Wonen in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede heeft niet alleen veel charme. Als het aankomt op duurzaamheid brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee. De Wevolt zonnedakpan bood uitkomst.
Wonen in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede heeft niet alleen veel charme. Als het aankomt op duurzaamheid brengt het ook specifieke uitdagingen met zich mee. De Wevolt zonnedakpan bood uitkomst.
Ondernemer in de energietransitie Marc Groenewegen is getrouwd met Selma, eigenaar van een executive search bureau, en woont met zijn twee dochters van 10 en 12 sinds 2016 in een karakteristieke, vrijstaande jaren dertig woning in Heemstede. Het huis wordt gekenmerkt door mooie hoge plafonds en heeft een centrale hal met een grote trap. Door de vele ramen komt er een veelheid aan daglicht binnen. Kortom, aan charme en sfeer geen gebrek! Marc: “Maar dat had wel een keerzijde qua energieverbruik. Daarom zijn we de afgelopen jaren volop bezig geweest met de stapsgewijze verduurzaming van ons huis.”
Marc: “We zijn begonnen met het vervangen van de cv-ketel en boiler door een HR cv-ketel en een zuinige boiler. Daarmee besparen we een aanzienlijke hoeveelheid gas. Daar bovenop hebben we spouwmuur- en vloerisolatie laten aanbrengen. Hiermee hebben we ons verbruik verder terug kunnen brengen en het biedt extra wooncomfort. Het dak van ons huis was door de vorige bewoner al geïsoleerd en ook de meeste ramen waren al voorzien van HR++ glas. De ramen die nog moesten gebeuren, hebben wij inmiddels ook gedaan. Daarmee ligt er een uitstekende basis, zeker in combinatie met de recent geïnstalleerde hybride Quatt warmtepomp. De cv-ketel hoeft hierdoor alleen nog bij te springen op echt koude dagen.”
Dankzij de verduurzamingsmaatregelen die Marc heeft getroffen, kon hij het gasverbruik minimaliseren. Marc: “Eigenlijk gebruiken we alleen nog gas voor het verwarmen van water. De volgende stap die we wilden nemen, was het huis voorzien van eigen opwekcapaciteit. Ons dak heeft veel driehoekige vlakken. Daardoor zou de opwekcapaciteit met zonnepanelen relatief laag zijn. Ook vonden we het niet echt mooi staan bij ons huis en heb ik gezocht naar een mooiere oplossing. Omdat we onze dakpannen op korte termijn moesten vervangen, hebben we gekozen voor zonnedakpannen. We hebben voor WeVolt Zonnedakpannen gekozen omdat Wienerberger een grote speler is en we ze mooi bij de karakteristieke uitstraling van ons huis vinden passen.”
Marc heeft zelf de keuze gemaakt voor de Wevolt zonnedakpannen en ging vervolgens op zoek naar een ervaren en betrouwbare partner van Wienerberger in de regio. Zo kwam hij bij Konrad Roof Technology uit, een dakdekkersbedrijf met 40 medewerkers in Middenmeer dat is gespecialiseerd in dakbedekkingen voor het hellende dak. Eigenaar Karsten Konrad: “Samen met Marc hebben we de opstelling gemaakt en zijn we tot het uiteindelijke legplan gekomen. Belangrijk uitgangspunt daarbij was de wens om zoveel mogelijk zonnedakpannen te leggen. We hebben daarom de oost-, zuid- en westzijde geheel van Wevolt zonnedakpannen voorzien. Op deze wijze wordt gedurende de hele dag behoorlijk gelijkmatig en zonder grote pieken energie opgewekt.”
Het leggen van de Wevolt zonnedakpannen was uiteindelijk een flinke klus. Marc: “Het ging om een dakoppervlak van ongeveer 220 vierkante meter. In totaal zijn er dan ook zo’n 1.200 zonnedakpannen geïnstalleerd door het Konrad-team. Vanwege de omvang van de klus duurde de uitvoering bijna zes weken. Zij hebben de uitvoering van het project bijzonder goed en prettig ervaren en zijn heel tevreden met het resultaat. Het ziet er heel mooi uit en wat onze verwachting overtreft, is dat je vanaf de straatzijde niet kunt zien dat de zonnedakpannen er liggen. Het lijken normale dakpannen en je ziet geen verschil met de normale ”
Ook over de opwekcapaciteit zijn zowel Marc als Karsten tevreden. Marc: “Het systeem is medio maart aangesloten op de meterkast en op zonnige dagen wekken we in maart/april al makkelijk 35-40 kWh of meer op per dag. De verwachting is dat in een jaar het systeem (ruim) meer dan 10.000 kWh produceert. De zonnedakpannen liggen op drie zijden van het dak; zuid, oost en west. We genereren daardoor ook in de ochtend en namiddag/avond voldoende elektriciteit, waarvan we zo’n 60% zelf gebruiken. Door het gebruik van een thuisbatterij zal dit nog verder gaan toenemen. We zijn erg tevreden met het resultaat om ons huis ’groener’ te maken. In eerste instantie begon onze verduurzaming als een logische, financieel gedreven keuze maar gaandeweg werd dit meer en meer ook gedreven door de klimaatverandering en de wens om bij te dragen aan de energietransitie.”
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.