Duurzame keramiek vervangt asbest

Duurzame keramiek vervangt asbest Hoofddorp

Renovatie tussenwoningen | Hoofddorp

In 2014 brengt metsel- en timmerbedrijf Veldman, samen met Jongbloed onderhoudswerkzaamheden in Heerhugowaard, een offerte uit voor een dakrenovatie van drie particuliere woningen. Deze offertes leiden uiteindelijk tot opdracht voor een project van 100 daken. Jeroen Veldman vertelt.

“De vraag was om van drie eengezinswoningen uit de vroege jaren 70 de asbest-cement golfplaten te verwijderen en er pannen op te leggen. Ik naar Hoofddorp, bespreking aan de keukentafel. Zitten daar ineens alle bewoners van het blok van zeven. Een van hen was toch maar gekomen omdat ie zijn huis met golfplaten “een veredelde boerenschuur” noemde. Met de constructie van de huizen was niets mis, het kon. Toen heeft John van Kooten, Adviseur Dak van Wienerberger me geholpen met een voorselectie; het dak aan de achterzijde heeft een helling van maar 25 graden, daar kan niet iedere pan op. Nee, betonpannen wilde ik niet. Ik vind ze niet mooi en vroeg of laat verkleuren ze. Ik heb de bewoners uit drie gebakken modellen laten kiezen. Ze waren er vrij snel uit, het moest de Koramic Madura vulkaanzwart worden.”

Stimulans sanering asbest

“En toen dacht ik: laat ik eens voor de buurt een huis-aan-huis flyer maken. Had ik nog nooit gedaan. De timing was niet verkeerd. Nederland moet voor 2024 asbestvrij zijn. De gemeente (Haarlemmermeer, red.) kwam juist toen met een maatregel om de sanering van asbest te stimuleren: bewoners konden tot € 15.000 lenen, tegen 2% rente en een aflossingsperiode van 15 jaar. De flyer leidde direct tot weer zes renovaties. Vervolgens een opdracht voor 24 daken en het hield niet meer op. Nu zit ik aan de 100. Mensen zijn waanzinnig enthousiast en dankbaar. Een bewoner zei tegen me: ‘Meneer Veldman, ik woon hier al 38 jaar, maar ik heb nu pas het gevoel dat mijn huis af is. Ja, er zijn ook eigenaren bij die het asbest hebben laten vervangen door nieuwe golfplaten. Zij hebben oprecht spijt.”

Lekkere pan

“Voor het dekken schakel ik inmiddels onderaannemers in. Ze zijn blij met de Madura’s. Een lekkere pan om te verwerken, variabel in zowel hoogte als lengte. Dit project zal nog wel even lopen. Conculega Koole Bouw is hier nu ook met negen woningen bezig (Madura vulkaanzwart en Actua 10 LG edelzwart, red.). In de naastgelegen wijk Engelsholm gaan we ook beginnen: vijf renovaties, van asbesthoudende golfplaten naar dakpannen.

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten