Raamdorpels laten Biesdonk floreren

Raamdorpels laten Biesdonk floreren Breda

Renovatie tussenwoningen | Biesdonk, Breda

In het project Biesdonk (Breda) voert woningcorporatie Singelveste AlleeWonen groot onderhoud uit aan maar liefst 494 huurwoningen. De woningen worden van binnen en van buiten aangepakt; van keuken tot kozijn afgewerkt met raamdorpels van Wienerberger. Ballast Nedam is hier de hoofdaannemer.

Raamdorpelelementen

Piet Kramer is hoofduitvoerder van dit project, dat naar alle tevredenheid verloopt. In de wijk staan drie typen woningen: hoek-, tussen- en dilatatiewoningen. Vanwege de standaard maatvoering een perfecte situatie voor raamdorpelelementen. Toch kan iedere woning, afhankelijk van de keuze van de bewoners, een andere update krijgen. De werkzaamheden aan de buitenzijde en controles op gas-, water- en loodgieterswerk (GaWaLo) en elektra zijn verplicht.

Dubbelglas met raamdorpelelementen 

In de woningen waren de kozijnen op de (slaap)verdieping nog voorzien van enkel glas. Bewoners kunnen nu kiezen voor dubbel glas. De voordelen zijn bekend: een behaaglijk binnenklimaat en lagere stookkosten. De afwerking aan de buitenzijde onder de ramen gebeurt met raamdorpelementen van Wienerberger, geprefabriceerd en dus makkelijk verwerkbaar. Kramer: “Ze vragen even aandacht tijdens de plaatsing. Je legt nu elementen tot circa 1,6 meter in één keer, afhankelijk van de kozijnbreedte. Bij bredere kozijnen worden de elementen opgedeeld in twee gelijke delen. Dan moet alleen de tussenvoeg nog worden afgekit in de kleur van de voegen. Het leggen van de raamdorpels moet meteen goed gebeuren, want je kunt het element niet meer corrigeren. De geprefabte raamdorpelelementen zijn vooraf ingemeten. De elementen worden door Wienerberger op afroep van weekproducties geleverd, voorzien van einddorpels wat sneller werkt, ze zijn zelfs al gevoegd. Het ziet er ook strakker uit dan een traditioneel gemetselde raamdorpel.”

In goed overleg

Project Biesdonk is voor haar inwoners indrukwekkend. Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in hun woning. De doorlooptijd per huis is 22 werkdagen. Kramer: “We overleggen veel met de bewoners over wat ze kunnen verwachten en geven hen de nodige informatie. Voor we starten met de uitvoering van een woning lopen we samen de planning nog eens door. We merken dat deze uitgebreide aanpak in het voortraject uiteindelijk winst en duidelijkheid oplevert bij de uitvoering.” Behalve het grootschalige onderhoud pakt Singelveste AlleeWonen uit met een project Buurtpreventie. Hierin is meer aandacht voor de omgeving, bijvoorbeeld het afsluitbaar maken van brandgangen. Biesdonk is dus op de goede weg om een aantrekkelijke, comfortabele én prettig leefbare wijk te blijven.

  • Opdrachtgever: Singelveste AlleeWonen
  • Constructeur: Ballast Nedam
  • Handelaar: Imabo Breda
  • Raamdorpels: Terca - Zwart verglaasd 16x10

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten