Een nieuwe jas van Rood Kolengestookt

Een nieuwe jas van Rood Kolengestookt

Revitalisering 50 woningen | Kolkakkerweg Ede

De Kolkakkerbuurt in Ede. Een typisch ‘tuindorp’ uit de jaren 20. Met karakteristieke woningen die, na het laatste groot onderhoud in de tachtiger jaren, ernstig toe waren aan vernieuwing. Een groot deel van de wijk maakte plaats voor nieuwbouw. Maar vijftig woningen bleven behouden en kregen een nieuw jasje. Letterlijk én met respect voor het verleden. Met een belangrijke rol voor de Wienerberger Rood Kolengestookt.

De uitdaging? De bestaande metselwerkaccenten van de jaren 20-woningen - in de vorm van rollagen, afzaten en andere bijzondere ornamenten - moesten terugkomen. Maar die eis leek op gespannen voet te staan met de energieambitie van de eigenaar, wooncorporatie Woonstede. De woningen gingen immers van het gas en moesten dus een goed geïsoleerde schil krijgen.

Schil om de woning

Een nieuwe warme jas voor de woningen bleek onvermijdelijk. De spouw van de woningen was namelijk onvoldoende voor de gewenste isolatienorm. Patrick Bekker, manager totaalonderhoud bij KlokGroep Totaalonderhoud: “We overwogen eerst te werken met voorzetwanden. Dit heeft twee nadelen; er zouden diverse koudebruggen ontstaan. En de toch al niet grote woningen zouden nog kleiner worden. Uiteindelijk kozen we daarom voor een een warmte-isolerend geïntegreerd systeem met echte steenstrips. Dit vormt als het ware een schil rond de bestaande woning met een harde modulaire isolatieplaat met gezaagde baksteen.”  

Precies de juiste uitstraling

Voordeel van het systeem is de vrije keuze voor het type baksteen. “Op die manier konden we zo dicht mogelijk bij de authentieke uitstraling van de woningen blijven”, verklaart Bekker. “Samen met de architect (OpZoom Architecten, red.) en BMN Nijmegen zochten we naar de gevelsteen die het beste aansloot. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Wienberger Rood Kolengestookt vormbak in Renovaformaat. Deze gevelsteen heeft precies de unieke uitstraling die past bij de jaren 20-woningen. Zo konden we dus het oude beeld met de metselwerkdetaillering weer tot leven laten komen.” 

De keuze bracht ook uitdagingen met zich mee. Nog nooit werd in Nederland een gevelisolatiesysteem toegepast met uitkragend metselwerk in een diversiteit tot aan 55mm. “Het stelde hoge eisen aan het zagen van de bakstenen in diverse diktes. En dat is met een kolengestookte steen geen sine cure. In dit geval zorgt het onderscheidende van deze sortering – door het productieproces is iedere steen immer uniek – ook voor extra denkwerk. Tel daarbij op dat totaal zo’n 200.000 stenen moesten worden gezaagd en de puzzel is compleet.” Een gespecialiseerde steenzagerij zorgde uiteindelijk voor alle juiste afmetingen. “Het zaagafval van die stenen wordt overigens weer hergebruikt voor de productie van nieuwe Wienerberger producten. Zo blijft het dus een duurzame keuze.”

Warm en evenwichtig beeld

Het eindresultaat oogst veel lof. Niet in de laatste plaats van de bewoners. De keuze voor het gevelsysteem met de Rood Kolengestookte gevelstenen zorgt samen met de natuurrode OVH Vario keramische dakpannen, zandgele kozijnen, de roomwitte ramen en een Veluws groene voordeur voor een warm en evenwichtig beeld. Daarmee doet het recht aan het verleden. En zijn de woningen tegelijkertijd helemaal voorbereid op de toekomst.Het eindresultaat oogst veel lof. Niet in de laatste plaats van de bewoners. De keuze voor het gevelsysteem met de Rood Kolengestookte gevelstenen zorgt samen met de zandgele kozijnen, de roomwitte ramen en de Veluws groene voordeur voor een warm en evenwichtig beeld. Daarmee doet het recht aan het verleden. En is het tegelijkertijd helemaal voorbereid op de toekomst. 

  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonstede
  • Architect: OpZoom Architecten
  • Aannemer: KlokGroep Totaalonderhoud
  • Gevelbaksteen: Rood Kolengestookt VB RE
  • Dakpan: OVH Vario natuurrood+

Toegepaste producten

Onderstaande product is toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten