Leids plein verbindt culturen

Leids plein verbindt culturen

Herinrichting | Ter Haarplein, Leiden

DELVA Landscape Architects tekende voor het Ter Haarplein bij Islamitisch centrum Alhijra in Leiden. “De opdracht was om er een openbaar plein van te maken dat past bij de identiteit van het Islamitisch centrum én de omgeving”, vertelt landschapsarchitect Sander van den Bosch, die het plein namens DELVA ontwierp.

Kopstuk van de ontwikkeling

“Het plein, dat het kopstuk vormt van de ontwikkeling ‘Haagwegkwartier’, wordt omzoomd door water en is onder andere toegankelijk door één van de bruggen die wordt ingezet in het Haagweg-kwartier. De beleving van water stellen we zo centraal.” Aan de oostkant bij de Ter Haarkade is de gracht weer gevuld met water. “Het weer openen van dit soort wateren is een belangrijk middel voor de gemeente om het water weer terug te brengen in de stad, zoals het vroeger ook al was.”

Parkeren als heet hangijzer

Een belangrijk aspect is dat het plein voor bijeenkomsten in het islamitisch centrum en de nabij-gelegen moskee parkeergelegenheid moet bieden voor de bezoekers. “Bij dit soort centra is het parkeren altijd een heet hangijzer. Wij hebben het opgelost door een multifunctionele ruimte te ontwerpen die zowel een verblijfsgebied is, maar ook parkeermogelijkheid biedt. Met gebakken materiaal is een patroon gelegd dat is gebaseerd op islamitische symbolen. Die markeren de 57 parkeerplekken.”

Zo open mogelijk

Het islamitisch centrum ligt midden in een nieuwbouwwijk en heeft een eigen karakter. Hoe gaat het pleinontwerp met dat gegeven om? “Dat is inderdaad een aandachtspunt geweest. Ons idee is altijd geweest om het plein zo open en toegankelijk mogelijk te houden. Het is immers openbaar. Zodra je hekken plaatst, gaan mensen zich juist afvragen wat daarachter gebeurt. Daarom is de afscheiding tussen het plein en het aanliggende openbare ruimte op subtiele wijze vormgegeven. Op een aantal plekken hebben we nu metalen kubussen in een speels ritme geplaatst. Die hebben inkepingen waarin mensen hun fiets kunnen zetten. Een subtiele afzetting die toch het zicht op de gebouwen niet wegneemt. Kwalitatief goede verlichting helpt verder om mensen zich er goed te laten voelen.”

Oerhollands product in oosterse symboliek

Buiten de dagen dat er diensten zijn, heeft het plein een verblijfsfunctie. Veel mensen maken dan gebruik van de grote cirkelvormige bank en lopen over het plein naar het centrum van Leiden. Sander ziet dat het plein de mensen én de omgeving verbindt. Niet in de laatste plaats dankzij de gebakken klinkers die zijn toegepast. “Het aardige vind ik: we maken met gebakken straatbakstenen, een oer-Hollands product, oosterse symbolen en laten zo twee culturen samengaan.  Eigenlijk naadloos, zoals die elkaar ook op het plein ontmoeten.”

  • Ontwerp/architect: Delva Landscape Architecs
  • Opdrachtgever: Gemeente Leiden
  • Project & Locatie: Ter Haarplein, Leiden
  • Straatbakstenen: Wienerberger Nero DF en Brons wasserstrich DF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten