Duurzaam verbouwd winkelpand met EcoBrick gevelbakstenen

Duurzaam verbouwd winkelpand met EcoBrick gevelbakstenen

Renovatie appartementen en winkels | Meppel

Aan de Hoofdstraat in Meppel ontfermde Morphique Architecten zich over het leegstaande ‘Scheer en Foppen’ winkelpand. Daarbij koos de architect voor de smalle gevelbaksteen Archipolis Barn Bruin, een strengpers in EcoBrick formaat. Deze fraaie gevelbaksteen is slechts 65 mm breed; uitermate geschikt voor mooi én duurzaam bouwen met een lagere milieubelasting.

Mooier én duurzamer

Het in 1993 gebouwde winkelpand was velen een doorn in het oog. Het door Morphique gemaakte ontwerp zorgde voor een ware metamorfose en bood aansluiting bij de maat en schaal van de Meppelse binnenstad. Tijdens de verbouwing bleef alleen het casco staan en zijn de gevels volledig herbouwd door aannemer Lier Bouw B.V. uit Zwolle. Ook kreeg het gebouw een kap en werd het pand ernaast flink onder handen genomen. Architect Jacco Baars is enthousiast: “Het bestaande pand werd door velen verguisd en voegde zich totaal niet in het straatbeeld. Met dit nieuwe ontwerp hebben we een stukje binnenstad weer mooier én duurzamer gemaakt!”

Milieubewuste keuze

Ondanks dat duurzaamheid geen concreet uitgangspunt was bij dit project, koos de architect toch voor de EcoBrick gevelbaksteen. Jacco: “Onze keuze is gevallen op de Archipolis Barn Bruin. Deze strengpers sortering heeft een intens donkerbruine kleur met grijze, zwarte en witte nuances. Kenmerkend zijn de glad tot licht ruwe textuur met kleine onvolmaaktheden. Het langere en lagere formaat zorgt voor een horizontale lijnwerking. Wij wilden een moderne steen voor dit project en deze vonden we erg mooi. Die keuze hebben we vanuit esthetische waarden gemaakt. Maar omdat het een EcoBrick gevelsteen is, heeft deze met een breedte van 65 mm een slank formaat. Dit zorgt voor minder volume in het buitenblad, meer ruimte voor isolatie en daarmee voor een lagere milieubelasting. Dat is mooi meegenomen dus.”

Probleemloze verwerking

Ook aannemer Lier Bouw is enthousiast over de toepassing van de EcoBrick gevelbakstenen. Jan Klaas Lier: “Het ging hier om een bestaand pand met bestaande fundering, waarvan we de buitenschil hebben afgehaald. Dankzij de smallere steen hadden we meer ruimte voor isolatie. Daarnaast is de EcoBrick een fijne steen om mee te werken. Onze metselaar vond het eerst nog wel spannend, maar toen hij eenmaal bezig was, werd hij steeds enthousiaster. Het zijn mooie en lichte stenen om mee te werken, wat dus ook een voordeel was voor zijn rug. Ook de verwerking met dunbedmortel was nieuw voor ons, maar prima te doen. Je kunt het gewoon met de troffel aanbrengen, maar je hebt er veel minder werk aan. Het kwam bij ons in de silo aan in de gewenste kleur die de architect had uitgezocht. Ik denk trouwens dat het ook veel sterker is dan normale mortel.”

De eerste keer

Jan Klaas: “Voor ons was het de eerste keer dat we met EcoBrick gevelbakstenen hebben gewerkt, dus dat vonden we best wel spannend. Gelukkig heeft de opdrachtgever ons goed de tijd en vrijheid gegeven om dit project tot een mooi eindresultaat te brengen. Dit alles in goede samenwerking met de architect Jacco Baars van Morphique Architecten. Ook het contact met Wienerberger was vanaf het eerste begin goed. We zijn uitstekend geholpen en met vragen konden we altijd bij ze terecht. Ik kijk dan ook terug op een mooi project, waarin de onderlinge samenwerking tussen ons, de architect en Wienerberger uitstekend is verlopen.”

"Wij wilden een moderne steen voor dit project en deze vonden we erg mooi. Die keuze hebben we vanuit esthetische waarden gemaakt. Maar omdat het een EcoBrick gevelsteen is, heeft deze met een breedte van 65 mm een slank formaat. Dit zorgt voor minder volume in het buitenblad, meer ruimte voor isolatie en daarmee voor een lagere milieubelasting. Dat is mooi meegenomen dus.”

Architect Jacco Baars, Morphique Architecten

Tevreden over het eindresultaat

Alle betrokkenen zijn erg tevreden over het eindresultaat. Jacco: “We krijgen ook veel reacties van Meppelaars die het een forse verbetering vinden ten opzichte van wat er stond. Het oude winkelpand sloot totaal niet aan bij de architectuur van de binnenstad van Meppel. Door het pand te verdelen in twee verticaal gelijnde gevels, het creëren van verticale ramen en het toevoegen van een kap hebben we een modern pand gecreëerd met de juiste maat en schaal van de binnenstad.”

Jan Klaas: “Het eindresultaat is geweldig! We zijn er enorm trots op dat wij dit project mochten realiseren op een zeer mooie locatie in hartje Meppel. En we vinden het leuk dat met ons nog zovelen blij zijn met de nieuwe uitstraling van het gebouw.”

  • Architect: Morphique Architecten
  • Aannemer: Lier Bouw BV

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Transformatie winkels en appartementen | Hoofdstraat, Meppel

Wil je ook duurzaam bouwen met EcoBrick?