Reconstructie | Jachthaven, Steenbergen

Steenbergen, in westelijk Noord-Brabant, is via de Steenbergsche Vliet verbonden met de Zeeuwse wateren. De link met het open water is een toeristische kans. De jachthaven, voorheen een fabriekshaven voor suikerbieten, is sinds 2013 in eigendom van de gemeente en werd in zijn geheel gereconstrueerd.

KWS Infra, vestiging Roosendaal, tekende voor de grondige herinrichting. Zo verwijderde KWS de oude steigers, verving vijf kadeconstructies, verankerde de stalen damwanden. Bij het havenhoofd kwamen tribunes van steigerhout, er kwamen speeltoestellen en vers groen. De nieuwe bestrating werd onder meer vertaald in parkeervakken, looproutes en kruisingen – om de verkeersveiligheid te vergroten en de doorstroming van het (openbaar) vervoer te bevorderen. Een mooie rol was weggelegd voor ontwerpbureau CM3 custom-made. CM3 maakte onder meer twee houten bootbanken (zeven meter breed, 14 meter lang) voor de jeugd. Voor de zitbanken werd dezelfde houtsoort gekozen. De banken zijn voorzien van armleuningen die ouderen helpen bij het gaan zitten en weer opstaan.

Positieve reacties

Een geslaagd ruimtelijk project maakt mensen blij, zo eenvoudig is het ook. De wethouder: “Het zag er hier voor de uitvoering aanmerkelijk minder uit. De haven is verschrikkelijk belangrijk voor Steenbergen. Het is een eyecatcher als je binnenkomt. Het moet een publiekstrekker zijn.” Het ontwerpbureau: “Een kwaliteitsimpuls. De oude havenkom is een bruisende plek geworden waar de horeca op inspeelt. Een levendige stadshaven met nieuw elan in ontwikkeling, aantrekkelijk ingericht en een welkome ontvangst voor iedere bezoeker.” De aannemer: “De ‘wow’-factor terug, de comeback van de jachthaven als bruisende ontmoetingsplaats. Veelzijdig en creatief maatwerk.” Alleen de havenmeester heeft nog wensen: “Tevreden? Nog niet helemaal. Er is nog zoveel mogelijk. Ik zou wel een prieeltje willen en een barbecueplaats aanleggen. Misschien nog iets van horeca.”

Projectinformatie

  • Opdrachtgever: Gemeente Steenbergen
  • Ontwerp/Architect: Kragten, 's-Hertogenbosch
  • Aannemer: KWS Infra, Roosendaal; Aquavia, Sas van Gent
  • Straatbakstenen: Padova KK80; Mix: Padova en Siena DF
  • Jaar van realisatie: 2016
  • Locatie: Steenbergen

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten