Design met respect

Design met respect | Privé-project, Deinze (BE)
Reference photo private landscaping in Zeveren

Tuin | Deinze

Zeveren is een rustig dorpje bij Deinze, ten zuiden van Gent. De aangename stilte wordt er plots doorbroken door joelende kinderen, die het begin van de speeltijd aankondigen in het dorpsschooltje. Het geluid dringt door tot in de tuin van Rik Hiergens. Deze tuinontwerper met een late roeping bewoont het oude huis naast de school. Hier verbleven ooit de zusters van de congregatie die het schooltje hadden opgericht. Met veel respect werd de woning opgeknapt en van hoge raampartijen voorzien, die de langwerpige achterliggende tuin als het ware naar binnen halen. De straatbakstenen die buiten prominent aanwezig zijn, lopen gedeeltelijk door in de hal van de woning en illustreren de fascinatie van Rik Hiergens om binnen en buiten met elkaar te verbinden.

Uit de hand gelopen hobby

Rik Hiergens: “ik herinner me dat ik al in mijn vroegste jeugd gefascineerd was door tuinen. De mooie tuinen die op mijn weg naar school lagen, staan in mijn geheugen gegrift. Ze schonken me rust en verwondering. De reden van die verwondering heeft me steeds beziggehouden en me aangezet om op te zoek te gaan naar antwoorden”. Toch leek Rik Hiergens niet voorbestemd om een groene carrière uit te bouwen. Hij kwam in het onderwijs terecht en alles wat met tuinen te maken had, bleef jarenlang een hobby. Toen hij zijn studio in Gent achter zich liet en zich in Zeveren kwam vestigen, vormde de verwaarloosde tuin een uitdaging van formaat. Het besluit om zelf de tuin te ontwerpen werd al snel genomen. De eigen tuin bleek al snel een schot in de roos: bezoekende vrienden en familieleden waren onder de indruk en vroegen aan Rik Hiergens om ook hun tuin onder handen te nemen. 

“Het ontwerpen en aanleggen van een tuin kan worden beschouwd als een kunstmatige en storende ingreep in de natuur. Het resultaat moet echter altijd zijn dat de verbinding met de natuur zo snel mogelijk wordt hersteld."

De eigen tuin als etalage

In zijn eigen tuin heeft Rik Hiergens al zijn principes in sprekende vorm weten te verwoorden: structuur en gelaagdheid door imposante buxusbollen en vierkant gesnoeide taxusvolumes, buxus- en taxushaagjes, dubbele rijen haagbeuk, diverse acers, enkele oude appelbomen, zowel hoog- als laagstammige, ... 

Vanuit elk gezichtspunt laten oplopende volumes de tuin breder lijken dan hij is. Onder een bladerdak van leilindes werd een doorzicht op het omringende landschap gevrijwaard en ook achteraan vloeit de tuin over in de achterliggende weilanden. De langgerekte tuin maakt halverwege een lichte bocht naar

rechts, maar door de lange wandelpaden en enkele lommerrijke terrasjes in straatbakstenen, werd de illusie van rechtlijnigheid hersteld. De tuin bevat voldoende formele elementen die aansluiten bij de eerder statige stijl van de woning, terwijl de losse invulling her en der refereert aan het landelijke karakter van de gemeente Zeveren. Vanuit het kantoor waar steeds klassieke muziek op de achtergrond weerklinkt, krijgen de klanten een intrigerend stukje tuin te zien met in hoogte oplopende taxusmassieven. Deze zorgen voor een sterk ruimtelijk gevoel en nodigen uit om de rest van de tuin te ontdekken.

Een perfect huwelijk tussen baksteen en straatbakstenen

Om perfect aan te sluiten bij de woning zocht Rik Hiergens een bestratingsmateriaal dat bij de meer  dan 100 jaar oude bakstenen muren paste. Dankzij de straatbakstenen van Wienerberger kon hij de achtergevel naadloos in de tuin laten overvloeien. Om deze reden koos hij voor een kleine en donkere variant: Mastiek getrommeld in waalformaat. Net als de gevelstenen werden de straatbakstenen in een halfsteensverband geplaatst, voor een natuurlijke en rustgevende uitstraling. Rik Hiergens maakt ook in zijn andere projecten veel gebruik van straatbakstenen. De kleine en handige baksteenformaten vormen een ideale bestrating voor tuinpaden en gezellige terrassen. Straatbakstenen zijn heel dankbaar voor tuinen met niveauverschillen en ideaal voor de realisatie van trappen en boordingen. Ze zijn bijzonder polyvalent, karaktervol en toch ‘licht’ qua vorm en uitzicht. Grote terrastegels worden te vaak verkeerd gebruikt. Rik Hiergens houdt van een natuurlijke uitstraling, van materialen die mooi verouderen, die duurzaam en eenvoudig zijn. Aan het door elkaar gebruiken van veel verschillende materialen heeft hij een hekel. Af en toe plaatst hij hout in combinatie met straatbakstenen als het maar leidt tot een rustgevend en natuurlijk effect. Het lijkt alsof de bakstenen steeds bij de oude woning behoord hebben. De zusters van de oude schoolgemeenschap zouden instemmend geknikt hebben bij dergelijke respectvolle behandeling van hun vroegere woning en tuin.

 

  • Tuinarchitect: Rik Hiergens, Zeveren (Deinze, B)
  • Opdrachtgever: Rik Hiergens, Zeveren (Deinze, B)
  • Jaar van realisatie: 2008
  • Tuinbestrating: Wienerberger - Mastiek getrommeld WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.