Twee gescheiden pleinen in de binnenstad van Helmond, met elk een eigen functie en gezicht,vormen nu een geheel. Een afgewogen mix van enkele sorteringen Wienerberger straatbakstenen zorgt voor de veelkleurige eenheid.
Twee pleinen, een geheel

Twee gescheiden pleinen in de binnenstad van Helmond, met elk een eigen functie en gezicht,vormen nu een geheel. Een afgewogen mix van enkele sorteringen Wienerberger straatbakstenen zorgt voor de veelkleurige eenheid.
Aan de ene kant van de open ruimte staat de monumentale Leonarduskerk, inmiddels ingericht als gezondheidscentrum met onder andere een huisartsenpraktijk, fysiotherapie en apotheek. Aan de andere zijde trekt een supermarkt veel bezoekers. Voor de herinrichting bestond het plein uit twee delen, verschillend ingericht en van elkaar gescheiden door een hek. Beide pleindelen waren aan onderhoud toe. Niet bepaald een visitekaartje en dat diende het wel worden.
De Leonarduskerk bevindt zich aan de rand van het herstructureringsgebied binnenstad Helmond, op een knooppunt van wegen. Daarmee vormt het gebied een belangrijke entree naar de binnenstad. Juist die entrees moeten een meer uitnodigend karakter krijgen. ‘De inrichting van de pleinen moet van hoogwaardige kwaliteit zijn’, zo staat in het masterplan van de herstructurering geschreven. Deze plek, met volwassen bomen en veel dynamiek, biedt daarvoor alle kansen.
Samenvoeging van de beide pleindelen zou winst op vele fronten betekenen. Daar waren de ontwerpers van de gemeente Helmond al snel van overtuigd. Het zou in ieder geval ruimtewinst opleveren, nodig om aan de parkeerbehoefte van beide publiekstrekkers te voldoen. Het drukke verkeer zou in goede banen kunnen worden geleid en de groene rand rondom het plein zou niet hoeven worden opgeofferd aan meer parkeerruimte. De esthetische winst staat natuurlijk buiten kijf. Eén pleindeel is geen eigendom van de gemeente, maar van een belegger. In goed overleg is het ontwerp gezamenlijk uitgewerkt. Het plein is volledig openbaar toegankelijk.
De ontwerpers van de gemeente Helmond kozen voor lichte, gele bestrating (sortering Siena) om de monumentale kerk optimaal tot zijn recht te laten komen. De kleur van de kerk komt terug in de rode bakstenen (sortering Torino) die aan de sortering is toegevoegd. De mix hiervan, aangevuld met een donkere baksteen (sortering Omber) zorgt voor een bijzonder effect. De ontwerpers zagen af van het werken met patronen want dat zou een te monumentale indruk geven. Patronen zouden bovendien concurreren met de parkeervlakken die nu worden gemarkeerd door witte straatsteen.
In de donkerrode loper (sortering Omber) naar de kerk, tussen de bomenrij, zijn met granietkeien de meest kenmerkende elementen van de kerktoren geprojecteerd. 1-op- 1 en op de juiste afstand van de entree. De loper krijgt een vervolg in de richting van de achter de kerk gelegen begraafplaats. Het resultaat wordt door alle partijen als zeer positief ervaren: opvallend maar niet te opzichtig.
Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.