365 dagen vakantiegevoel

Kwaliteit primeert op kwantiteit |  Privé-project Zulte (BE)

Tuin | Zulte

Stefan Vanhoutte uit het Oost -Vlaamse Zulte mag zich een gelukkig man prijzen. Van een hobby uit zijn vroegste kindertijd kon hij zijn beroep maken. Hij begon zijn opleiding op twaalf jarige leeftijd en sloot ze af met een stageperiode in Nederland die bepalend bleek voor de rest van zijn carrière.

Hij werd er geconfronteerd met een diep respect voor open ruimtes en met een intelligente aanpak van openbare en gemeenschappelijke groenvoorzieningen. Hij ontwikkelde er een feilloos gevoel voor openheid en leerde deze structureren met vormen en krachtlijnen. Twee zaken die nog steeds zijn huidig werk typeren. Terug in eigen land begon hij meteen voor eigen rekening, samen met zijn broer en nog twee medewerkers. Gebr. Vanhoutte bvba is actief in het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en de renovatie van tuinen en groenruimtes. Ze bewerken niet enkel de begane grond, maar zoeken het ook af en toe hogerop, met de realisatie van daktuinen en -terrassen. Onder het motto ‘kwaliteit primeert op kwantiteit’ houden ze hun team bewust klein, zodat ze de persoonlijke opvolging van elk project kunnen garanderen.

“Het hele jaar door in vakantiestemming dankzij het vormgevingsconcept van tuinarchitect Stefan Vanhoutte: de combinatie van planten die een luchtige, compacte indruk geven, warme kleuren van de kleiklinkers en het teakhout roept op een bijna speelse manier de gewenste rustgevende vakantieflair op."

Ontwerpen met materialen

Reeds in het begin van zijn loopbaan zette Stefan Vanhoutte zich af tegen de toenmalige Duitse en Engelse trend in de tuinarchitectuur. De zogenaamd speelse en veelkleurige borders en andere fantasie-elementen in cottage-stijl waren aan hem niet zozeer besteed. Niet dat hij niet houdt van gebogen lijnen, als er maar een zekere strakheid uit spreekt. Gaandeweg evolueerden zijn ontwerpen toch naar meer beheerste en rechtlijnige vormen. Hij vertrekt daarbij van 3 aandachtspunten: het lijnenspel, de materialen en de beplanting. Bij het ontwerpproces zijn het vooral de materialen die bepalend zullen zijn voor het eindresultaat. Daarbij gaat zijn absolute voorkeur uit naar tijdloze en natuurlijke materialen zoals natuursteen, kleiklinkers en duurzame houtsoorten.

Details bepalen het resultaat

Ontwerp- en afwerkingsdetails zijn het handelsmerk geworden van de broers-tuinaanleggers. Vaak zijn het details die opvallen door hun onopvallendheid en op die manier hun stille stempel drukken op het eindresultaat. Een van die minder zichtbare ingrepen betreft bijvoorbeeld de voorbereidende grondwerken, met andere woorden het vruchtbaar maken van de bodem. Op dat vlak volgt Stefan Vanhoutte de evoluties van nieuwe producten en technieken, zoals meststoffen en grondverbeteraars op de voet. Hier deden zich de laatste jaren tal van innovaties voor, die een permanente bijscholing vergen. Het belang van een goed gestructureerde tuin laat Stefan Vanhoutte ook merken in zijn bewondering voor Jacques Wirtz. Tuinen worden tot hun essentie teruggebracht: lijnen, vormen, structuren en volumes. Met andere woorden: tuinen die jaar in jaar uit hun vorm behouden maar die de afzonderlijke seizoenen toch toelaten om hun sfeervolle accenten te leggen.

Duurzaamheid dringt door tot in de tuin

In de bouwsector is duurzaamheid al langer een begrip geworden, maar ook de tuinaanleg ontsnapt niet aan deze evolutie. Duurzame, vaak FSC-gelabelde houtsoorten en natuursteen, liefst in verrassende en creatieve combinaties, voeren de boventoon bij Stefan Vanhoutte. In een samenspel met de juiste beplanting leiden deze materialen steevast tot rustgevende en onderhoudsarme tuinen. En wat duurzaamheid betreft, scoren vooral de kleiklinkers van Wienerberger zeer goed. Wienerberger is reeds jaren in de weer om al zijn keramische producten zo mens- en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Stefan Vanhoutte werkt vaak met kleiklinkers en kan zijn voorkeur voor deze materialen moeilijk verbergen. Hij houdt van hun tijdloos en trend overstijgend karakter, de ruime keuze in kleuren, formaten en afwerkingen en van het ruimtelijk gevoel dat hij met kleiklinkers kan creëren.

Een permanent vakantiegevoel

Stefan Vanhoutte: “In 2007 kregen we de opdracht om bij een bestaande klassieke villa in Zulte een tuin met zwembad en poolhouse uit te tekenen en aan te leggen. Het project stelde enkele heel specifieke uitdagingen. Aan de ene kant grensde het perceel aan weilanden en landbouwgebied, met specifieke landschapselementen zoals lange rijen met statige populieren. Aan de andere kant van de woning bevond zich het bedrijf met oprijlaan van de eigenaars. De grootste wens van de opdrachtgevers was het ontwerpen van een tuin met een permanent vakantiegevoel”. Aan de kant van het bedrijfsgebouw met oprijlaan werd de nodige privacy bereikt door te werken met een verhoogd opgesnoeide haag van carpinus. Een deel van de tuin werd als grasperk aangelegd tot speelruimte voor de opgroeiende kinderen. Op termijn kan dit grasperk tot een nieuwe, aparte tuinkamer omgevormd worden.

'Classic meets modern'

Het ontwerp werd strak en sober gehouden, niet enkel qua vorm maar ook qua beplantingsschema. Dit geeft een mooi contrast met de klassieke look van de villa en van het poolhouse in ‘heritage-stijl’. Aan de ene kant van het zwembad bevindt zich een zwevend terras in teak, waar de terrasklinkers onder verdwijnen. In de ruimte tussen de vloer en het zwevend terras werd sfeerverlichting aangebracht. Als verbindingselement werd in het poolhouse ook gewerkt met een vloer in teak, maar dan in een ander legpatroon. Om de moderne vormgeving van de rechthoekige tuin in overeenstemming te brengen met de klassieke context, werd gekozen voor de zwarte Mastiek kleiklinkers in Waalformaat van Terca-Wienerberger.

Deze donkere kleiklinkers hebben als bijkomend voordeel dat opspattend water van het zwembad nauwelijks zichtbaar is op de vloer. Er werd bewust gekozen om de kleiklinkers met een voeg te plaatsen, waarbij de stootvoegen kaarsrecht en in dezelfde richting lopen. Dit zorgt voor een mooi en strak ruimtelijk effect. Het gebruik van voegen leende zich ook bijzonder goed voor de realisatie van de trapconstructie. Het beplantingsschema tenslotte werd sober gehouden en vormt een combinatie van los en strak. Naast de verhoogde carpinus werd gebruik gemaakt van bamboe, taxushaagjes, buxusbollen en -haagjes, siergrassen en boerenhortensia. Het contrast tussen los en strak, modern en klassiek, beslotenheid en open ruimte zorgt onmiskenbaar voor een rustgevend vakantiegevoel waar de bewoners dagelijks met volle teugen van genieten.

  • Tuinarchitect: Stefan Vanhoutte
  • Tuinbestrating: Wienerberger - Mastiek getrommeld WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.