Lichtgewicht woonblokken optoppen

Lichtgewicht woonblokken optoppen Orionstraat, Rotterdam

Renovatie appartementen | Orionstraat, Rotterdam

Met baksteen, keramische blokken en houtelementen kregen drie naoorlogse flats aan de Orionstraat (wijk 110-Morgen) een modern maatpak van ConsortArchitects. De belangrijkste innovatie ligt verscholen achter de gevel: een lichtgewicht systeem van keramische binnenmuurblokken maakte een extra woonlaag op de bestaande constructie mogelijk.

Een extra verdieping

Bouwservice Buskoop werd gevraagd de drie woonblokken te renoveren en het aantal woningen uit te breiden. De vraag naar het optoppen werd neergelegd bij adviesbureau ABT uit Delft. Willem Klaverveld, projectingenieur constructies bij ABT: “Bij oude panden die hun constructieve grenzen hebben bereikt, is het gebruikelijk te overkluizen. Terwijl het veel goedkoper is als de constructie zelf het gewicht van een extra woonlaag kan dragen. De fundering had een flinke reservecapaciteit. Een extra verdieping kon, mits licht uitgevoerd.”

Licht én hoge druksterkte

Metselwerk kon hier niet. Klaverveld: ”Kalkzandsteen weegt 2.000 kilo per kuub. Houtskeletbouw kan bijna geen drukkracht opnemen.” De constructeur zocht een oplossing die licht genoeg was én voldoende drukkracht aankon. “Alle bestaande gevels en binnen-spouwbladen zijn verwijderd. De gehele voorgevel is vervangen door grote kozijnen; glas weegt minder dan steen. Zo ontstond ruimte om voor de binnenspouw en scheidingswanden op de eerste drie bouwlagen te kiezen voor Poriso. Deze keramische binnenmuurstenen zijn licht en hebben een hoge druksterkte. Ook ideaal voor de dragende en niet-dragende wanden van de extra woonlaag.” 

Beproefde methoden van morgen 

Met Poriso zijn de gestripte blokken weer opgebouwd en kreeg ieder blok vier woningen. Aan de achterzijde werden de appartementen 2,5 meter uitgebouwd en werden ze voorzien van een balkon. Klaverveld: “Zeker in tijden van herstructurering en groeiende leegstand loont het om buiten de bestaande kaders te zoeken. Innovaties van vandaag zijn de beproefde methoden van morgen. Hier bood innovatie de kans om te kiezen voor optoppen in plaats van overkluizen. Het heeft op een relatief goedkope manier tot een geweldig resultaat geleid.” Dat vindt ook Bouwvereniging Onze Woning. 

  • Ontwerp/architect: Steenhuis Bukman Architecten B.V., Delft
  • Opdrachtgever: Bouwvereniging Onze Woning, Rotterdam
  • Jaar van realisatie: 2013 - 2014
  • Binnenmuurstenen: Poriso - Poriso Lijmsysteem

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten