Duurzame gevel-upgrade met EcoBrick

Duurzame gevel-upgrade met EcoBrick

Renovatie woonvoorziening Ons Huis in Assen

Ons Huis is een begeleide kinderwoonvoorziening van stichting Cosis in Assen. Verdeeld over drie huizen wonen er 24 kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 - 19 jaar. Elke cliënt beschikt over een eigen kamer met wastafel, TV en internetaansluiting en zij delen het sanitair. Omdat de klassieke rode bakstenen gevels van de jarenzeventigwoningen nogal getekend waren door weers- en bewonersinvloeden, kreeg Dedem Architectuur de vraag te zorgen voor een esthetische en duurzame upgrade.

Het uitgangspunt van stichting Cosis is dat de kinderen Ons Huis beschouwen als een prettige en veilige woonplek. De uitstraling van de woningen draagt uiteraard bij aan dit gevoel. Architect Frank Kleinjan van Dedem Architectuur uit Dedemsvaart koos dan ook heel bewust voor een licht gekleurde mix EcoBrick gevelbakstenen bestaande uit Forum Cromo HV EcoBrick en Forum Prata HV EcoBrick. De plint is uitgevoerd in Agora Zwart HV EcoBrick. 

Groninger rode baksteen

Frank: “De woonvoorziening had oorspronkelijk een typische Groninger rode baksteen. De gevel detoneerde nogal met de naastliggende woningen in de wijk. Het aanvankelijke idee om de bestaande bakstenen gevel te keimen viel af, omdat het bestaande metselwerk ongeschikt was. Vervolgens is gezamenlijk met opdrachtgever gezocht naar een genuanceerde gekleurde gevelsteen in donkergrijs-/ lichtbruine kleur. Met het oog op de bewoners is gekozen voor een minder uitgesproken kleur. Dat het baksteen bleef was een belangrijk uitgangspunt om de huiselijke uitstraling te waarborgen. Niet voor niets is de naam ‘Ons Huis’.”

Duurzame oplossing

Duurzaamheid heeft een groot aandeel in het werk van Dedem Architectuur. Frank: “We leggen dit aspect ook altijd voor aan onze opdrachtgevers. Een grote bijdrage aan duurzaam bouwen wordt al bereikt door mogelijk hergebruik van (ge)bouwelementen. Voor dit project was het belangrijk om gebruik te maken van de bestaande fundatie, die nog goed en geheel intact was. Door te kiezen voor de EcoBrick kon de bestaande spouw met ca. 35 mm verbreed worden. Zo konden we een hogere Rc-waarde voor de gevels realiseren. Ook de isolatiewaarde van de dakconstructie is sterk verhoogd.”

Kenmerkende eigenschappen handhaven

Frank: “Wat ik zelf een belangrijk punt vind bij een verbouw-/ verduurzamingsopdracht van een bestaand gebouw, is om kenmerkende eigenschappen in het ontwerp, indien mogelijk, te handhaven, of als inspiratie te gebruiken. In dit geval zijn bij alle kozijnen en overige sparingen in de bestaande rode gevels rollagen toegepast. In de gevelwijziging zijn rondom de kozijnen bakstenen kaders van een strek (210 mm) aangebracht, die ca.20 mm uitsteken ten opzichte van het buitenblad. Dit accent is in een afwijkende steen en voeg uitgevoerd.”

Zonder verhuizing

Zowel de bewoners als de opdrachtgever zijn blij met het eindresultaat. Frank: “Prettig is bovendien dat de restyling zonder verhuizing tot stand is gekomen. Dat geeft toch altijd flink wat onrust. Dit was vooral voor Cosis belangrijk, want het belang van hun cliënten staat voorop. De woonvoorziening is nu weer helemaal up-to-date en vormt meer een eenheid met de woningen in de omgeving. Dat daarbij de hele verduurzamingslag ook binnen het financiële plaatje paste, was extra fijn natuurlijk!”

  • Architect: Dedem Architectuur
  • Opdrachtgever: stichting Cosis
  • Aannemer: Brands Bouwgroep Emmen
  • Gevelstenen: Forum Cromo HV EcoBrick & Prata HV EcoBrick (projectspecifiek) en de Agora Zwart HV EcoBrick

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten

Nieuwbouw appartementen EcoBrick de Buurt | Utrecht

Wil je ook duurzaam bouwen met EcoBrick?