Herbestrating historisch kerkplein

Herbestrating historisch kerkplein Zalk

Herinrichting | Kerkplein, Zalk

Zalk is een prachtig dorp, gelegen op de zuidoever van de IJssel. Van oorsprong behoorde Zalk tot de Heerlijkheid Zalk en Veecaten. Sinds 2001 is Zalk een van de kleine kernen van de gemeente Kampen.

Samen met de bewoners

Het dorp heeft een prachtige historische kern met als belangrijkste monumenten de Romaanse Sint-Nicolaaskerk en het naastgelegen Schultehuis; beide gelegen aan het historische Kerkplein.

Het dorp heeft een prachtige historische kern met als belangrijkste monumenten de Romaanse Sint-Nicolaaskerk en het naastgelegen Schultehuis; beide gelegen aan het historische Kerkplein.

In het voorjaar van 2016 is het plein opnieuw ingericht, volledig naar de wensen van de bewoners en binnen de kaders van de gemeente. Voor het maken van het ontwerp, riep de gemeente de hulp in van Joukje Bos-Eikelboom, zelfstandig tuin- en landschapsontwerper van Buro Hoflaan, gevestigd te Vorchten. Vanuit de gemeente werd het proces begeleid door Peter Bos.

Joukje: “Samen met de bewoners die rondom het Kerkplein wonen en een afgevaardigde van Dorpsbelangen is er een ontwerp gemaakt. Er is ook samen nagedacht over de materialisering, zoals de lantaarnpalen, bankjes en straatstenen. De gemeente heeft voor alle te maken keuzes een aantal opties neergelegd, passend bij de historische plek.”

"Wienerberger bood ons de mogelijkheid om stenen naar wens te mixen, zodat we een levendig en passend beeld konden creëren."
- Joukje Bos-Eikelboom, landschapsontwerper

Zalker-mix

Om aan te sluiten bij de oude klinkerverharding in de kern van Zalk, is gekozen voor een op maat gemaakte mix van Wienerberger; de Zalkermix in dikformaat. Joukje: “We hebben een aantal kleuren bakstenen door Wienerberger laten leveren. Ter plekke hebben we de stenen uitgelegd en gekeken welke mix het beste paste bij de huidige bestrating en de plek. Wienerberger bood ons de mogelijkheid om stenen naar wens te mixen, zodat we een levendig en passend beeld konden creëren. Vooral op historische plekken waar nog oude bestrating ligt waarbij je wilt aansluiten, is dit heel fijn.”

Getrommelde stenen

Joukje: “De ‘oude look’ van de bestrating hebben we kunnen creëren door gebruik te maken van getrommelde stenen in een gemêleerde samenstelling. Het resultaat is zeer geslaagd en de bewoners zijn erg tevreden, zowel over de bestrating als over de herinrichting, Het plein leeft weer: mensen wonen er met plezier en komen samen op nieuwe bankjes. Ook wordt het plein gebruikt voor dorpfeestjes en festiviteiten. De prachtige lindes op het plein geven het geheel extra charme.”

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten