelformaat) bleek de oplossing. “Met zijn vierkante formaat lijkt het eerder een tegel dan een conventionele straatbaksteen. Voor moderne tuinen geeft deze tegel me de vrijheid om creatief te ontwerpen. Terwijl de klant van alle voordelen van gebakken stenen profiteert. Ja, bij het horen van keramische straatstenen denken mensen vaak aan rustieke, klassieke architectuur en aan donker of roodbruin. Ten onrechte, er zijn genoeg kleuren, afwerkingen en formaten om keramiek in een ultramoderne tuin te leggen.” 

Rust en evenwicht

Een looppad verbindt een verhoogd terras met het huis. Langs dit pad werden alleen de opstaande randen uitgevoerd met gebakken tegels. Voor het loopvlak zelf werd een laag grind, in dezelfde kleur als de tegels gekozen. Het geheel straalt een gevoel van rust en evenwicht uit, het heeft ervoor gezorgd dat de uiteindelijke doelstellingen van de eigenaar én de ontwerper werden gerealiseerd.

  • Tuinarchitect: Filip Van Damme, Bellegem (BE)
  • Jaar van realisatie: 2013
  • Tuinbestrating: Wienerberger - Ares TF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.