Ontwerpen met materialen
Reeds in het begin van zijn loopbaan zette Stefan Vanhoutte zich af tegen de toenmalige Duitse en Engelse trend in de tuinarchitectuur. De zogenaamd speelse en veelkleurige borders en andere fantasie-elementen in cottage-stijl waren aan hem niet zozeer besteed. Niet dat hij niet houdt van gebogen lijnen, als er maar een zekere strakheid uit spreekt. Gaandeweg evolueerden zijn ontwerpen toch naar meer beheerste en rechtlijnige vormen. Hij vertrekt daarbij van 3 aandachtspunten: het lijnenspel, de materialen en de beplanting. Bij het ontwerpproces zijn het vooral de materialen die bepalend zullen zijn voor het eindresultaat. Daarbij gaat zijn absolute voorkeur uit naar tijdloze en natuurlijke materialen zoals natuursteen, kleiklinkers en duurzame houtsoorten.
Details bepalen het resultaat
Ontwerp- en afwerkingsdetails zijn het handelsmerk geworden van de broers-tuinaanleggers. Vaak zijn het details die opvallen door hun onopvallendheid en op die manier hun stille stempel drukken op het eindresultaat. Een van die minder zichtbare ingrepen betreft bijvoorbeeld de voorbereidende grondwerken, met andere woorden het vruchtbaar maken van de bodem. Op dat vlak volgt Stefan Vanhoutte de evoluties van nieuwe producten en technieken, zoals meststoffen en grondverbeteraars op de voet. Hier deden zich de laatste jaren tal van innovaties voor, die een permanente bijscholing vergen. Het belang van een goed gestructureerde tuin laat Stefan Vanhoutte ook merken in zijn bewondering voor Jacques Wirtz. Tuinen worden tot hun essentie teruggebracht: lijnen, vormen, structuren en volumes. Met andere woorden: tuinen die jaar in jaar uit hun vorm behouden maar die de afzonderlijke seizoenen toch toelaten om hun sfeervolle accenten te leggen.
Duurzaamheid dringt door tot in de tuin
In de bouwsector is duurzaamheid al langer een begrip geworden, maar ook de tuinaanleg ontsnapt niet aan deze evolutie. Duurzame, vaak FSC-gelabelde houtsoorten en natuursteen, liefst in verrassende en creatieve combinaties, voeren de boventoon bij Stefan Vanhoutte. In een samenspel met de juiste beplanting leiden deze materialen steevast tot rustgevende en onderhoudsarme tuinen. En wat duurzaamheid betreft, scoren vooral de kleiklinkers van Wienerberger zeer goed. Wienerberger is reeds jaren in de weer om al zijn keramische producten zo mens- en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Stefan Vanhoutte werkt vaak met kleiklinkers en kan zijn voorkeur voor deze materialen moeilijk verbergen. Hij houdt van hun tijdloos en trend overstijgend karakter, de ruime keuze in kleuren, formaten en afwerkingen en van het ruimtelijk gevoel dat hij met kleiklinkers kan creëren.